Deputaţii Oana-Marciana Ozmen şi Andrei Lupu au fost excluşi, marţi, din grupul parlamentar al USR de la Camera Deputaţilor.
Anunţul a fost făcut de liderul grupului, Ionuţ Moşteanu.
“În calitate de lider de grup, conform prevederilor Regulamentului, în urma procedurii de la grupul parlamentar USR şi în urma unui vot, a deciziei colegilor mei din grupul parlamentar, vă informez că începând de astăzi foştii noştri colegi Ozmen Oana Marciana şi Lupu Andrei Răzvan nu mai fac parte din grupul USR şi vor activa ca deputaţi neafiliaţi”, a spus Moşteanu în plenul Camerei.
Andrei Lupu este deputat de Prahova şi a fost ales pe listele electorale ale Alianţei USR PLUS. Oana Ozmen este deputat de Bucureşti şi, de asemenea, a fost aleasă pe listele Alianţei USR PLUS.
Oana Ozmen a anunţat tot în plenul Camerei Deputaţilor că s-a dezafiliat de la grupul USR şi va activa în cadrul grupului parlamentar al PNL.
“Vă informez că începând cu data de 7 iunie mă dezafiliez de la grupul parlamentar al USR şi voi activa în grupul parlamentar al PNL. Este foarte important să iei decizii importante în viaţă, iar astăzi am decis să merg alături de colegii din PNL şi alături de colegii din coaliţia de guvernare, alături de colegii din PSD şi cei din UDMR. După cum mă ştiţi, sunt o profesionistă, sunt un om care am muncit în comisie şi mi-am câştigat respectul şi locul în acest Parlament prin munca şi dedicarea mea. Sunt sigură că împreună cu colegii din PNL şi cu colegii din coaliţie vom lua măsurile care sunt necesare pentru a face din România o ţară europeană importantă”, a menţionat Ozmen, citata de Agerpres.
”Eu sunt îngrijorat în mod real de felul în care arată USR în acest moment. USR s-a închis la vârf. (..) Este un număr restrâns de oameni care ia decizii”, a spus el, arătând că ”este mai restrâns decât în vremea lui Dan Barna”.
”Cei care iau decizii sunt mult mai puţin, un grup de 4 sau 5 oameni, în acest moment. Deciziile, mai departe se rostogolesc fără o foarte bună legitimitare democratică în interiorul partidului. În acest moment USR resimte lipsa unei comunicări bazate pe idei, din păcate. În opinia mea, nu e suficient ca partid de opoziţie doar să critici. Ajută dar misiunea unui partid este să îşi promoveze propriile politici”, a arătat Lupu la Profit News.
Întrebat acum cateva zile dacă ia în calcul plecarea din partid, Andrei Lupu a spus: ”E un lucru pe care îl iau în calcul alături de mulţi alţi colegi” şi a menţionat că ”sunt mai mulţi, dar o decizie nu e luată în acest moment”. ”E foarte posibil până la finalul sesiunii parlamentare, nu ţine doar de mine”, a spus el, despre momentul în care va anunţa decizia.
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a comentat marţi decizia Oanei Ozmen de a activa în cadrul grupului parlamentar al PNL, declarând că aceasta a ales să poarte “ştampila de traseist”.
În ce priveşte excluderea lui Andrei Lupu din grupul parlamentar al USR, Drulă a precizat că acesta ar fi trebuit să plece singur, după “sarabanda de mizerii şi minciuni pe care a aruncat-o” în spaţiul public.
Întrebat dacă există şi alţi parlamentari care ar intenţiona să se dezafilieze de la grupul USR, Drulă a replicat că nu au existat anunţuri în acest sens.
“Probabil e de notorietate, e o fostă colegă de aici, din Parlament care, din păcate, a ales să poarte ştampila de traseist, mutându-se de la singurul partid cu adevărat liberal, adică USR, la varianta PSD pe galben, care poartă iniţialele PNL. Ce să spun? Având în vedere cum a decis să facă acest lucru… până la urmă, nu e neapărat o pierdere când alegi să trădezi pentru ce te-au votat oamenii. Se întâmplă şi lucruri de-astea. Nu fac plăcere nimănui. La nivel uman, îi urez succes, dacă acesta crede că e drumul, dar asta e alegerea fiecăruia”, a arătat liderul USR, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Parlamentului.
El a menţionat că Andrei Lupu a fost învestit cu încredere de către USR, având în vedere că ocupa funcţia de secretar în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor.
“Domnul Lupu a fost, prin votul grupului USR, exclus din grupul parlamentar. Bunul simţ ar fi trebuit să îi spună să plece singur după sarabanda de mizerii şi minciuni pe care a aruncat-o în spaţiul public. El a fost votat pe o funcţie de încredere – USR are, prin algoritm, două funcţii în Biroul Permanent al Camerei – un om căruia partidul i-a dat încredere, dar aşa a ales să respecte votul şi încrederea. Din fericire, USR are anticorpii necesari ca să elimine astfel de situaţii şi să meargă mai departe ca un partid care respectă ce a spus cetăţenilor”, a spus Cătălin Drulă, citat de Agerpres.