Pentru prima oara de la caderea comunismului si terminarea Razboiului Rece, agresiunea militara permanenta a Rusiei determina o consolidare puternica a apararii NATO pe Flancul Este. Miscarile de trupe, fara precedent in ultimii 30 de ani, au in vedere masuri in spiritul articolului 5 al tratatului de la washington, baza juridica a nato. mii de militari debarca deja in polonia, altii vor veni in romania si in tarile baltice. este o operatiune istorica aliata, fara precedent pe flancul estic.
NATO intenţionează să-şi crească prezenţă militară în statele baltice şi Polonia în cazul în care Rusia îşi menţine trupele în Belarus după un exerciţiu militar planificat, a declarat luni şeful comitetului militar al alianţei, Rob Bauer, citat de Reuters.
Rusia are 30.000 de militari prezenţi la vecinul de nord al Ucrainei pentru exerciţii militare comune în această lună, a afirmat NATO, estimând desfăşurarea militară totală rusă la graniţele Ucrainei la peste 100.000 de soldaţi.
Statele Unite au trimis 3.000 de militari în România şi Polonia săptămâna trecută pentru a-i linişti pe aliaţi, în timp ce Germania a anunţat că ia în calcul să sporească desfăşurarea militară existentă în Lituania, aminteşte Reuters.
Desfăşurări suplimentare viitoare din partea aliaţilor NATO sunt posibile, a declarat Rob Bauer, amiral olandez care conduce principalul organism de strategie al NATO.
“Acolo unde avem trupe cu titlu permanent în alianţă, în diferite ţări – dezbaterea despre aceasta este rezultatul lucrurilor care se petrec acum. Da, examinăm acest lucru. Ar putea fi schimbări în viitor ca urmare a acestor evoluţii”, a explicat Bauer într-o conferinţă de presă la Vilnius. “Depinde foarte mult, desigur, dacă trupele ruse rămân în Belarus”, a adăugat el.
Moscova a declarat că nu plănuieşte o invazie a Ucrainei, dar ar putea întreprinde acţiuni militare nespecificate dacă cererile sale de securitate nu sunt îndeplinite, printre care se numără promisiunea că NATO nu va permite niciodată aderarea Ucrainei, cerere calificată drept inacceptabilă de Statele Unite şi de ţările membre ale alianţei nord-atlantice.
“Dacă te uiţi la acumularea de forţe, Rusia ar putea fi capabilă să aibă efectiv suficiente forţe pentru o invazie de proporţii până la sfârşitul acestei luni”, a mai spus Bauer. “Fie că o fac, fie chiar au intenţia sau nu, asta nu ştim”, a notat el.
Cele mai recente desfăşurări la graniţa cu Belarus includ spitale de campanie şi alte unităţi auxiliare necesare pentru a sprijini un asalt militar, a mai declarat Bauer.
“Dacă te gândeşti cu adevărat la o invazie, chiar ai nevoie de mai mult decât forţe de luptă. Şi asta este ceea ce noi de asemenea vedem, din ce în ce mai multe adunate de-a lungul graniţelor cu Ucraina şi ale Belarusului cu Ucraina. Acest lucru în sine este foarte îngrijorător”, a conchis el, citat de Agerpres.
Un important contingent american, menit să ofere asigurări aliaţilor NATO din Europa de Est în contextul unor tensiuni ruso-ucrainene, a sosit în weekend în Polonia, cu un avion militar de tip Boeing C-17 aparţinând Forţelor aeriene americane (US Air Force), pe aeroportul Rzeszow-Jasionka (sud-est), relatează AFP, preluata de news.ro
”Alţi militari sosesc în orele următoare”, a anunţat ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszczak la televiziune în timp ce aeronava ateriza duminică.
Acest contngent – de 1.700 de militari – din cadrul celei de-a 82-a Divizii Aeropurtate americane urmează să fie desfăşurat ”în sud-estul Poloniei, pe flancul de est al NATO”, a anunţat ministrul.
Pregătiri logistce au început de săptămâna trecută, iar generalul de divizie Christopher Donahue, comandantul celei de-a 82-a Divizii, alcătuită din forţe apte de luptă, se afla deja în Polonia.
Această desfăşurare este menită ”să îmbunătăţească pregătirea, interoperabilitatea în toate domniile cu aliaţii noştri polonezi şi, dacă e nevoie, să apere orice parte a NATO”, a anunţat generalul într-un briefing imediat după aterizarea militarilor săi şi a materialului.
Aceasta este ”o măsură prudentă în vederea unei preveniri colective a oricărui obiectiv de război. Ea este de natură defensivă şi este vorba în mod clar despre asigurarea protecţiei întregii Alianţe” Nord-Atlantice, a subliniat el.
Statele Unite au anunţat miercuri că trmit 3.000 de militari americani suplimetari în Europa de Est, pentru a apăra ţările NATO ”de orice agresiune”, în toiul unui balet diplomatic care vizează să convngă Moscova să-şi retragă trupele pe care le-a comasat la frontiera Ucrainei.
Aceste trupe americane se adaugă celor 8.500 de militari americani plasaţi în stare de alertă la sfârşitul lui ianuarie de către preşedintele american Joe Biden cu scopul de a fi desfăşuraţi în cadrul Forţei de Reacţie rapidă a NATO, în cazul în care este necesar.
Occidentul acuză Moscova, de la sfârşitul lui 2021, de faptul că a comasat zeci de mii de militari la frontiera Ucrainei, în vederea unei eventuale invazii, acuzaţi pe care Moscova le dezminte şi susţine că vrea doar să-şi asigure securitatea.
#Polonia, #SUA, #NATO, #Romania
[…] Este o operațiune aliată fără precedent pe flancul estic, semnalează jurnalistul și analistul militar Radu Tudor pe blogul său. […]
[…] Este o operațiune aliată fără precedent pe flancul estic”, scrie jurnalistul și analistul militar Radu Tudor pe blogul său. […]