Tratament minim invaziv pentru o boală cardiovasculară cu potențial sever

 

Simptome precum durere în piept, amețeală, oboseală, dificultăți de respirație, pierderea apetitului și scăderea nedorită în greutate pot fi manifestări ale unei afecțiuni cardiovasculare ce necesită tratament cât mai rapid, pentru că poate produce complicații severe.

Stenoza aortică constă în blocarea progresivă a trecerii sângelui din atriul stâng în artera aortă prin degenerarea valvei aortice. Rolul acestei valve este de a bloca întoarcerea sângelui în inimă după contracția ventriculului stâng, asigurând astfel circulația normală a sângelui spre restul corpului. Stenoza aortică poate fi provocată de defecte congenitale, dar cel mai frecvent este cauzată de depuneri de calciu sau de cicatrizarea valvei aortice după episoade reumatismale. Netratată, boala poate duce la insuficiență cardiacă, edem pulmonar, tulburări de ritm cardiac și chiar stop cardiorespirator.

Tratamentul stenozei aortice vizează desființarea obstrucției și refacerea funcțională a valvei prin repararea sau înlocuirea acesteia cu o proteză valvulară. În prezent, cele mai multe cazuri sunt tratate minim invaziv. Tratamentul chirurgical nu este întotdeauna indicat, mai ales atunci când pacienții sunt decompensați, suferă de alte afecțiuni concomitente și nu pot suporta o operație deoarece riscurile ar fi prea mari. În aceste cazuri, medicul poate recomanda proceduri de cardiologie intervențională, care au ca avantaje invazivitatea minimă, riscul redus de complicații și recuperarea rapidă: procedura TAVI, adică implantarea percutanată transcateter a unei noi valve aortice. P

La Centrul de Excelență în Chirurgia Cardiovasculară Minim Invazivă din Spitalul Clinic SANADOR, primul din România acreditat internațional, medici cu multă experiență realizează cu succes numeroase operații și proceduri de cardiologie intervențională pentru bolile valvulare, cu rezultate foarte bune. Blocul operator destinat intervențiilor chirurgicale cardiovasculare este primul din România complet digitalizat. Pacienții sunt îngrijiți la Secția de Terapie Intensivă Cardiovasculară, de asemenea complet digitalizată. Atunci când medicii recomandă tratament intervențional pentru bolile valvulare, procedurile sunt efectuate în Laboratorul de Cateterism al Spitalului Clinic SANADOR, care deține două angiografe ultraperformante Philips Azurion 7, cu ajutorul cărora sunt realizate intervenții complexe pentru diferite afecțiuni cardiovasculare, inclusiv pentru stenoza aortică.

Data de 29 septembrie este Ziua mondială a inimii, un bun prilej să ne amintim cât de important este să avem grijă de inimile noastre. Consultațiile periodice la medicul cardiolog ajută la identificarea din timp a oricăror probleme și la tratarea lor promptă, înainte de apariția vreunor complicații.

Leave a Reply