Razboiul trebuie sa se termine cat mai repede.
Conditia principala este ca Rusia invadatoare sa paraseasca de indata teritoriul suveran al Ucrainei.
Apoi, dupa incetarea ostilitatilor, urmeaza a fi negociate despagubirile pentru distrugerea oraselor si raspunderea in fata justitiei pentru cei peste 100.000 morti.
Totul sub supravegherea ONU, institutie din care ambele tari fac parte ca state independente, cu granite recunoscute international inca din anii ’90.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis marţi americanilor “să menţină o unitate de neclintit” până la “restabilirea păcii” în Ucraina, în contextul în care marţi au loc alegeri cruciale la jumătate de mandat în SUA, al căror rezultat ar putea afecta sprijinul Washingtonului pentru Kiev, relatează France Presse.

“Vă solicit să menţineţi o unitate de neclintit, aşa cum este cazul în prezent, până în ziua în care vom auzi toate acele cuvinte importante pe care le-am visat, până când vom auzi că pacea a fost în sfârşit restabilită”, a declarat Zelenski într-o alocuţiune, prin videoconferinţă de la Kiev, unde a primit “Medalia Libertăţii” americană.

Zelenski a mulţumit preşedintelui Joe Biden, celor două partide din Congres şi fiecărui cetăţean american pentru importantul sprijin financiar, militar şi diplomatic acordat Ucrainei, de la invazia rusă declanşată la 24 februarie împotriva ţării sale.

Washingtonul este, de fapt, de opt luni principalul aliat al Kievului, sancţionând cu asprime Moscova şi o mare parte a economiei ruse, livrând armatei ucrainene sisteme de artilerie HIMARS de înaltă precizie, între alte echipamente militare, şi furnizând informaţii operative cruciale pe teren.

La jumătatea lunii mai, Congresul american deblocase chiar 40 miliarde de dolari pentru a susţine efortul de război ucrainean.

Volodimir Zelenski s-a declarat marţi “onorat” să primească “Medalia Libertăţii” din partea Fundaţiei Philadelphia, dar a dorit să dedice acest premiu “tuturor femeilor şi bărbaţilor din Ucraina”, care “arată celei mai mari autocraţii din lume că în Ucraina nu poate obţine decât înfrângerea”.

Preşedintele ucrainean a menţionat în special “soldaţii eroici”, “voluntarii” şi ceilalţi “angajaţi ai sectorului energetic care restabilesc accesul la curent electric pentru locuitori după ce rachete ruseşti şi drone iraniene au lovit centrale electrice” în Ucraina.

“Libertatea este cuvântul principal pentru noi şi ceea ce îi uneşte într-adevăr pe toţi ucrainenii”, a subliniat el în această scurtă înregistrare video de zece minute, scrie Agerpres.

Secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare din Ucraina, Oleksii Danilov, a declarat marţi că principala condiţie pentru reluarea negocierilor cu Rusia va fi restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, informează Reuters.

Influentul oficial a spus că Ucraina are de asemenea nevoie să i se “garanteze” sisteme moderne de apărare antiaeriană, avioane, tancuri şi rachete cu rază lungă de acţiune.

“Rusia, negocieri. Principala condiţie a preşedintelui Ucrainei este restaurarea integrităţii teritoriale a Ucrainei”, a scris Danilov pe Twitter.

“Garanţie – apărare antiaeriană modernă, avioane, tancuri şi rachete cu rază lungă de acţiune. Strategie – paşi proactivi. Rachetele ruse trebuie distruse înainte de a fi lansate din aer, de pe uscat şi de pe mare”, a adăugat el.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus luni că este deschis negocierilor cu Rusia, însă doar pentru negocieri “autentice” ce presupun restabilirea frontierelor Ucrainei, plata de compensaţii pentru atacurile ruse şi pedepsirea celor responsabili pentru crime de război.

Zelenski a făcut aceste declaraţii la câteva zile după ce cotidianul Washington Post a informat că SUA ar dori ca Ucraina dea un semnal de disponibilitate pentru negocieri, temându-se că poziţia prea intransigentă a Kievului ar putea afecta eforturile sale de a obţine sprijin internaţional, scrie Agerpres.

Leave a Reply