Ziarul elvețian Le Temps lămurește o chestiune importantă, reflectată „cu regularitate” eronat în presă: persoanele vaccinate sunt mai puţin susceptibile a infecta alți oameni. Mai multe studii științifice au stabilit că „persoanele vaccinate [complet] infectate cu varianta Delta au o probabilitate cu 63% mai mică de a transmite virusul faţă de persoanele nevaccinate”. În cazul variantei Alfa șansele sunt mai mici cu 73%. Dar „efectul global al vaccinurilor asupra reducerii transmiterii e chiar mai mare de 63%, deoarece majoritatea persoanelor vaccinate în primul rând nu se infectează. Chiar presupunând că s-ar reduce doar la jumătate riscul de infectare, ar însemna că vaccinurile reduc global transmiterea cu peste 80%”. În plus, chiar dacă s-a observat că persoanele vaccinate au o încărcătură virală similară cu a celor nevaccinate, la prima categorie „durata de deversare virală” e mai scurtă, scrie rador.ro
Între timp pandemia continuă să facă ravagii în Europa de Est. Agenția rusă Ria Novosti anunță „un nou record negativ de decese în Rusia”, 1.106 în ultimele 24 de ore.
Și în Bulgaria a fost înregistrat un record absolut în ultima zi – 5.863 de noi infectări şi 243 de decese, informează site-ul Novini. „În prezent, 10 persoane infectează 13, iar dacă această tendinţă continuă, în două săptămâni sistemul de sănătate va exploda.” Autoritățile de la Sofia, citate de publicația Duma, au avertizat însă că dacă vor impune iarăși carantina va fi numai parțială și vizându-i doar pe nevaccinați.
În Italia, Corriere Della Sera scrie că „infecțiile se înmulțesc în întreaga Europă”, dar „în special în Est, unde vaccinarea decurge lent”. Și dacă „în România este «o catastrofă», în statele unde s-au făcut vaccinări în masă, precum Italia și Franța, virusul a reînceput să circule, dar e sub control”.
„Epidemia de Covid reapare în Europa Centrală și de Est cu epicentrul în România, țara UE cu cea mai mare rezistență la vaccinare”, detaliază cotidianul spaniol El Mundo. „În România s-au înregistrat în ultimele 14 zile 225 de decese la un milion de locuitori. E o rată a mortalității de aproape 10 ori mai mare decât a întregii UE.”
Partea bună e că „numărul uriaş de decese îi «împinge» pe oameni spre centrele de vaccinare”, observă site-ul elen Capital.gr. „Numărul zilnic de vaccinări a crescut vertiginos în această lună”, când s-au vaccinat cu prima doză „mai mulţi decât în toate cele trei luni ale verii”.
Revista americană The Atlantic evidențiază cele patru măsuri care permit Germaniei să țină pandemia sub control, oferindu-le cetățenilor săi o viață „aproape normală”:
(1) certificatul verde obligatoriu pentru accesul în orice spațiu public interior asigură că evenimentele de masă nu duc la transmitere în masă; (2) testare ieftină și facilă: la Berlin te poți testa în 15 minute inclusiv la restaurant, la biserică sau la operă; (3) înlocuirea măștilor textile cu măști FFP2; (4) buna monitorizare a contactelor: toți clienții își dau datele la intrarea într-un local.
În Regatul Unit, care înregistrează iar o înmulțire a cazurilor, cotidianul The Telegraph pledează pentru „rezistență în fața panicii morale care ne împinge înapoi în carantină”. Explicația? Chiar dacă cifrele actuale (40-50.000 teste pozitive pe zi) seamănă cu cele de la alte valuri, acum, în contextul campaniei reușite de vaccinare, ele descriu realități complet diferite. „Un test pozitiv în octombrie 2021 nu are aceeași semnificație cu un test pozitiv din ianuarie 2021.” Cazurile sunt mai ușoare acum, iar „cererea” de spitalizări s-a redus cu 75% comparativ cu ianuarie. În privința deceselor se observă „în cel mai rău caz” un platou în octombrie, plafonat la numai 10% din apogeul atins în ianuarie, scrie Rador.