Spionii belgieni investigau o interferență străină generalizată în procesul decizional al UE atunci când au descoperit scandalul de corupție și mită care a cuprins Parlamentul European. Serviciile secrete ale țării au pătruns în casa unuia dintre principalii suspecți, un fost europarlamentar italian, unde au descoperit 700.000 de euro în numerar, dezvăluind un presupus complot legat de Qatar, gazda Cupei Mondiale, care a pătat instituțiile UE, anunță The Telegraph.
Se crede că Serviciul de Securitate al Statului din Belgia a lansat o investigație de amploare privind ingerințele străine în UE în 2021. “A fost un schimbător de joc la care securitatea statului a lucrat mai mult de un an, împreună cu serviciile de informații străine, pentru a cartografia suspiciunile de mituire a deputaților europeni de către diferite țări”, a declarat Vincent Van Quickenborne, ministrul belgian al justiției, pentru cotidianul belgian Le Soir.
Poliția a efectuat până acum peste 20 de raiduri, majoritatea în Belgia, dar și în Italia, europarlamentarii fiind avertizați că regulile de imunitate ar putea fi revizuite pentru a împiedica apariția unor viitoare scandaluri în viitor.
Așa-numitele grupuri de prietenie, formate de eurodeputați ca forumuri pentru a discuta despre legăturile cu țările din afara UE și considerate vulnerabile la influența externă, sunt, de asemenea, susceptibile de a fi interzise.
Detalii despre operațiunea secretă au apărut în momentul în care Francesco Giorgi, partenerul Evei Kaili, fostul vicepreședinte al Parlamentului European, ar fi mărturisit rolul său într-o rețea de mită.
Maroc și Qatar au legături strânse
Rețeaua, despre care se crede că a fost creată de serviciile secrete marocane, ar fi lucrat pentru a spori influența Qatarului înaintea mai multor decizii-cheie ale UE privind liberalizarea vizelor și un pact aviatic în 2021.
Marocul și Qatarul au de mult timp legături strânse și se crede că Doha ar fi putut să apeleze la serviciile Rabat la Bruxelles, datorită presupusei sale rețele de informații pre-stabilite în capitala belgiană. Kaili, un europarlamentar socialist grec în funcție, și Francesco Giorgi sunt reținuți de autoritățile belgiene după ce au fost arestați pe 9 decembrie, fiind suspectați de corupție.
Anchetatorii au găsit 900.000 de euro în numerar în timpul unor percheziții la domiciliul lor și într-o cameră de hotel ocupată de tatăl Evei Kaili, Alexandros Kailis.
De când a fost arestată, Eva Kaili și-a pledat nevinovăția. Cu toate acestea, Francesco Giorgi a mărturisit că rolul său în scandalul de corupție a fost să se ocupe de plățile în numerar către deputații europeni, numind un italian și un belgian despre care a spus că au luat mită, potrivit ziarului belgian Le Soir.
Poliția belgiană a publicat la începutul acestei săptămâni imagini cu bancnote de peste 1,5 milioane de euro, confiscate în timpul unor raiduri legate de ancheta de corupție.
Aceștia au găsit 600.000 de euro în casa lui Pier Antonio Panzeri, un fost europarlamentar italian și șef al unui ONG influent. Se presupune că acesta ar fi primit ajutoare financiare de la Abderrahim Atmoun, un diplomat marocan de rang înalt, care nu a comentat aceste afirmații.
Agenții au pătruns în iulie în locuința lui Panzeri, unde au descoperit 700.000 de euro în numerar, care au fost lăsați la locul lor, orice urmă a pătrunderii a fost ștearsă și un dosar neclasificat și transmis judecătorului belgian Michel Claise. “A fost un schimbător de joc la care securitatea statului a lucrat mai mult de un an, împreună cu serviciile de informații străine, pentru a cartografia suspiciunile de mituire a europarlamentarilor de către diferite țări”, a declarat dl Quickenborne.
Bruxellul a fost descris anterior drept “capitala spionajului din Europa”, autoritățile belgiene lansând anchete privind suspiciunile de influență rusă și chineză asupra UE. Agenți ruși cu autorizație de nivel înalt de la Kremlin au fost prinși operând ca diplomați și trimiși comerciali prost plătiți în capitala belgiană.
În timp ce autoritățile belgiene sunt responsabile de investigarea infracționalității în cadrul instituțiilor UE, serviciile secrete ale țării nu au voie să cerceteze partidele politice sau deputații europeni, cu excepția cazului în care consideră că agenții străine lucrează în țară.
A îndemnat UE să își facă ordine
Statul belgian se teme de mult timp că elemente ale serviciului de informații marocan – Direcția Generală de Studii și Documentare – au lucrat pentru a influența politicienii europeni.
În cadrul unui summit al liderilor europeni desfășurat joi la Bruxelles, Georgia Meloni, prim-ministrul eurosceptic al Italiei, a îndemnat UE să facă ordine. “Ceea ce este important acum este reacția, care trebuie să fie serioasă și decisivă și de care depinde credibilitatea uniunii. Italia va cere să se facă deplină lumină asupra a ceea ce se întâmplă”a declarat ea reporterilor.
Președintele francez Emmanuel Macron a fost nevoit să își apere călătoria în Qatar pentru a asista la victoria țării sale în semifinala Cupei Mondiale de fotbal împotriva Marocului și a cerut ca UE să nu judece până când nu vor apărea “toate datele complete” ale anchetei.
Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, a declarat liderilor UE că instituția este afectată de “actori străini care încearcă să ne submineze”. “Mesajul meu va fi că nu va exista impunitate, nu va fi ascunsă sub preș, nu va exista o afacere ca de obicei”, a adăugat ea. “Sunt prea multe moduri în care se iau decizii care ar putea fi luate mai bine. Prea multe grupări informale care sunt potențial mai ușor de influențat. Prea multe organizații a căror transparență a finanțării nu este clară.”
Ca răspuns la scandal, deputații europeni au susținut un plan de blocare a tuturor lucrărilor legate de Qatar, inclusiv a liberalizării vizelor și a acordurilor de aviație, până la noi ordine. Oficialii vor stabili un angajament pentru a investiga corupția din țările din afara UE.
De asemenea, vor fi introduse reguli pentru a împiedica deputații europeni să devină victime ale eforturilor de lobby ale puterilor străine. Conform planului, deputaților europeni și partidelor politice li se va interzice să accepte donații din afara UE, în timp ce lobbyiștii străini și foștii deputați europeni vor fi obligați să se înscrie într-un registru de transparență obligatoriu.
De asemenea, aceștia vor fi obligați să își declare activele la începutul și la sfârșitul mandatelor, pentru a se stabili dacă au profitat de pe urma mandatului lor, scrie stiripesurse.ro