Monday, December 23, 2024
3.3 C
Bucharest

Cum e cu alegerile prezidentiale in noiembrie

ponta-basescu-antonescu

Pentru ca liderii Uniunii Social Liberale, Victor Ponta si Crin Antonescu au anuntat ca alegerile prezidentiale de anul acesta ar putea fi in 2 sau 9 Noiembrie, sa vedem ce spune legea.

Constitutia Romaniei
CAPITOLUL II – Preşedintele României
ARTICOLUL 80: Rolul Preşedintelui
(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.
(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.
ARTICOLUL 81: Alegerea Preşedintelui
(1) Preşedintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.
(2) Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale.
(3) În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi.
(4) Nici o persoană nu poate îndeplini funcţia de Preşedinte al României decât pentru cel mult două mandate. Acestea pot fi şi succesive.
ARTICOLUL 82: Validarea mandatului şi depunerea jurământului
(1) Rezultatul alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României este validat de Curtea Constituţională.
(2) Candidatul a cărui alegere a fost validată depune în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ: “Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.
ARTICOLUL 83: Durata mandatului
(1) Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului.
(2) Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales.
(3) Mandatul Preşedintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.

In afara prevederilor constitutionale, exista si o lege speciala prin care este reglata clar chestiunea campaniei pentru prezidentiala si posibila data a acestor alegeri

Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei
Art.5
(1) Ziua alegerilor este duminica. Alegerile au loc in luna anterioara lunii in care ajunge la termen mandatul de presedinte. Cu cel putin 45 de zile inaintea zilei votarii, Guvernul stabileste data alegerilor prin hotarare.
(2) In situatiile prevazute la art. 97 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata, data alegerilor va fi stabilita prin hotarare si adusa la cunostinta publica de Guvern in cel mult 30 de zile de la data la care a intervenit vacanta functiei.
(3) Hotararea privind stabilirea datei alegerilor se adopta la propunerea Ministerului Administratiei si Internelor si a Autoritatii Electorale Permanente.

Parcurgand aceste pasaje, trebuie sa reamintesc un lucru : Traian Basescu a depus juramintul de presedinte in primul mandat la data de 21 decembrie 2004. In al doilea mandat, la 21 decembrie 2009. Deci ultima zi de mandat a sa este 21 decembrie 2014. Luna anterioara pentru alegeri -potrivit legii – este luna noiembrie.
Din 9 Noiembrie pina pe 21 Decembrie sunt 42 de zile. Daca USL va repurta o victorie inca din primul tur pentru Crin Antonescu, vom avea un presedinte nou ales si unul in functie, la final de mandat, pentru 40 de zile.  Daca Antonescu nu castiga din primul tur, atunci totul se decaleaza cu 2 saptamini, intervalul dintre turul 1 si 2. Iar suprapunerea va fi mai mica, de 28 de zile. 

PS 1 : Campania electorala va fi, in mod oficial, toata luna octombrie. Iata ce spune legea : Art.35 (1) Campania electorala incepe cu 30 de zile inainte de data alegerilor si se incheie in dimineata zilei de sambata de dinaintea datei alegerilor, la ora 7,00.
In mod real insa, campania va fi toata vara (iulie-august), iar in septembrie, odata cu reinceperea sesiunii parlamentare, se intra in linie dreapta.

PS 2 : Daca informatiile nastrusnice care circula prin USL devin realitate, atunci Traian Basescu ar putea fi suspendat din functie de catre Parlament in luna Noiembrie, in asa fel incat sa nu mai existe o suprapunere de mandat cu noul presedinte ales. Iar suspendarea sa expire exact in ziua terminarii mandatului 2 de catre Basescu, adica pe 21 Decembrie.

Hot this week

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Topics

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Putin, ursul bipolar. Zice că nu are condiţii să oprească războiul, apoi enumeră condiţii

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, la conferinţa...

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să faci

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img