Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc miercuri, 26 ianuarie 2022, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni.
Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la:
- Situația de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre și pe Flancul Estic al NATO;
- Măsuri privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate și creșterea rezilienței.Am analizat la Antena 3 cateva subiecte esentiale ce vor fi abordate in sedinta CSAT de azi. Interventia a fost preluata de colegii de la #DCNews
„Elementele care vor fi prezentate în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării prezintă cel puțin trei componente esențiale. Șeful Statului Major al Apărării va prezenta membrilor CSAT situația militară reală, pe baza informațiilor obținute de la aliați. Toți membri CSAT trebuie să știe elementele concrete de pe teren și ce decizii trebuie luate la noi, în România, după aceste informații esențiale. În al doilea rând, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, și ministrul Apărării, Vasile Dîncu, vor prezenta toate datele de legătură și decizii cu Cartierul General al NATO. În permanență, România este în contact cu toți aliații. Urmează ca, în scurt timp, Cartierul General al NATO să decidă dacă va activa forța de răspuns a NATO, care să întărească flancul de est al alianței, flanc pe care se află și România”, a spus Radu Tudor, miercuri dimineață, într-o intervenție telefonică la Antena 3.
„A treia componentă foarte importantă: în cazul în care situația de securitate din Ucraina se degradează foarte puternic, vom vedea dacă ne vom confrunta cu un val de refugiați și care este responsabilitatea, dar și implicarea Ministerului de Interne în primirea și găzduirea acestui val de refugiați din Ucraina”, a punctat Radu Tudor.
„Sunt convins că absolut nimeni din NATO nu va trimite niciun fel de trupe în Ucraina. În legătură cu reacția pe care unele țări o au față de invazia Rusiei asupra Ucrainei, evident că există particularități. Și Germania are o poziție specifică. Franța, la fel. Sunt evoluții de ultimă oră și modalități diferite prin care țările membre NATO își transmit mesajul ferm ca Rusia să nu invadeze militar Ucraina, pentru că se poate întâmpla o catastrofă de securitate, economică și politică, în cazul în care Rusia nu oprește această evoluție extrem de îngrijorătoare, cu consecințe neplăcute pentru viitor”, a mai spus Radu Tudor.
„Îi îndemn pe români să nu fie speriați. Facem parte din cea mai importantă alianță. Toți aliații noștri din NATO vor fi prezenți pe teritoriul României. Rusia nu va face absolut niciun pas și niciun gest agresiv față de noi, câtă vreme îi avem pe toți aliații noștri aici, întărind apărarea noastră și apărarea flancului estic”, a conchis Radu Tudor.
[…] Toți aliații noștri din NATO vor fi prezenți pe teritoriul României. Rusia nu va face absolut niciun pas și niciun gest agresiv față de noi, câtă vreme îi avem pe toți aliații noștri aici, întărind apărarea noastră și apărarea flancului estic”, a conchis Radu Tudor, după cum scrie şi pe blog. […]
Nuuuu! Nici gand! Rusia isi respecta vecinii cu care a lucrat si lucreaza! Sa plece aliatii care ne-au invadat tara, sa vedem cine are dreptate! Iti amintesti zicatoarea din batrani “vecinul de langa casa, niciodata nu te lasa”? Rusica nu ne-a lasat balta niciodata dar am fost haituiti si jefuiti cu acceptul huiganilor extremisti din politica si guvern roman de occi+europa! Si, iaca suntem in 2022, dupa care 2023, deja se simt previziunile lui 2022 pentru Romania facute cu peste 12-15 ani in urma=dezastru pe toate liniile in Romania. Vedem in 2023 adevaratul dezastru!