În premieră națională, la Spitalul Clinic SANADOR, s-a realizat recent reconstrucția limfatică pentru prevenția limfedemului în același timp cu mastectomia (rezecția sânului), la o pacientă diagnosticată cu cancer de sân multicentric cu adenopatie axilară.

Mastectomia radicală cu limfadenectomie axilară, realizată de Dr. Bogdan Marțian, șeful Secției Chirurgie Generală din Spitalul Clinic SANADOR, a fost urmată de reconstrucția limfatică realizată de Dr. Anca Bordianu, medic specialist Chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă, în același timp operator.

Limfedemul reprezintă o complicație a intervenției chirurgicale și apare în urma rezecției ganglionilor limfatici la care s-a extins tumora. Limfedemul se manifestă prin creșterea progresivă în volum a membrului superior afectat (în cazul cancerului de sân), cu îngroșarea în timp a pielii, limitarea mobilității, dureri și infecții recurente ale țesuturilor moi.

Intervenția efectuată la Spitalul Clinic SANADOR, în care mastectomia radicală a fost urmată de prevenția limfedemului, este prima de acest fel din România și are beneficii importante pentru calitatea vieții pacientei.

Pacienta, în vârstă de 81 de ani, diagnosticată cu cancer de sân multicentric cu adenopatie axilară, a urmat timp de un an chimioterapie neoadjuvantă. Reevaluarea după chimioterapie a indicat, în comisia oncologică (Tumor Board), intervenția chirurgicală radicală – mastectomie totală cu limfadenectomie axilară. Intervenția a fost urmată, în același timp operator, de reconstrucția limfatică pentru prevenția limfedemului.

Centrul Oncologic SANADOR oferă întreaga gamă de servicii medicale pentru diagnosticarea și tratarea cancerului și facilitează circuitul terapeutic al pacientului prin integrarea mai multor centre de specialitate într-un singur loc, pentru orice fel de patologie oncologică. Pentru cancerele mamare, pacientele beneficiază de Academia de Senologie – instituție dedicată prevenției, diagnosticului și tratamentului patologiilor mamare.

 

Leave a Reply