Numărul civililor care şi-au pierdut viaţa de la începutul invaziei Ucrainei, pe 24 februarie, a crescut la 579, potrivit unui bilanţ al Consiliului drepturilor omului al ONU, relatează DPA.

Printre morţi se află 42 de copii şi tineri. În plus, au fost confirmate 1.0002 de persoane rănite.

Vineri, bilanţul civililor ucişi în Ucraina de la începutul războiului era de 564. Consiliul înregistrează numai decesele pe care le poate confirma şi notează că bilanţul real probabil este mai mare.

“Cele mai multe victime civile au fost cauzate de utilizarea armelor explozibile cu o zonă de impact amplu, inclusiv a obuzelor de artilerie grea, sistemelor de rachete cu mai multe lansatoare şi loviturilor aeriene şi cu rachete”, se menţionează într-un comunicat citat de Agerpres.

O mare coloană militară rusă este parţial dispersată la nord de Kiev, potrivit serviciilor secrete britanice, citate sâmbătă de DPA.

“Aceasta este probabil în sprijinul unei încercări ruse de a încercui oraşul (Kiev). Ar putea fi de asemenea o încercare a Rusiei de a-şi reduce vulnerabilitatea la contraatacurile ucrainene, având un bilanţ semnificativ pentru forţele ruse”, a declarat Ministerul Apărării britanic într-o postare pe Twitter.

În timp ce luptele continuau la nord-vest de Kiev, cea mai mare parte a forţelor terestre ruse se află acum la aproximativ 25 de kilometri de centrul oraşului, a adăugat ministerul.

În plus, oraşele Harkov, Cernihiv, Sumî şi Mariupol rămân încercuite în timp ce continuă să sufere bombardamente grele ruseşti.

Ucraina la rândul său a raportat reînnoirea luptelor şi bombardamentelor vineri noapte.

“Forţele de ocupaţie au bombardat spitale şi internate noaptea cu foc nediscriminatoriu, haotic”, a declarat guvernatorul regiunii sudice ucrainene Mikolaiv, Vitali Kim.

Două persoane au fost rănite. El a mai spus, citat de DPA, că atacatorii şi-au schimbat tactica şi se ascund în sate printre clădiri civile. “Acum nu mai există reguli, îi vom zdrobi”, a declarat guvernatorul.

Viceministrul de externe rus a ameninţat sâmbătă Statele Unite, declarând că Rusia ar putea lua la ţintă transporturile de arme către Ucraina, unde armata rusă avansează de două săptămâni, notează France Presse.

“Am avertizat Statele Unite că livrarea de arme pe care o orchestrează din mai multe ţări nu este doar un gest periculos, dar şi un act ce face din convoaiele menţionate ţinte legitime”, a subliniat Serghei Riabkov într-un interviu acordat postului de televiziune Pervâi Kanal, citat de AFP.

El a citat în special sistemele portabile de apărare aeriană şi sistemele de rachete antitanc.

Armata rusă se confruntă în urma invadării Ucrainei cu pierderi pe care nu le-a mai suferit niciodată în timpul unei ofensive, susţine preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează dpa.

“Este cel mai mare pas înapoi pentru armata rusă de decenii”, a declarat el într-o înregistrare de pe Telegram.

“Nicăieri în altă parte nu au pierdut atât de multe în atât de puţine zile. Forţele noastre fac totul pentru a pune capăt oricărui interes pe care duşmanul îl are pentru a continua acest război. Pierderile ruşilor sunt colosale”, a mai spus el.

Ucraina susţine că armata rusă a pierdut 360 de tancuri, 1.200 de vehicule blindate, 60 de avioane de avioane de război şi 80 de elicoptere, dar aceste informaţii nu au putut fi verificate independent. Totuşi, notează dpa, şi surse din cadrul serviciilor occidentale au vorbit despre pierderi grele ale Rusiei.

Zelenski susţine că uneori trupele ruse au renunţat în masă la război şi că în anumite cazuri mai multe escadroane colaborează pentru a încerca să scape înapoi în Rusia. “Acesta este războiul nostru. Acesta un război pentru independenţa noastră”, a mai spus el.

Mai târziu, Zelenski a spus, în cadrul unui briefing pentru jurnalişti străini, că 1.300 de soldaţi ucraineni au murit de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie.

“Au fost ucişi circa 1.300 de soldaţi de-ai noştri şi peste 12.000 din Rusia”, a spus Zelenski, potrivit dpa.

Până acum, Ucraina nu a dat publicităţii informaţii despre propriile pierderi din rândul armatei, limitându-se doar la militarii care şi-au pierdut viaţa din armata rusă.

Este “un raport de unu la zece, dar asta nu mă face fericit”, a mai spus Zelenski, potrivit AFP.

Pe 2 martie, armata rusă, care a angajat până acum 150.000 de soldaţi în luptă, a anunţat că pierdut aproape 500 de militari. De atunci nu a mai furnizat niciun bilanţ, deşi luptele continuă în numeroase oraşe din Ucraina.

Pe 8 martie, după aproape două săptămâni de conflict, Pentagonul a evocat o estimare cuprinsă între 2.000 şi 4.000 de morţi ruşi.

Forţele ruse au bombardat o moschee în oraşul-port din sudul Ucrainei Mariupol, unde peste 80 de adulţi şi copii, inclusiv cetăţeni turci, s-au refugiat, a declarat sâmbătă Ministerul de Externe al Ucrainei, citat de Reuters.

Ucraina a acuzat Rusia că refuză să permită oamenilor să iasă din Mariupol, unde blocada a lăsat sute de mii de persoane prinse în capcană. Rusia dă vina pe Ucraina pentru eşecul evacuării locuitorilor.

“Moscheea Sultanului Suleiman Magnificul şi a soţiei sale Roxolana (Hurrem Sultan) din Mariupol a fost bombardată de invadatorii ruşi”, a declarat Ministerul de Externe într-o postare pe Twitter. “Mai mult de 80 de adulţi şi copii se ascund acolo de bombardamente, inclusiv cetăţeni ai Turciei”, adaugă ministerul.

O confruntare directă între forţele americane şi ruse în conflictul din Ucraina trebuie evitată întrucât ar putea conduce la un Al Treilea Război Mondial, a avertizat preşedintele Statelor Unite Joe Biden, citat sâmbătă de agenţia DPA.

“Vreau să fiu clar: vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO cu toată puterea unui NATO unit şi galvanizat”, a scris Biden vineri pe Twitter.

“Dar nu vom duce un război împotriva Rusiei în Ucraina”, a adăugat el.

“O confruntare directă între NATO şi Rusia este Al Treilea Război Mondial. Şi este ceva ce trebuie să ne străduim să prevenim”, a explicat preşedintele SUA.

La un eveniment al Partidului Democrat în Pennsylvania, Biden a comentat de asemenea asupra dezbaterii despre o propusă predare de avioane de luptă către Ucraina.

“Ideea că vom trimite echipament ofensiv şi vom avea avioane şi tancuri şi trenuri care intră cu piloţi americani şi echipaje americane (…). Nu vă amăgiţi, indiferent ce-aţi spune. Asta se numeşte Al Treilea Război Mondial”, a declarat Biden, citat de Agerpres.

1 COMMENT

  1. Cred ca e clar pentru toti, rusica provoaca pas cu pas dupa care intra in actiuni si invers. Actiunea “drona” ajunsa in croatia, pare a fi de la o posibila masina rusa cu rataciti in teren, sau cu ordin sa arunce bombonica spre inima romanicai in zona aproximativa unde au crezut ca e unitatea nato in Romania. Sincer, eu asta vad si o sa se repete, sunt actiuni provocatoare ca sa agate in horodinca mai multe tari exact ca in siria sau irak unde toti bomardau mai multe zone fara nicio logica sau plan. Stiti bine ca in caz de razboi se trage oriunde, in orice directie si fara logica, dar scapa cine poate. Am convingerea ca ucrainienii vor rezista ca adevaratii eroi, imi amintesc ce povestea tata cand lupta pe frontul crimeei, ucrainei si nu numai, rusii nu sunt buni pe teren la nimic, se bazeaza doar pe tancuri si tunuri sau pe aerian daca detin aparatura de supraveghere si coordonare. Ei sunt cu violenta om la om, cu jafurile, cu violurile ca nu pot rezista mult timp. Ucrainienii sunt de o rezistenta incredibila, se organizeaza la secunda cand nu te astepti, la ei nu prea exista demoralizare, din contra, ii intaresc ca sa continuie pana castiga! Romanica trebuie sa fie atenta la orice hotarare, o secunda de graba costa o vesnicie, o tara distrusa si o natiune omorata fara vina. Mentin apasat aceasta atentionare pentru ca sunt destui habarnisti fara viziune dar violenti care iau hotarari pe moment fara sa consulte profesionistii. In categoria profesionisti de consultat in hotarari nu trebuie sa faca parte arafat plus gloata care hotara despre covid. Nu mi-e teama de nimic, cand simt (chiar simt!) ca se apropie focul spre tara, imi iau viteza automat. Cand ajung la destinatie, imediat spun ce apare. Nu trebuie sa intre nimeni in panica dintre cetatenii din Romania, nu asta intentionez, sa fim ponderati si sa asteptam cum curg actiunile.

Leave a Reply