142061_biserici-rosia-montana

Ministrul Culturii, Gigel Ştirbu, a declarat, marţi, la Comisia de cultură a Senatului, că Ministerul Culturii nu va fi de acord cu o exploatare minieră la Roşia Montană, până când nu va sigur că patrimoniul cultural naţional din acea zonă va fi protejat, potrivit Mediafax.
Membrii Comisiei pentru cultură şi media din Senat au o întâlnire, marţi dimineaţă, cu ministrul Culturii, Gigel Ştirbu. Scopul acestei întâlniri este o prezentare a planurilor Ministerului Culturii pe anul în curs.
În acest context, Gigel Ştirbu a spus că a fost membru “în celebra comisie de la Roşia Montană” şi nu şi-a schimbat punctul de vedere pe care îl avea la momentul respectiv.
“Am spus-o şi acolo că, din punctul meu de vedere, până nu suntem siguri că acel patrimoniu naţional, cultural, din acea zonă va fi recuperat sau va fi protejat, nu cred că cineva din Ministerul Culturii va putea fi de acord cu o exploatare minieră din acea zonă. Sunt convins că, în momentul de faţă, nu există un pericol iminent vizavi de acel patrimoniu”, a spus Gigel Ştirbu.
El a precizat că a intrat în posesia unui studiu care a fost comandat de Ministerul Culturii unor specialişti din Marea Britanie, privind posibilitatea ca Roşia Montană să intre în patrimoniul universal UNESCO.
Gigel Ştirbu a spus că va pune la dispoziţia membrilor Comisiei de cultură a Senatului acest studiu în următoarea perioadă.
“Nu sunt o persoană care să mă opun dezvoltării ţării, exploatării resurselor, dar, ca ministru al Culturii, nu o să fiu niciodată de acord – inclusiv prin punerea la dispoziţie a mandatului meu – ca o părticică de patrimoniu să aibă de suferit din cauza unei intervenţii industriale”, a spus Gigel Ştirbu.
El a mai spus că este convins că “lucrurile vor lua o turnură favorabilă” în cazul Roşia Montană.
De asemenea, Gigel Ştirbu a spus că, dacă se impune, Ministerul Culturii va organiza o dezbatere publică în următoarea perioadă cu privire la subiectul Roşia Montană. El a mai spus că a discutat deja cu reprezentanţi ai domeniului patrimoniului, între care şi cu Sergiu Nistor, de la ICOMOS.

9 COMMENTS

  1. Bravo lui!Iar guvernul să facă bine să ajute cumva acei oameni,să facă ceva să aibă ce munci

  2. oare ce o insemna asta: “lucrurile vor lua o turnură favorabilă”? Pt cine, pt hotii din spatele rmgc sau pt romani?

  3. Cine mai crede in minciunile celor de la USL? Sa vedeti voi ce o sa si-o fure la europarlamentare.Vor venii la vot 50%+1 ca sa voteze constitutia penalilor cand si-or vedea ceafa.

  4. Asa Gigel cum e, iata ca are o atitudine corespunzatoare unui ministru al culturii. Cine a fost inainte ministru la acest minister, poate credea ca pastoreste domeniul minelor de vreme ce a fost de acord cu exploatarea de la Rosia Montana, in pofida atator opinii contra.

  5. atitudinea este laudabila dar ramane de vazut cum se va opune acestui proiect .din nou cred ca tot specialistii isi vor spune cuvantul.degeaba spunem noi ca vrem sau nu ca nu se stie care sunt avantajele si dezavantajele si nu stiu daca GIGEL sau altcineva poate sa opreasca un proiect de o asemenea anvergura gandit de specialisti.

  6. Daca ministrul culturii chiar ar dori protejarea patrimoniului de la Rosia Montana, atunci ar sustine pornirea proiectului de la Rosia Montana, pentru ca investitorii si-au asumat reabilitarea intregului centru istoric al localitatii, iar galeriile romane vechi de 2000 de ani le-au reabilitat deja, le-au salvat de la prabusire. Poate nu i-ar fi stricat si o vizita pana la Rosia Montana, pentru ca deja se vad efectele investitiilor in patrimoniu a celor de la RMGC

Leave a Reply