Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan, vicepresedinte PPE, a declarat că situația generată de războiul din Ucraina a schimbat nevoile și prioritățile în țările membre UE. Pentru a putea folosi fondurile din Mecanismul de Redresare și Reziliență în investiții urgente, justificate de criza generată de războiul din Ucraina, anumite modificări ale PNRR-urilor vor putea fi aprobate, scrie tvr.ro

Care sunt urgențele UE, în contextul actual și de ce este îndreptățită România să ceară renegocierea PNRR

➡️ O urgență o reprezintă reducerea dependenței energetice de Federația Rusă. Războiul din Ucraina a arătat din nou că dependența de gazul rusesc reprezintă o vulnerabilitate și un risc pentru siguranța continentului nostru.
➡️ De aceea, trebuie să creștem investițiile în noi surse de energie, în infrastructura de interconectare energetică, să îmbunătățim eficiența energetică și să accelerăm tranziția spre o economie verde.
➡️ Astfel de investiții sunt încurajate explicit de Comisia Europeană care a venit și cu o propunere de modificare a legislației europene tocmai pentru a permite și mai multe investiții energetice prin Mecanismul de Redresare și Reziliență.
➡️ Așadar, intenția României de a modifica PNRR pentru a crește investițiile în energie este justificată.
➡️ O altă urgență cauzată de invazia Rusiei în Ucraina este securitatea alimentară. Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume înainte de război, nu mai poate livra cantitatea de alimente cerută pe piața internațională din cauză că pământul nu a fost lucrat. Fermierii ucraineni au fost ocupați să-și apere țara cu arma în mână.
➡️ Acest deficit de exporturi dinspre Ucraina riscă să creeze o criză alimentară în Europa, dar mai ales în țările din vecinătatea noastră, precum nordul Africii.
➡️ Soluția este să creștem producția agricolă în Europa. Cu cât reușim să creștem mai repede producția agricolă, cu atât vom putea acoperi mai mult din deficitul de alimente de pe piață și vom putea reduce și prețurile alimentelor pentru consumatori. România este unul dintre marii producători de cereale de pe continent, dar știm cu toții că randamentul agricol al țării noastre este sub media UE din cauza lipsei sistemelor de irigații.
➡️ Tocmai de aceea, criza din Ucraina reprezintă o oportunitate să includem în PNRR  investițiile pentru irigații. La momentul negocierii PNRR pentru România, irigațiile au fost lăsate deoparte fiindcă există fonduri din Politica Agricolă Comună a UE pe care țara noastră le poate folosi pentru astfel de investiții. Dar, spre deosebire de momentul aprobării planului, este acum o urgență și o prioritate pentru toată Europa să folosim toate resursele de care dispunem pentru a reduce riscurile unei crize alimentare pe glob, inclusiv prin investiții în sistemele de irigații.
➡️ Reducerea dependenței energetice de Federația Rusă și creșterea producției agricole sunt urgențe care justifică o modificare a PNRR. De aceea, consider că România va reuși să modifice PNRR în direcția aceasta. Eu voi susține aceste propuneri de modificări.

➡️ Orice modificări ale PNRR-ului care vizează doar măsuri politice, electorale și nu au rolul de a reduce criza cauzată de invazia Rusiei în Ucraina nu vor putea fi, însă, aprobate.

Unul dintre cei care a insistat pentru modificarea PNRR a fost ministrul Muncii, Marius Budai (PSD). Propunerea lui a fost primita cu maxima reticenta, la vremea respectiva, in PNL.

Leave a Reply