Friday, January 3, 2025
3.8 C
Bucharest

Nu e bine ! Ce s-a aflat despre mutatia noului coronavirus

Franţa are probabil nevoie de un nou lockdown din cauza transmiterii comunitare a mutaţiilor mai contagioase ale coronavirusului SARS-CoV-2, a declarat duminică la postul BFM TV consilierul ştiinţific principal al guvernului de la Paris, Jean-François Delfraissy, relatează agenţia Reuters.

”Dacă nu înăsprim măsurile, ne vom regăsi de la jumătatea lunii martie într-o situaţie extrem de dificilă (…) Vom avea probabil nevoie să intrăm din nou în lockdown”, anticipează responsabilul francez. ”Săptămâna acesta va fi critică, politicienii trebuie să decidă”, a indicat Delfraissy, sugerând ca noul noul lockdown, care ar fi al treilea în Franţa de la începutul pandemiei, să înceapă în februarie odată cu vacanţa şcolară de două săptămâni, care să fie prelungită cu încă o săptămână.

El crede că apariţia noilor mutaţii ale coronavirusului SARS-CoV-2 detectate în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia echivalează cu începerea unei noi epidemii, acest virus ”diabolic” reuşind să găsească noi forme de a ocoli noile metode de tratament.

Conform evaluării sale, deşi în prezent procentul noilor cazuri de COVID-19 confirmate cu aceste mutaţii în Franţa este de numai 1,4 – 1,5%, s-ar putea ca acest procent să crească, în special în cazul mutaţiei britanice, care este ”de neoprit”, astfel că este nevoie de noi măsuri antiepidemice, întrucât apariţia acestor noi variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 a schimbat situaţia sanitară. El a dat exemplul oraşului brazilian Manaus şi al celui sud-african Cape Town, a căror populaţie ajunsese la un nivel ridicat de imunitate, dar noile mutaţii au relansat contagierea.

Între şase şi opt milioane de francezi vor fi vaccinaţi până la jumătatea lunii aprilie, a mai spus consilierul ştiinţific al guvernului francez, el adăugând însă că vaccinurile deja create sunt mai puţin eficiente împotriva mutaţiei sud-africane, scrie g4media.ro

O serie nouă de date arată că vaccinurile anti-COVID-19 care se găsesc în prezent pe piaţă nu sunt la fel de eficiente împotriva unora dintre noile tulpini ale coronavirusului, spune Dr. Anthony Fauci, principalul expert epidemiologic din SUA, conform CNBC.

Noile variante ale virusului SARS-CoV-2 din Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia se transmit mult mai rapid decât tulpinile anterioare, însă nu prezintă un nivel mai ridicat de mortalitate.

Rezultatele preliminare ale unor studii arată că noua variantă descoperită în Africa de Sud, cunoscută drept 501Y.V2, poate evita anticorpii generaţi de tratamentele pentru virusul SARS-CoV-2 şi ar reduce eficienţa vaccinurilor. Totuşi, rezultatele trebuie analizate pentru a se confirma teoria.

De asemenea, Fauci a declarat că, deşi tratamentele nu sunt la fel de eficiente, pot oferi în continuare un grad semnificativ de protecţie, fapt ce reconfirmă importanţa vaccinurilor în ceea ce priveşte terminarea pandemiei, citat de zf.ro

„Urmărim cu atenţie varianta din Africa de Sud, despre care credem că prezintă mai multe semne de îngrijorare, însă nu considerăm că reprezintă un lucru pe care nu îl putem controla”, a adăugat epidemiologul.

Între timp, un studiu realizat de cercetătorii Pfizer şi BioNTech arată că vaccinul pe care l-au dezvoltat are toate şansele să fie la fel de eficient împotriva tulpinii descoperite în Regatul Unit.

„Sunt destul de optimistă cu privire la modul în care vor dispărea aceste noi variante. M-aş putea înşela. Am putea găsi din ce în ce mai multe tulpini, iar vaccinul ar deveni mai puţin potent, însă rămân în continuare optimistă”, a declarat Dr. Rochelle Walensky, directorul Centrului pentru Prevenirea şi Controlarea Bolilor din SUA (CDC).

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19 a anunţat că luni au sosit în ţară a şasea tranşă de vaccin Pfizer/BioNTech – 92.430 de doze.

Vaccinurile au venit pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara.

Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale, cu gheaţă carbonică şi folie etanşă, potrivit unui comunicat de presă al CNCAV transmis duminică.

Dozele vor fi distribuite astfel:

– Centrul Regional de Distribuţie Bucureşti: 35.100 doze;
– Centrul Regional de Distribuţie Braşov: 11.700 doze;
– Centrul Regional de Distribuţie Cluj: 10.530 doze;
– Centrul Regional de Distribuţie Constanţa: 9.360 doze;
– Centrul Regional de Distribuţie Craiova: 7.020 doze;
– Centrul Regional de Distribuţie Iaşi: 11.700 doze;
– Centrul Regional de Distribuţie Timişoara: 7.020 doze.

În centrele de vaccinare vor fi utilizate atât doze recepţionate de România în tranşa curentă, cât şi în tranşele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Naţional şi centrele regionale de depozitare, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

Următoarea tranşă de vaccin ar urma să fie adusă în România marţi, 26 ianuarie, iar la acest moment se aşteaptă confirmarea oficială în acest sens din partea firmei producătoare.

CNCAV aminteşte că pe 15 ianuarie a debutat etapa a II-a a campaniei de vaccinare, destinată persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, persoanelor cu boli cronice, indiferent de vârstă, precum şi personalului-cheie care desfăşoară activităţi în domenii esenţiale.

În ceea ce priveşte calendarul de livrare a dozelor, compania Pfizer a anunţat revenirea la programul iniţial de livrări către Uniunea Europeană începând cu 25 ianuarie şi va creşte numărul de doze în jurul datei de 15 februarie, menţionează sursa citată de Agerpres.

 

Hot this week

În ciuda poluării, creşte cererea mondială de cărbune

Cererea mondială de cărbune ar urma să atingă noi...

Scăderea record a banchizei antarctice în 2023 a dus la o creştere a frecvenţei furtunilor

Scăderea record a banchizei antarctice în 2023 a dus...

Descoperire valoroasă pentru medicină şi sănătate

Oamenii de ştiinţă din Australia au descoperit o modalitate...

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială periferică

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială...

Topics

În ciuda poluării, creşte cererea mondială de cărbune

Cererea mondială de cărbune ar urma să atingă noi...

Descoperire valoroasă pentru medicină şi sănătate

Oamenii de ştiinţă din Australia au descoperit o modalitate...

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială periferică

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială...

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img