Economia americană a înregistrat în trimestrul al treilea cel mai rapid ritm de creştere din ultimii doi ani, pe măsură ce salariile mari au stimulat cheltuieile de consum ale gospodăriilor, arată o estimare preliminară publicată joi de Departamentul Comerţului, transmite Reuters.

În ritm anualizat, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat un avans de 4,9% în trimestrul al treilea, mai mult decât dublu faţă de avansul de 2,1% înregistrat în trimestrul al doilea şi peste estimările analiştilor intervievaţi de Reuters, care mizau pe un avans de 4,3%.

Chiar dacă este puţin probabil ca acest ritm robust de creştere să se menţină în perioada următoare, performanţele înregistrate în perioada iulie-septembrie 2023 sunt o dovadă a rezistenţei celei mai mari economii a lumii la campania agresivă de majorare a dobânzilor demarată de Rezerva Federală.

Cheltuielile de consum ale gospodăriilor, care sunt responsabile pentru mai mult de două treimi din activitatea economică a SUA, au fost principalul motiv al accelerării ritmului de creştere. O piaţă a muncii solidă susţine cheltuielile gospodăriilor americane. Această situaţie bună de pe piaţa muncii a fost confirmată şi de un raport separat al Departamentului Muncii care arată că numărul celor care au depus cereri iniţiale pentru alocaţii de şomaj a crescut până la 210.000 în săptămână care s-a încheiat la 21 octombrie, de la 200.000 în săptămâna precedentă.

Majoritatea economiştilor şi-au revizuit prognozele şi acum cred că Fed poate reuşi să provoace o aterizare lină a economiei, care va face posibilă încetinirea inflaţiei, fără a creşte rata şomajului şi nici să arunce economia în recesiune.

În 2022, ritmul de creştere a economiei americane a încetinit până la 2,1%, după ce în 2021 a înregistrat cel mai puternic avans de după 1984 (5,9%). Aceasta după ce, în 2020, SUA au înregistrat cel mai puternic recul al PIB de după 1946 (minus 3,5%) şi două luni de recesiune din cauza Covid-19.

Analiştii nu se aşteaptă ca cele mai recente date privind Produsul Intern Brut să aibă un impact imediat asupra politicii monetare, având în vedere că creşterea randamentelor pentru obligaţiunile guvernamentale americane şi vânzările de acţiuni au înăsprit condiţiile financiare. Majoritatea analiştilor mizează pe faptul că Fed va menţine dobânda nemodificată la reuniunea din 31 octombrie-1 noiembrie, după ce începând din luna martie a anului trecut şi până în prezent a majorat costul creditului cu 525 de puncte de bază, până la intervalul actual de 5,25%-5,50%, scrie Agerpres.

Leave a Reply