NATO este și va rămâne unul dintre pilonii principali ai politicii de securitate a României, scrie ministrul apararii Nicolae Ciuca intr-o postare pe Facebook.
Am fost deosebit de onorat să primesc vizita secretarului general adjunct al NATO, dl Mircea Geoană, și a Președintelui Comitetului Militar al Alianței Nord-Atlantice, Air Chief Marshal Stuart Peach, cu atât mai mult cu cât aceasta vine într-un context cum nu se poate mai favorabil relațiilor României cu organizația Nord-Atlantică.
Astfel, cinci mii de militari din țări membre ale NATO și partenere sunt desfășurați în mai multe centre de instruire din România, alături de militarii noștri, în cadrul celei de-a treia etape a exercițiului Steadfast Defender 2021, majoritatea acestora pregătindu-se chiar în aceste momente în zona Cincu pentru momentul cel mai important al acestei etape, exercițiul tactic cu trageri de luptă reale ce va avea loc mâine în Centrul Național pentru Instruire Întrunită „Getica”.
Exercițiile sunt principala modalitate prin care Alianța Nord-Atlantică dezvoltă interoperabilitatea forțelor, verifică planurile și capacitatea operațională a structurilor, activități care conduc nemijlocit la producerea efectelor de descurajare și a celor de asigurare a statelor membre din regiune.
Prin rotație, într-o abordare la 360 de grade, NATO planifică și execută exerciții majore cu o vizibilitate ridicată. Anul acesta a fost rândul Regiunii Mării Negre. O întreagă serie de exerciții ale NATO și multinaționale majore sunt conectate într-un continuum acțional, aflându-se în diferite faze de execuție.
Peste 10.000 de militari români și 5.000 de militari străini din 17 țări membre ale NATO și partenere participă, în aceste momente, la activități de instruire în poligoanele de pe teritoriul național.
Existența, la București, a Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est demonstrează unitatea și determinarea NATO pentru consolidarea Flancului Estic al Alianței, pentru asigurarea securității teritoriului și populației țărilor membre. Acest comandament a devenit foarte repede în măsură să își demonstreze capacitatea de acțiune.
Astăzi Divizia Multinațională Sud-Est este în măsură să își îndeplinească misiunile pentru care a fost constituită. Realizarea acestei capabilități într-un timp foarte scurt a reprezentat un important efort atât din partea României, cât și din partea celor 15 țări contributoare cu personal la Comandament. Este o dovadă de solidaritate a Alianței și o dovadă a faptului că putem realiza ceea ce planificăm și ceea ce ne propunem.
De asemenea, în această perioadă întregul personal al Corpului Multinațional de Sud-Est, sprijinit de militarii din mai multe țări aliate și, în special o echipă de stat major consistentă din Corpul Aliat de Reacție Rapidă din Marea Britanie, parcurge cu consecvență activitățile specifice operaționalizării, astfel încât să fie realizată capacitatea operațională inițială în luna iunie și, astfel, să fie puse bazele declarării capacității operaționale finale în anul 2024.
La fiecare Summit al Alianței organizat după criza din Ucraina din anul 2014, România a venit cu o propunere concretă de întărire a flancului estic, punând la dispoziție teritoriul, structurile militare și experiența pentru constituirea unei arhitecturi de securitate complete în regiune, a unor concepte menite să faciliteze instruirea în comun sau a unor proiecte de întărire a securității regionale în anumite sectoare de activitate.
România însă, ca de altfel întreaga Alianță, continuă efortul de consolidare a poziției sale strategice, demonstrând agilitate și adaptabilitate permanentă la schimbările mediului de securitate.
Cooperarea cu aliații și partenerii, exercițiile, facilitățile de instruire în toate mediile, prezența structurilor NATO înființate în Romania, intrarea în dotarea Armatei României a unor noi sisteme de armament și, nu în ultimul rând, calitatea personalului militar din Armata României, sunt argumente puternice care au crescut interesul aliaților și partenerilor de a se instrui în România și care consolidează capacitatea de a răspunde noilor provocări de securitate ale zonei est europene.
România privește cu încredere spre viitor și va depune toate eforturile în direcția consolidării poziției strategice a NATO potrivit obiectivelor stabilite prin noua abordare NATO 2030.
Armata României va răspunde oportun și consistent oricăror solicitări menite să asigure securitatea teritoriului aliat și a populației sale.