Repetate explozii la uzinele chimice generate de atacurile cu rachete ale Rusiei, alte depozite de combustibili aruncate in aer de invadatori, incendii masive in orase, porturi si chiar in zona rosie a padurii de la Cernobil. Aceasta este radiografia unei catastrofe de mediu pe care Rusia o genereaza prin razboiul din Ucraina. Si pe care foarte putine instante internationale o evidentiaza. Pentru acest lucru, Moscova ar trebui sa plateasca daune de sute de miliarde de dolari.
“În Ucraina are loc o poluare inimaginabilă a mediului, mor sute de delfini în Marea Neagră, ard combinate chimice și nu trece săptămâna fără vești îngrijorătoare privind centralele nucleare”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna, de Ziua Mondială a Mediului.
Circa 800 de persoane se adăpostesc în adăposturile antiaeriene de sub fabrica de produse chimice “Azot” din Severodonețk, care a fost atacată cu rachete de armata rusă.
Informația provine de la Serghei Gaidai, guvernatorul militar ucrainean al regiunii Lugansk
“Sunt localnici cărora li s-a cerut să plece din oraș, dar care au refuzat. Sunt și copii, dar nu mulți”, a spus Gaidai într-o declarație pentru CNN.
Adăposturile în care s-au refugiat localnicii datează din perioada sovietică.
Într-o actualizare separată a evenimentelor, oficiali ucraineni din regiune au arătat că rușii au bombardat din nou fabrica și au lovit o clădire administrativă și un depozit de metanol.
Anterior, o lovitură efectuată din aer de armata rusă a lovit un rezervor de acid azotic, joi.
Imagini filmate în zonă au arătat cum în urma tirului s-a format un nor gros de fum de culoare portocalie.
Astfel de imagini s-au repetat in multe orase din Ucraina, unde Rusia a lansat rachete asupra unor uzine chimice.
Presa abunda in relatari despre dezastrele de mediu generate de Rusia in Ucraina, cu efect si asupra tarilor vecine si a bazinului Marii Negre.