După obţinerea unui portofoliu consistent şi a poziţiei de vicepreşedinte a Comisiei Europene de către Roxana Mânzatu (PSD, România), au apărut reacţiile, unele surprinzătoare.

Imagine

CIOLOŞ LAUDĂ GUVERNUL

Trebuie să recunosc că Guvernul României a negociat bine interesul României la vârful Comisiei Europene, prin portofoliul și poziția de Vicepreședinte Executiv pe care le obține Roxana Mînzatu. Am spus de mai multe ori în ultimele luni că trebuie să țintim și o poziție de vicepreședinte în Comisie, dincolo de un portofoliu important, pentru că influența țării noastre în UE o cere.
Guvernul a obținut acum acest lucru și toți cei care au negociat trebuie felicitați.
De asemenea, portofoliul de care se va ocupa comisara din partea țării noastre, chiar dacă nu este acoperit de foarte multe prevederi ale tratatelor europene, are o greutate politică și financiară importantă. Modelul social european despre care se vorbește atât de mult în ultimii ani, locurile de muncă și direcția în care trebuie să dezvoltăm competențe pentru viitorul digital, spre exemplu, pe economia decarbonizata, vor fi elemente de prim-plan în dezbaterea europeană în următorii ani.
E un portofoliu pe care se poate construi mult pentru că așteptările sunt mari pe aceste domenii atât la nivelul cetățenilor cât și într-o parte importantă a spectrului politic.
Dincolo de felicitările pentru Roxana Mînzatu, cred că este necesar ca ea să primească tot sprijinul necesar pentru a juca în acest mandat interesul european și românesc deopotrivă pentru ca și de acum înainte România să poată fi privită ca o țară care definește viitorul Uniunii, nu doar una care preia ceea ce se decide.
SIEGFRIED MUREŞAN ATACĂ ŞI CRITICĂ GUVERNUL
”Portofoliul obţinut de prim-ministrul Ciolacu este gol de conţinut, are zero competenţe concrete şi este opusul a ceea ce a promis că va obţine
La începutul verii, prim-ministrul Marcel Ciolacu spunea că România are şanse reale să obţină portofoliul de comisar european pentru Economie – deţinut în prezent de fostul prim-ministru al Italiei, Paolo Gentiloni – şi şi-a asumat public obiectivul de a obţine postul respectiv”, afirmă Siegfried Mureşan într-o postare pe Facebok.
SCRISOAREA DE MISIUNE
Preşedinta viitoarei Comisii Europene, Ursula von der Leyen, i-a trimis marţi o ”scrisoare de misiune” candidatei României la postul de comisar european, Roxana Mînzatu, căreia i-a încredinţat postul de vicepreşedintă executivă pentru oameni, competenţă şi pregătire în viitorul executiv comunitar, document în care detaliază rolul şi atribuţiile portofoliului.

”În rolul dumneavoastră de vicepreşedinte executiv, aş dori să ghidaţi activitatea generală privitoare la consolidarea capitalului uman al Europei, de la competenţe şi educaţie la construirea de cunoştinţe şi experienţe pe parcursul vieţii noastre, fie prin studii în străinătate, fie prin a profita la maximum de cultură şi sport. Rolul dumneavoastră va fi acela de a lucra cu comisarii pentru sprijinirea oamenilor, consolidarea societăţilor noastre şi a modelului nostru social”, se arată în scrisoarea trimisă Roxanei Mînzatu de către Ursula von der Leyen.

Lucrând împreună cu alţi comisari europeni, Roxana Mînzatu va trebui să se concentreze pe Pilonul European al Drepturilor Sociale şi să ajute la soluţionarea problemei lacunelor privind competenţele şi forţa de muncă, problemă ce împiedică productivitatea şi competitivitatea.

”Vă veţi concentra de asemenea pe pregătire şi educaţie şi pe impactul şi oportunităţile tehnologiei şi inovării în lumea muncii. Trebuie să ne reunim societatea prin educaţie, sprijinind tinerii şi construind pe baza lucrurilor pe care le avem în comun. Iată de ce a continuat munca noastră pentru construirea unei Uniuni a egalităţii şi pentru ruperea barierelor şi a discriminării pe care o cunosc zilnic atât de mulţi oameni. Aş dori să ghidaţi activitatea în această privinţă pentru a crea o societate şi un model social mai corecte şi pentru a garanta că Europa îşi poate folosi deplin talentul şi potenţialul”, scrie Ursula von der Leyen.

Potrivit aceluiaşi document, misiunea Roxanei Mînzatu privind responsabilităţile referitoare la drepturi sociale şi locuri de muncă, competenţe şi educaţie va fi aceea de a se asigura că economia socială de piaţă continuă să sprijine transformarea industriilor şi a societăţilor europene şi completarea pieţei unice, furnizând locuri de muncă de calitate, mai multă egalitate şi scoaterea mai multor oameni din sărăcie.

În 2025, ar urma să fie prezentat un nou plan de acţiune privind implementarea Pilonului European al Drepturilor Sociale, plan ce va include etapele procesului necesar atingerii ţintelor sociale stabilite pentru 2030.

Împreună cu partenerii sociali, vicepreşedinta executivă a CE pentru oameni, competenţă şi pregătire va elabora o foaie de parcurs privind locurile de muncă de calitate, pentru a asigura o tranziţie justă pentru toţi. Aceasta va sprijini salarii corecte, standarde ridicate de sănătate şi siguranţă, condiţii bune de muncă.

Viitoarea Comisie Europeană îşi va reafirma angajamentul faţă de consolidarea dialogului social european, într-o perioadă de schimbări sociale şi economice, şi împreună cu sindicatele şi patronatul vicepreşedinta executivă pentru oameni, competenţă şi pregătire va prezenta la începutul anului viitor un nou Pact pentru dialog social european, indică ”scrisoarea de misiune” trimisă Roxanei Mînzatu de către Ursula von der Leyen.

”Ca parte a acestuia, veţi conduce munca pentru prima Strategie antisărăcie a UE, menită să ajute oamenii să aibă acces la servicii esenţiale de care au nevoie şi să trateze cauzele primare ale sărăciei. De asemenea, veţi contribui la Planul european privind accesul la locuinţe”, se mai arată în scrisoare.

Potrivit aceluiaşi document, o altă prioritate a vicepreşedintei executive a CE pentru oameni, competenţă şi pregătire va fi îmbunătăţirea abordării Europei faţă de siguranţa şi sănătatea ocupaţională şi asigurarea de locuri de muncă mai sănătoase.

”Doresc să exploraţi căile de facilitare suplimentară a mobilităţii forţei de muncă, simultan cu garantarea că regulile sunt consolidate corespunzător cu sprijinul unei solide şi consolidate Autorităţi Europene a Muncii. Veţi lucra la modernizarea, simplificarea şi digitalizarea coordonării securităţii sociale. Veţi contribui la Semestrul European în ceea ce priveşte politicile sociale, educaţia şi ocuparea forţei de muncă”, menţionează Ursula von der Leyen în ”scrisoarea de misiune” adresată Roxanei Mînzatu.

Pe de altă parte, vicepreşedinta executivă a CE pentru oameni, competenţă şi pregătire se va ocupa de dezvoltarea şi construirea unei Uniuni a competenţelor. Ea va trebui să elaboreze o strategie cuprinzătoare, concentrată pe investiţii, pe învăţarea pe tot parcursul vieţii, pe educaţie şi pregătire vocaţională şi pe consolidarea inteligenţei privind competenţele.

”Veţi lucra la Spaţiul European al educaţiei, pentru a promova o abordare comună pentru dezvoltarea competenţelor, mobilitatea educaţională, calitate şi incluziune. Veţi avea la dispoziţie majoritatea instrumentelor, inclusiv prin consolidarea Erasmus +”, arată documentul citat.

Alte priorităţi vor fi elaborarea unei Strategii europene pentru educaţie şi pregătire vocaţională şi dezvoltarea unui plan de acţiune privind competenţele de bază şi dezvoltarea Agendei UE pentru Profesori. Aceasta din urmă va fi menită să amelioreze condiţiile de muncă, pregătirea şi perspectivele profesionale. De asemenea, va fi avută în vedere şi lansarea unei Alianţe a Şcolilor Europene pentru a încuraja cooperarea şi mobilitatea transfrontaliere între şcoli din Europa.

În activitatea sa legată de competenţe, drepturi sociale, locuri de muncă şi educaţie, vicepreşedinta executivă a CE pentru oameni, competenţă şi pregătire va fi sprijinită de Directoratul General pentru Educaţie, Tineret, Sport şi Cultură şi Directoratul General pentru Ocuparea forţei de muncă, Afaceri sociale şi Incluziune ale Comisiei Europene, se mai arată în ”scrisoarea de misiune” primită de Roxana Mînzatu de la Ursula von der Leyen.

Leave a Reply