“România nu este singură”, iar prezenţa trupelor NATO transmite un mesaj de unitate a Alianţei, a declarat vineri Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, atrăgând în acelaşi timp atenţia că există un “risc real” ca Rusia să invadeze Ucraina.

“Avioane de luptă din Germania şi Italia sunt aici pentru a ne proteja Aliaţii şi pentru a menţine sigur spaţiul vostru aerian”, a afirmat Stoltenberg într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis.

El a mai spus că venirea celor 1.000 de militari americani suplimentari în România arată unitatea transatlantică şi angajamentul ferm al SUA de a apăra Europa.

“De aici, din regiunea Mării Negre, şi până în regiunea Baltică, Aliaţii întăresc prezenţa NATO în acest moment critic, prin mai multe trupe, mai multe capabilităţi şi o pregătire sporită”, a adăugat Stoltenberg.

“Săptămâna viitoare, miniştrii Apărării din NATO se vor întâlni şi vor discuta despre cum putem întări şi mai mult prezenţa noastră în partea estică a Alianţei, inclusiv prin noi grupuri de luptă. Salut oferta Franţei de a conduce un grup de luptă aici în România”, a mai spus el.

Stoltenberg a reiterat că NATO este o alianţă defensivă şi că scopul ei este de a apăra pacea.

“Facem acest lucru astăzi prin a ne asigura că nu există neînţelegeri sau calcule greşite despre angajamentul şi disponibilitatea noastră de a proteja România şi toţi ceilalţi aliaţi NATO”, a subliniat secretarul general.

El a mai spus că regiunea Mării Negre are o importanţă strategică pentru NATO şi că trei ţări membre ale Alianţei au ieşire la Marea Neagră, alături de parteneri apropiaţi precum Ucraina şi Georgia.

“Prin urmare, securitatea în această regiune este de maximă importanţă pentru NATO”, a atras el atenţia.

Stoltenberg a mai afirmat că aliaţii sunt deschişi la dialog şi la găsirea unei soluţii politice la criza ucraineană şi a reamintit că a reiterat invitaţia adresată Rusiei de a se întâlni cât mai curând posibil în cadrul Consiliului NATO-Rusia, “pentru a discuta despre chestiuni cruciale pentru securitatea europeană, inclusiv reducerea riscurilor, transparenţa şi controlul armelor”.

El a atras totuşi atenţia că NATO nu va face compromisuri asupra principiilor-cheie, cum este dreptul fiecărei naţiuni de a-şi alege propria cale şi capacitatea Alianţei de a-şi apăra toţi aliaţii.

“Nu vor exista membri de prima clasă şi membri de clasa a doua. Nu există decât aliaţii NATO, uniţi”, a spus secretarul general al NATO.

Răspunzând unei întrebări din partea presei, el a avertizat că există un “risc real” ca Rusia să invadeze Ucraina, pentru că Moscova continuă să îşi sporească numărul de trupe din jurul Ucrainei.

“Numărul trupelor ruseşti creşte, iar timpul de avertizare scade. În acelaşi timp, nu avem nicio certitudine, de aceea continuăm să discutăm cu Rusia pentru a-i cere să detensioneze (situaţia) şi să se angajeze în dialog politic cu NATO şi cu aliaţii NATO”, a explicat el.

“Există riscul unei invazii ample, dar există riscul şi pentru alte tipuri de acţiuni agresive, printre care încercări de răsturnare a guvernului de la Kiev, atacuri cibernetice hibride şi multe alte tipuri de agresiuni ale Rusiei”, a mai avertizat el.

“Dezvoltarea militară continuă. Am văzut retorica ameninţătoare a Rusiei. Ştim că există ofiţeri de informaţii ruşi care activează în Ucraina şi ştim trecutul Rusiei în a folosi forţa împotriva Ucrainei”, a adăugat Stoltenberg.

Toate acestea sunt motive “de a fi extrem de îngrijoraţi, vigilenţi şi pregătiţi în cazul în care Rusia va folosi forţa împotriva Ucrainei”, a precizat el.

“De aceea prezenţa NATO în România este atât de importantă. Transmite un mesaj ferm privind unitatea Alianţei. Suntem aici împreună pentru că suntem uniţi. Prezenţa trupelor americane aici, la baza din România, transmite un mesaj puternic privind angajamentul SUA faţă de securitatea europeană”, a repetat liderul NATO

Leave a Reply