Sunday, December 22, 2024
4.3 C
Bucharest

Dr Alexandru Rafila spune adevarul despre noul val de infectari cu noul coronavirus

Medicul Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a vorbit, în exclusivitate la Antena 3, despre creșterea numărului de infectări cu coronavirus cu peste 300 de cazuri, în ultimele zile.

“Nu știu dacă trebuie să ne îngrijorăm, dar nu putem nici să stăm liniștiți. Ne găsim într-o situație în care nu putem să nu luăm în calcul posibilitatea ca anumite spitale de boli infecțioase să fie suprasolicitate. Chiar și la noi, la Institutul Matei Balș, a crescut numărul de internări zilnice.

Sunt importante câteva elemente. Să vedem cine se infectează, dacă sunt persoane din categorii la risc sau persoane vârstnice, la care probabilitatea de apariție a unor complicații și implicit a necesității terapiei intensive este mai mare. Acolo poate apărea un blocaj foarte important. De asemenea, trebuie să vedem dacă focarele care apar în diverse locuri din țară sunt suficient de bine gestionate, monitorizate, încât să nu se răspândească infecția în comunitatea în care ele se manifestă. Mă refer la căminele de vârstnici, unde, știți bine, au apărut cazuri și există riscuri mari să apară un număr mare de cazuri care să se complice și să apară forme grave”, a spus Rafila.

Medicul spune că e important să nu depășim acest nivel de 300 și ceva de cazuri înregistate zilnic. “Dacă terenul acesta crescător va continua, vor apărea probleme serioase pentru sistemul de sănătate. Cred că ar trebui ca toată lumea să acționeze pentru ca lumea să fie informată permanent și să fie încurajată să respecte măsurile acestea de protecție individuală”.

Trendul la nivel global

“Noi avem la nivel global peste 100.000 de cazuri noi care se înregistrează zilnic. Boala avansează. Sunt țări apropiate de noi unde, tot așa, există o creștere îngrijorătoare. Noi ar trebui să fim mai atenți și la relația cu UE. Dacă noi am avut o situație favorabilă în urmă cu circa 10-15 zile, aveam 5-6 de cazuri noi la un milion de locuitori, acum această cifră s-a dublat, avem 10-12 cazuri noi la un milion de locuitori, dacă luăm media ultimelor 7 zile. Cred că trebuie să fim foarte atenți să nu intrăm noi pe lista unor țări din care nu se poate călătiori. Există și această posibilitate”, a mai spus Rafila.

Iata si o alta declaratie a dr Rafila citata de Agerpres :

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, susţine că este posibil să aibă loc “o vânătoare de vrăjitoare” în rândul personalului medical şi afirmă că acesta va fi “într-un fel sau altul culpabilizat pentru eventualele nereuşite sau probleme” legate de pandemia de coronavirus.

“Mai există un lucru care este extrem de periculos în momentul de faţă, este cel de presiuni asupra personalului medical. Eu vă spun ce se întâmplă cel puţin la noi, la “Matei Balş”, unde, fie din cauza board-ului politic, fie din cauza unor incapacităţi în a explica suficient lucrurile legate de infecţia cu noul coronavirus, pacienţii fac de multe ori presiuni de tot felul de tipuri asupra personalului medical. Să ştiţi că noi aici lucrăm într-o tensiune extrem de mare şi cred că lucrul acesta ar trebui într-un fel sau altul oprit (…). Altfel, o să asistăm la finalul acestei pandemii sau nu ştiu dacă la finalul pandemiei, dar când problema de sănătate publică nu va mai fi atât de acută, o să asistăm la o vânătoare de vrăjitoare în rândul personalului medical, care o să fie într-un fel sau altul culpabilizat pentru eventualele nereuşite sau probleme legate de această pandemie. Lucrul acesta se manifestă şi în zilele acestea printr-o lipsă de asumare câteodată la nivel politic a unor măsuri”, a afirmat Alexandru Rafila.

El a făcut aceste declaraţii la dezbaterea online “Cum va arăta ‘noua normalitate’ în sistemul sanitar”, organizată, vineri, de trustul de presă DC Media Group.

În opinia sa, accesul pacienţilor cu boli cronice la servicii medicale a fost limitat în această perioadă de “o formulare nefericită” la nivelul unor acte normative care au fost emise în timpul stării de urgenţă.

“Cred că a fost vorba de o formulare nefericită la nivelul unor acte normative care au fost emise în timpul stării de urgenţă, care practic au pasat responsabilitatea deciziei referitoare la actul medical total în zona medicilor, care trebuiau să spună dacă într-adevăr pacientul ‘se califică’ să fie consultat, tratat, ori lucrul acesta nu e normal. Trebuia să existe o foarte clară definire a tipurilor de afecţiuni care puteau să beneficieze în această perioadă de tratament. Oamenii trebuiau încurajaţi să meargă la medic, dacă aveau afecţiuni cronice sau boli care se puteau agrava din cauza neintervenţiei medicale şi încă un lucru care a fost şi încă constituie un obstacol este cel legat de ‘obligativitatea’ testării pacienţilor înainte de consultaţii sau de intervenţia medicală, ei neavând niciun motiv să fie testaţi”, a afirmat Rafila.

Potrivit lui Alexandru Rafila, pacienţii nu trebuie puşi să plătească testarea.

“Dacă unitatea medicală decide că vrea să testeze toţi pacienţii, lucrul acesta se poate face, dar trebuie să fie responsabilitatea unităţii respective, nu poate să fie parte dintr-un program sau să fie puşi pacienţii să plătească pentru acest test, care poate să limiteze sau să întârzie în mod nejustificat actul medical”, a adăugat Alexandru Rafila


Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, vineri, la Focşani că speră că numărul mare de cazuri de coronavirus din ultimele zile nu reprezintă al doilea val al pandemiei de coronavirus, precizând că aceste creşteri ar putea fi puse pe seama ridicării restricţiilor, scrie news.ro

Prezent în judeţul Vrancea, unde sunt 893 de cazuri de coronavirus, dintre care aproape o sută raportate în ultimele zile, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, vineri, că România are de patru zile peste 300 de cazuri, iar de şapte zile numărul creşte constant.

”Sper ca în perioada următoare, după ce avem o distanţă oarecare de 7-10

zile de la a treia perioada de relaxare, să revenim ca nr de cazuri într-un context în scădere. Suntem la 4 zile cu peste 300 de cazuri, cam la 7 zile în creştere. Sper să nu fie al doilea val. Nu trebuie să acţioneze doar autorităţile, ci şi populaţia. Sunt încă nişte precauţii care trebuie respectate. Am recurs la al treilea val de măsuri de relaxare tocmai mizând pe spiritul civic”, a declarat ministrul.

Acesta afirmă că sunt spitale cu tendinţă de suprapopulare.

”E nevoie de multă colaborare între spitale Covid si spitalele suport, mai avem o perioadă pe care trebuie să o gestionăm, nu am terminat partea ascendentă. Sper să fie o creştere progresivă şi sporadică, nu una exponenţială, ca să ne gândim  ca la 1 iulie să avem o alta măsură de relaxare, iar la 15 iulie-inceputul lunii august să  avem o viaţă cvasi-normală, dar depinde numai de noi. Trebuie să ne obişnuim să trăim cu această transmitere comunitară, dar subliminală, nu accentuată, trebuie să pregătim momentul toamna-iarnă. Totul depinde de noi”, a mai declarat în Vrancea, ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru.

Alte 320 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus au fost confirmate în ultimele 24 de ore, bilanţul ajungând la 23.400. S-au înregistrat şi alte 11 decese, numărul total fiind de 1.484, conform datelor anunţate vineri de Grupul de Comunicare Strategică.

viewscnt

Hot this week

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Topics

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Putin, ursul bipolar. Zice că nu are condiţii să oprească războiul, apoi enumeră condiţii

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, la conferinţa...

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să faci

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img