În contextul dislocării în România din Germania a detașamentului TF Cougar, șeful Statului Major al Apărării (SMAp), generalul Daniel Petrescu, și Comandantul Suprem al Forțelor Aliate în Europa (SACEUR), generalul Tod D. Wolters, s-au întâlnit joi, 10 februarie, la sediul Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu.
Cei doi oficiali au evaluat dinamica situației de securitate din regiunea Mării Negre și măsurile pentru consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare în această zonă a flancului estic. De asemenea, au abordat subiectul instruirii comune viitoare a forțelor americane cu efective ale Armatei României.
Generalul Petrescu a apreciat că prezența structurilor aliate în țara noastră reprezintă atât rezultatul cooperării excelente în domeniul securității cu statele membre ale NATO, în special cu Statele Unite ale Americii, în cadrul Parteneriatului Strategic, cât și rezultatul demersurilor susținute pe care România le-a avut pentru consolidarea aliniamentului defensiv al NATO pe granița de est și în regiunea Mării Negre.
„Corelat condițiilor mediului de securitate, vom continua și adapta pregătirea cu militarii americani, o pregătire care s-a materializat, de-a lungul timpului, și în misiuni comune în diferite teatre de operații. Totodată, vom întări camaraderia dintre militarii români și americani, o camaraderie construită cu sacrificii în teatrele de operații, unde am executat misiuni de luptă împreună. Este camaraderia care, dacă va fi nevoie, se va manifesta în acțiuni concrete de apărare aliată”, a afirmat generalul Daniel Petrescu.
Subliniind rolul important pe care România îl are în arhitectura aliată de securitate în regiunea Mării Negre, generalul Wolters a precizat că fiecare măsură defensivă luată de NATO reprezintă punerea în fapt a coeziunii statelor aliate pentru asigurarea securității întregului spațiu aliat. „Suntem aici la invitația României pentru a crește capacitatea comună de reacție, precum și pentru a păstra echilibrul de forțe în regiune. Atenția sporită pe care NATO o afișează, în general, pentru Europa Centrală și de Sud-Est demonstrează capacitatea de a reacționa și desfășura operații multinaționale pentru păstrarea climatului de pace în aceste zone. Militarii din detașamentul american se vor instrui alături de camarazii și gazdele lor, militarii din România. Dislocarea actuală este, în primul rând, o oportunitate de a ne îmbunătăți deprinderile tactice și de a crește interoperabilitatea forțelor”, a susținut generalul Tod D. Wolters.
Șeful SMAp și SACEUR au evaluat, la finalul întâlnirii, suplimentarea efectivelor americane în România, dar și în alte zone ale flancului estic ca fiind un semnal puternic al solidarității și determinării NATO. În același timp, sosirea a aproximativ 1.000 de militari americani, care se alătură celor 900 deja prezenți în țara noastră, contribuie la creșterea sentimentului de siguranță al cetățenilor României.
Foto exclusiv www.radu-tudor.ro :
Buna seara.
Numele meu este Stefan, sunt militar si am doua misiuni in Afganistan. Am purtat mereu cu mandrie drapelul si numele tarii in piept. Va vad si pe dvs. ca vorbiti cu patos despre tara, despre armata si va admir pentru asta. Totusi, nu inteleg de ce nu se vorbeste niciodata in presa despre salariile militarilor. Dupa cum bine stiti noi nu avem sindicat, nu avem dreptul de a ne exprima organizat nemultumirile. Soldele militarilor, curate, fara norma de hrana sunt mizere. Dupa peste 15 ani de armata, salariul incasat, fara norma de hrana este 2300 lei. Salariile sunt plafonate la nivelul salarial din 2009. Militarii romani sunt asistati social, este ceva incredibil. Militarii romani sunt incadrati ca necalificati. Se vrea profesionalism, daruire si patriotism, se doreste ca militarul sa-si apere tara pana la capat, sa fie mandru. Cum sunt stimulati militarii? Cum poti sa ai pretenti de la militari, tu ca stat, dupa ce-i batjocoresti si ii tratezi cu dispret?
Statul intoarce privirea catre militari doar in momente de cumpana sau cand se intampla cate o tragedie, din pacate.
Ma intreb cum vedeti dvs. aceasta situatie ?
Multumesc
Situatia pe care o invocati imi pare o nedreptate. Intrebari : Ce grad aveti? Ce suma primiti per total in mana, cu restul de sporuri?
Buna seara.
In primul rand va multumesc pentru interesul dvs.
Sunt caporal cls. a2-a. Am o vechime totala de 19 ani, 16 de armata, 3 in civilie. Salariul incasat intr-o luna de 31 de zile, cu tot cu norma de hrana este de 3309 lei. In lunile de 30 zile salariul incasat este de 3275 lei. Orele suplimentare nu se platesc ca in cazul celor din MAI, se dau recuperari ora la ora indiferent ca este zi de sarbatoare sau zi lucratoare. Am colegi la alte unitati carora nu li se acorda nici macar de zile de recuperare din cauza lipsei de personal, asta ca o paranteza. Diurna este de 20 lei pe zi. Norma de hrana este 32 lei pe zi. De ex., daca pleci in aplicatie 7 zile, iti opreste din norma de hrana 32 lei pentru fiecare zi de aplicatie, si iti dau 20 de lei diurna pentru fiecare zi. Adica dupa ce pleci de acasa, cheltui bani sa-ti cumperi lucrurile de care ai nevoie in aplicatie iti mai opreste la fiecare zi 12 lei din venitul tau lunar. Eu, nefiind de specialitate iar subiectul salarizarii militarilor fiind destul de stufos si ambiguu, va las aici, daca nu va este cu suparare, un articol bine structurat in care se explica, in baza caror legi si hotarari de ministru se acorda veniturile militarilor.
https://www.juridice.ro/671611/salarizare-functii-militare-intre-adevar-si-minciuna-legalitate-si-nelegalitate.html