Preşedintele Joe Biden a afirmat luni că Statele Unite nu vor trimite Ucrainei sisteme de rachete care pot lovi Rusia.
Cred ca este o decizie inteleapta a presedintelui SUA.
Aceasta administratie ofera Ucrainei cel mai mare ajutor militar si de securitate unui stat neutru, de la terminarea Razboiului Rece. Joe Biden a semnat saptamana trecuta decizia prin care SUA acorda 40 miliarde de dolari Ucrainei ca ajutor militar in cadrul efortului de aparare in fata invaziei Rusiei pe teritoriul sau.
Rachete antitanc, sisteme de artilerie, rachete, drone, elicoptere, munitie si arme – toate se regasesc in pachetul acesta, din care o parte consistenta a fost livrata deja de la inceputul razboiului. (peste 4 miliarde dolari). Surse deschise au vehiculat saptamana trecuta posibilitatea ca SUA sa ofere, in cadrul acestui ajutor, sisteme de rachete Patriot si Himars. Rachete performante, de mare precizie, aflate in dotarea unor state membre NATO, inclusiv Romania.
De ce este inteleapta decizia Administratiei Biden?
Pentru ca rachetele cu raza lunga de actiune ar putea fi folosite de fortele armate ale Ucrainei pentru a lovi teritoriul Rusiei. Justificat, din punct de vedere strict militar, in cadrul unui razboi. Daca Rusia a invadat Ucraina si ucide zilnic in jur de 100 de civili nevinovati, atunci si Ucraina ar avea tot dreptul sa loveasca obiective militare ale invadatorului, pe teritoriul acestuia. Pentru infrangerea lui si anihilarea capacitatii de prelungire a razboiului.
Numai ca aici se complica lucrurile : daca Ucraina loveste militar Rusia, atunci Putin ar avea motiv sa apeleze la armele nucleare tactice pentru a lovi orase din Ucraina, poate chiar Kievul. De ce? Pentru ca in doctrina militara a Federatiei Ruse e mentionat faptul ca armele nucleare pot fi folosite in cazul atacarii teritoriului ei.
Tocmai acest aspect trebuie, deci, evitat.
SUA trebuie sa sprijine militar Ucraina pentru a-si elibera teritoriul de invadatorii rusi, nu pentru a ataca Rusiei. Un raspuns cu arme nucleare tactice ar genera premisele celui de-al treilea Razboi Mondial. Nici o persoana rationala nu-si doreste o astfel de evolutie.
Asadar, ajutor militar masiv in continuare pentru Ucraina, dar fara sisteme de rachete cu raza lunga de actiune ce pot lovi teritoriul Rusiei. Agresorul nu trebuie atacat, el trebuie infrant si alungat de pe teritoriul Ucrainei invadate, cat mai curand posibil.
Iata stirea Reuters, preluata de Agerpres :
Liderul de la Casa Albă a dezminţit implicit ştiri conform cărora guvernul american se pregăteşte să le trimită ucrainenilor rachete avansate cu rază lungă de acţiune, pentru războiul de apărare împotriva Rusiei.
Oficialii ucraineni au încercat să obţină MLRS – Multi Launch Rocket System (sistem de rachete cu lansări multiple) – care poate lovi cu un baraj de rachete ţinte aflate la sute de kilometri, în speranţa că armele cu rază lungă de acţiune ar putea întoarce soarta războiului.
Televiziunea CNN şi ziarul Washington Post afirmaseră vineri că administraţia Biden ia în considerare trimiterea în Ucraina a MLRS şi HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System – sistem de rachete de artilerie de înaltă mobilitate), în cadrul pachetului mai mare de ajutoare destinate acestei ţări în urma invaziei ruse începute în 24 februarie, scrie Agerpres.
Am comentat la Antena 3 aceasta decizie inteleapta a SUA de a nu provoca Rusia :
https://www.antena3.ro/externe/radu-tudor-rusia-urs-turbat-invinsa-ucraina-641434.html
Belarus organizează exerciții militare la granița cu Ucraina din 22 iunie și până pe 1 iulie.
Există temeri că aceste manevre ar masca o intervenție militară a guvernului de la Minsk de partea Moscovei în Ucraina.
Jurnalistul și analistul militar anticipează ‘o lungă vară fierbinte’, ca urmare a participării active a Belarusului la invazie.
“Belarus face parte din arhitectura de invazie a Rusiei în Ucrainei. Cea mai mare parte a operațiunii declanșate în februarie a început de pe teritoriul statului belarus. Statul condus de Aleksandr Lukaşenko este, deci, parte a acestui război. Nu cred că un stat implicat cu arme și personal în război are timp şi resurse pentru exerciții.
Cred că în spatele anunțului referitor la exerciții se ascunde dorința Moscovei și a lui Putin de a lansa o nouă ofensivă asupra Kievului, așa cum au avertizat analiștii militari occidentali. Este foarte posibil să avem o ‘lungă vară fierbinte’, ca urmare a efortului disperat al Moscovei de a-l înlătura pe Volodimir Zelenski.
Nu e vorba de exerciții militare. Pretextul exercițiilor militare a fost folosit de Rusia și înaintea invaziei din 24 februarie.”, a anticipat Radu Tudor.
Radu Tudor: “Dacă Rusia este atacată pe teritoriul său, Putin ar putea recurge la arme nucleare”
SUA nu vor livra Ucrainei sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune, care pot lovi teritoriul Rusiei.
Clarificarea a fost adusă chiar de președintele SUA, Joe Biden.
Este o decizie o decizie care provoacă dezamăgire la KieV: președintele ucrainean Volodimir Zelenski avertizează că o victorie a Ucrainei în războiul pornit de Rusia este foarte puțin probabilă fără aceste sisteme cu rază lungă.
“Eu cred că este o decizie foarte înțeleaptă ca SUA să nu furnizeze Ucrainei rachete cu rază lungă. Cred că SUA, cel mai important furnizor militar şi de asistență de securitate pentru Ucraina, analizează foarte bine evoluția acestui război (…) Ajutorul de 40 de miliarde de dolari, aprobat de Joe Biden, înseamnă, probabil, garanția că Ucraina va rezista în fața invaziei ruse.
Însă rachetele cu rază lungă ar putea fi folosite de ucraineni pentru a lovi, în disperare, teritoriul Rusiei. Rusia nu trebuie lovită, nu trebuie atacată.
Rusia este în momentul de faţă un urs turbat care trebuie pus cu botul pe labe. Trebuie învinsă pe teritoriul Ucrainei și alungată din teritoriul pe care l-a invadat (…) Dacă va fi lovită Rusia, Putin ar putea justifica folosirea armelor nucleare tactice şi, de aici, să pornească un al treilea război mondial. Trebuie să evităm acest lucru.
Rusia trebuie învinsă în Ucraina, nu trebuie atacată pe teritoriul ei”, concluzionează Radu Tudor.