Premierul Victor Ponta cere convocarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii pentru a discuta responsabilitatea Serviciului de Telecomunicatii Speciale in chestiunea identificarii locatiei avionului prabusit in Muntii Apuseni.
Pentru ca apelul facut in ultimele 48 de ore asupra presedintelui Basescu pentru a-l demite pe seful STS Marcel Opris a ramas fara ecou, primul ministru vrea sa ia taurul de coarne si impreuna cu o treime din membrii CSAT sa convoace o sedinta.
Iata ce spune legea de organizare si functionare a CSAT :
CAP. 3
Organizare şi funcţionare
ART. 5
(1) Preşedintele României îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
(2) Primul-ministru al Guvernului României îndeplineşte funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
(3) Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării sunt: ministrul apărării naţionale, ministrul de interne, ministrul afacerilor externe, ministrul justiţiei, ministrul industriei şi resurselor, ministrul finanţelor publice, directorul Serviciului Român de Informaţii, directorul Serviciului de Informaţii Externe, şeful Statului Major General şi consilierul prezidential pentru securitate naţională.
(4) Secretarul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării este numit de Preşedintele României şi are rang de consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale.
ART. 6
(1) Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se convoacă de preşedintele acestuia, trimestrial sau ori de câte ori este necesar.
(2) Consiliul Suprem de Apărare a Ţării poate fi convocat şi la iniţiativa a cel puţin o treime din numărul membrilor săi.
(3) Consiliul Suprem de Apărare a Ţării lucrează în prezenţa a cel puţin două treimi din numărul membrilor săi şi adoptă hotărâri prin consens.
Sa analizam : CSAT poate fi convocat de catre premier+ministrul apararii+ministrul de interne+ministrul de externe+ministrul economiei+ministrul finantelor (5+1 membri) si asta reprezinta mai mult de o treime din membri, cum cere legea. Deci convocarea poate avea loc si daca presedintele Basescu nu doreste. Apoi intervin alte nuante. Deciziile se iau prin consens, deci nu va fi posibila o decizie daca Basescu nu agreeaza ce propune Ponta si anume demiterea sefului STS. Interesant e ce spune alineatul 3, anume ca CSAT “lucreaza” doar cu doua treimi. Deci convocare se poate doar la initiativa echipei guvernamentale, dar de “lucrat” nu se poate fara echipa prezidentiala. Iti trebuie cel putin doua “voturi” din echipa celor 4 oameni ai presedintelui : sefii SRI si SIE, seful SMG, consilierul prezidential pe securitate. Lucru pe care-l intuim cu totii ca fiind imposibil.
De la infiintarea sa in 1990, CSAT si-a desfasurat absolut toate lucrarile in sediul Administratiei Prezidentiale, acolo unde se afla si secretariatul CSAT.
Sa vedem ce se va intampla luni, cum va gestiona echipa guvernamentala din CSAT in frunte cu Victor Ponta aceasta initiativa interesanta si curajoasa. Daca va continua sa evite responsabilitatea si sa-l tina in brate pe seful STS, Traian Basescu va deconta politic si personal presiunea opiniei publice pentru aflarea adevarului in cazul neidentificarii corecte a locatiei avionului cazut. Asta dupa ce Guvernul s-a descarcat oarecum de presiune, prin demisiile de la MAI si Romatsa.