Președintele Klaus Iohannis își dorește remanierea ministrului Justiției, Stelian Ion, potrivit informațiilor G4Media.ro. Deocamdată, Stelian Ion este susținut de liderii USR PLUS, iar o încercare de remaniere fără acordul partidului său ar putea provoca o criză guvernamentală mult mai profundă decât în cazul îndepărtării lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății, au declarat surse politice pentru G4Media.ro.
Potrivit informațiilor G4Media.ro, ministrul Justiției i-a transmis președintelui încă din primăvară intenția de a demara concursurile pentru posturile de conducere din parchete, dar Iohannis nu i-a dat undă verde. Pus în situația de a fi blamat pentru inacțiune, Stelian Ion a demarat procedura, care ar urma să se încheie pe 16 septembrie cu transmiterea către CSM a propunerilor de la minister. Or, Iohannis ar fi vrut ca numirile să fie agreate cu el, așa cum s-a întâmplat în 2020, când fostul ministru Cătălin Predoiu a propus trei nume de procurori-șefi aprobate imediat de Iohannis, deși CSM dăduse aviz negativ pentru doi (Giorgiana Hosu la DIICOT și Gabriela Scutea la Parchetul General).
De altfel, Stelian Ion a transmis un mesaj clar într-o postare pe Facebook la adresa Klaus Iohannis, scriind că ”de-a lungul timpului, Secția pentru procurori a adus în avizele sale la propunerile pentru numirea procurorilor cu rang înalt argumente care ar trebui să fie luate în considerare, și nu ignorate”.
Iohannis și-a exprimat și public nemulțumirea față de Stelian Ion miercuri, 4 august. Întrebat despre funcționarea coaliției de guvernare, Iohannis a spus că ”SIIJ nu a fost desființat, chit că toată lumea s-a lăudat că așa va face, dar ministrul Justiției nu a găsit încă calea potrivită; legile justiției – nici nu există un proiect acceptat în coaliție. Și sunt și eu nemulțumit de aceste lucruri și sunt și alte reforme care au fost promise și deocamdată auzim că se întâlnesc și se discută”, scrie g4media.ro
Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte al USR PLUS, a declarat, vineri, că, în prezent, există “un blocaj” în coaliţia de guvernare, pentru că “UDMR nu doreşte desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie”.
“Colegul meu, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a prezentat mai multe căi. Pentru a putea să faci reformă în Justiţie, e nevoie ca toate forţele politice care contează să susţină acest demers. În momentul de faţă avem un blocaj în coaliţie, vedem că partenerul UDMR nu doreşte acest lucru şi mesajul preşedintelui exprimă aceeaşi nemulţumire pe care o avem şi noi – nu putem să avem un program de guvernare agreat şi susţinut în Parlament în momentul învestirii Guvernului şi apoi să nu ne mai respectăm acele angajamente”, a afirmat Barna, la Guvern.
Întrebat cine nu-şi respectă angajamentele, el a răspuns că UDMR nu doreşte desfiinţarea SIIJ, aşa cum s-a agreat în coaliţia de guvernare. “Ştim foarte clar: pe subiectul SIIJ avem o poziţie a UDMR, care, în realitate, doresc doar mutarea Secţiei speciale la Parchetul General, nu desfiinţarea acesteia, aşa cum am agreat în coaliţie”, a susţinut liderul USR PLUS, scrie Agerpres.
Premierul Florin Cîţu a declarat vineri, la Sibiu, că nu este de acord cu afirmaţia vicepremierului Dan Barna şi susţine că actuala coaliţie de guvernare “merge foarte bine”.
“Nu sunt de acord (cu afirmaţia lui Dan Barna n.r.). Coaliţia merge foarte bine. De asta ne-au votat românii, să venim cu soluţii, până la urmă de asta suntem acolo, nu să spunem că nu avem soluţii. (…) Voi susţine orice soluţie care duce la desfiinţarea secţiei speciale”, a precizat Florin Cîţu.