Deputatul PNL Dâmboviţa Gabriel Plăiaşu a declarat joi, într-o conferinţă de presă, în contextul declanşării falimentului pentru Combinatul de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte, că vina este la Ministerul Economiei.

Într-o încercare disperată de rezolvare a problemei, undeva la începutul anului, am mers la combinat împreună cu o delegaţie, să vedem la faţa locului dacă oamenii ăia erau pregătiţi să reînceapă producţia. Ce vă spun acum este trist, dar adevărat: cuptorul ăla e pregătit, e revitalizat complet, modernizat şi poate să înceapă producţia şi mâine. Erau pregătiţi la 1 ianuarie să înceapă activitatea şi cu o piaţă de desfacere asigurată, pentru că e nevoie de ce producea COS Târgovişte. Am văzut cu ochii mei acel cuptor. Este, din păcate, trist„, a spus Plăiaşu.

Iată că nu a venit nimeni să intre acolo. Şi vă spun că după modelul Oltchim Râmnicu Vâlcea, acolo unde statul a preluat o societate comercială în faliment, a avut ce vinde statul mai departe, după ce l-a pus pe profit din nou Aşa se putea face şi la COS Târgovişte. O preluare de creanţă în contul statului român, revitalizam activitatea de acolo şi statul putea după 3-4 ani, după ce aducea zona respectivă pe profit, să scoată nişte bani frumoşi la bugetul de stat. Din păcate, am ratat acest moment. Repet, vina este la Ministerul Economiei„, a afirmat deputatul PNL Gabriel Plăiaşu.

Tribunalul Dâmboviţa a decis pe 30 iunie intrarea în faliment a COS Târgovişte. Guvernanţii au avut un plan de salvare a combinatului, dar acesta nu a mai fost pus în practică. În noiembrie 2020, într-o adunare publică în faţa Prefecturii Dâmboviţa, unde era prezent şi premierul de la acea vreme Ludovic Orban, ministrul Economiei, Virgil Popescu, anunţa planul de salvare al combinatului, prin preluarea de către stat a activelor COS în contul datoriilor.

În luna februarie 2013 pentru COS Târgovişte a fost admisă cererea de reorganizare şi s-a deschis procedura generală a insolvenţei. La Bursa de Valori Bucureşti este anunţată suspendarea de la tranzacţionare a acţiunilor COS Târgovişte, este publicată decizia Tribunalului Dâmboviţa din data de 30 iunie şi este prezentată structura acţionariatului combinatului: Mazut Investments Limited loc. Nicosia CYP 86,60%, statul român prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului 4,04%, alţi acţionari 9,35%.

Combinatul de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte a intrat în procedura de faliment, în urma deciziei Tribunalului Dâmboviţa din data de 30 iunie, combinatul având sistată activitatea de producţie de la începutul anului 2020. În ultimii ani de producţie, numărul angajaţilor de la COS Târgovişte era de circa 1.000, faţă de peste 20.000 în perioada comunistă.

Respinge cererea de confirmare plan de reorganizare modificat şi completat, propus de societatea creditoare Alphard Financial Corp. Respinge excepţia inadmisibilităţii cererii de intrare în faliment, cerere formulată de creditoarea SC Distribuţie Energie Electrică România SA. În temeiul disp. art. 107 alin. 1 lit. C din Legea nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, dispune începerea procedurii falimentului debitoarei COS Târgovişte SA„, se arată în hotărârea intermediară a Tribunalului Dâmboviţa din data de 30 iunie.

Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte este în procedură de insolvenţă din februarie 2013. „Nu are niciun rost ca să tăiem la fiare vechi şi să recuperăm nişte datorii la bugetul de stat cât se poate recupera din ele, tocmai de aceea Ordonanţa 60, care a fost publicată aseară în Monitorul Oficial (…) va fi aplicată la COS Târgovişte, activul funcţional industrial, ca un tot, va fi preluat în contul datoriilor pe care le are la ANAF. (…), s-au făcut analize şi vă spun că în foarte scurt timp planul de reorganizare va fi modificat în aşa fel încât să poată activul funcţional industrial să poată fi preluat„, a spus, la acea vreme, ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Conform site-ului combinatului, conducerea COS este asigurată de administrator special: Oleg Shvedakov, administrator judiciar Maestro S.P.R.L. – Filiala Bucureşti, iar conducerea executivă de Vladimir Gofman, director general.

Sindicaliştii de la COS Târgovişte spun că ziua în care a fost declanşat falimentul este una tristă pentru întreg oraşul. Pe întreaga durată a anilor 2020 şi 2021, COS Târgovişte a avut sistată activitatea de producţie. În anii anteriori au fost demolate mai multe hale din cadrul combinatului.

În luna februarie 2013 pentru Mechel Târgovişte a fost admisă cererea de reorganizare şi s-a deschis procedura generală a insolvenţei. Asta după ce, tot în luna februarie 2013, a fost făcută publică informaţia că Mechel şi-a vândut toate activele deţinute în România, pentru aproximativ 70 de dolari (230 de lei), companiei Nikarom SRL. Tot în 2013 Mechel a anunţat că, la Târgovişte, se revine la denumirea de Combinatul de Oţeluri Speciale, scrie psnews.ro

Leave a Reply