Afecțiune întâlnită frecvent în România mai ales în rândul bărbaților, cancerul bronhopulmonar este greu de recunoscut în fazele inițiale, deoarece manifestările clinice sunt nespecifice. Principalul semn este tusea, la care se mai pot alătura durerea în piept, oboseala, lipsa poftei de mâncare, scăderea neintenționată în greutate, răgușeala sau sputa cu sânge, dar toate acestea apar târziu în evoluția bolii.
Chiar dacă este adesea neglijată sau este atribuită unor viroze respiratorii, tusea seacă cronică trebuie să vă îndrume pașii către un consult medical specializat. Pentru cei expuși riscului dezvoltării acestui tip de cancer, cum sunt fumătorii sau cei cu istoric familial, controalele medicale periodice și, eventual, investigațiile de screening sunt recomandate chiar și în absența simptomelor.
Diagnosticat și tratat în stadii incipiente, cancerul bronhopulmonar poate fi vindecat, iar pacienții se pot recupera foarte bine. Pacienții deja confirmați cu cancer pulmonar vor avea nevoie de investigații specifice care să indice stadiul și extensia bolii, precum examenul PET-CT: o procedură imagistică care oferă medicului informații complexe despre starea țesuturilor afectate. Rezultatele obținute prin PET-CT sunt precise și superioare altor investigații, iar pentru pacient există avantajul efectuării unui singur examen prin care se obțin date clare pentru stadializarea bolii sau restadializarea după tratament. P
La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții beneficiază de investigații medicale complete și de un plan de tratament personalizat. Pentru examenul PET-CT, SANADOR dispune de echipamentul de ultimă generație Siemens Biograph Horizon-3R, unic în România. Acesta este folosit pentru diagnosticarea și stadializarea afecțiunilor oncologice și pentru monitorizarea tratamentului. Pacienții cu cancer bronhopulmonar pot beneficia de tratament chirurgical, radioterapie, chimioterapie, imunoterapie sau terapie biologică țintită, într-o anumită ordine și în diverse combinații, în funcție de particularitățile fiecărui caz.