Esofagul este un organ fibromuscular ce face legătura între faringe și stomac și prin care trece bolul alimentar. Cancerul esofagian este un tip mai rar de cancer, care se poate dezvolta la orice nivel al esofagului, cel mai adesea format în celulele glandulare esofagiene.

Din păcate, mulți pacienți care suferă de cancer esofagian se prezintă târziu la medic, cu boală local avansată, lăsând puține opțiuni terapeutice pentru un tratament radical. Simptomele însă sunt prezente cu luni în avans și pot fi relevate de o anamneză atentă.

În stadiile incipiente, cancerul de esofag are indicație de tratament chirurgical. Dacă intervenția chirurgicală nu este indicată, tratamentul constă în radioterapie și/sau chimioterapie.

Brahiterapia este un tip avansat de radioterapie ce presupune introducerea de surse/implanturi radioactive în interiorul sau în imediata apropiere a tumorii, astfel fiind posibilă administrarea unei doze mari de radiație în țesutul tumoral, cu reducerea iradierii țesuturilor sănătoase. În cancerul esofagian, brahiterapia este un tratament paliativ, administrat pentru ameliorarea simptomelor cauzate de hemoragii, ulcerații și disfagia cauzate de țesutul tumoral.

În cancerul esofagian se practică brahiterapia intraluminală. Această metodă presupune plasarea sursei radioactive în interiorul esofagului, în imediata apropiere a formațiunii tumorale, unde implantul descarcă radiații în doze mari. Procedura este echivalentă cu montarea unui stent (tub) esofagian, dar ameliorarea dificultăților la înghițit se menține pe o perioadă mai îndelungată și cu un risc mai scăzut de complicații.

Brahiterapia de tip HDR (high dose-rate) în patologiile maligne esofagiene se poate folosi în cazul reiradierii, după chimioradioterapie sau radioterapie. Câteodată, iradierea internă poate fi folosită și în combinație cu iradierea externă, cu scopul de a suplimenta doza de iradiere.

Procedura nu este dureroasă, nu presupune internare, iar recuperarea este rapidă. Toate tehnicile de brahiterapie se efectuează în ambulatoriu și-i oferă pacientului posibilitatea de a-și relua imediat activitățile cotidiene. De asemenea, acest tip de radioterapie are eficiență ridicată, doza de iradiere este distribuită uniform cu efecte secundare minime (țesutul pulmonar adiacent este protejat) și durata tratamentului este de ordinul minutelor.

În cadrul Centrului Oncologic SANADOR, pacienții pot beneficia de toate variantele de brahiterapie prin intermediul echipamentului de ultimă generație ce furnizează doze de radiații cu debit mare (HDR), care asigură pacientului siguranță și confort.

 

Leave a Reply