Cum a fost salvat un tânăr cu o boală gravă

Multe boli grave pot fi descoperite din timp dacă pacientul efectuează controale medicale periodice, urmate de anumite analize și investigații imagistice, în funcție de recomandare, chiar și în lipsa unor semne și simptome. În acest fel, tratamentul este mai puțin agresiv, iar șansele de vindecare cresc considerabil.

Daniel este unul dintre pacienții care a aflat întâmplător că suferă de un anevrism aortic, în urma unui control medical. Avea dureri foarte mari de spate și a decis să meargă la medic. Pentru acuratețea diagnosticului, acesta i-a recomandat un examen CT. Astfel, medicii au descoperit o hernie de disc, dar au avut surpriza de a evidenția și un anevrism aortic întins, toraco-abdominal, care necesita tratament imediat, deoarece riscul de rupere a anevrismului era foarte mare. Prin urmare, Daniel s-a programat la o consultație la Prof. Dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR.

Medicul a confirmat diagnosticului și i-a recomandat o intervenție de reparare a aortei toraco-abdominale, printr-o procedură specială de endoprotezare de tip FEVAR, minim invazivă. Aceasta este o procedură EVAR avansată, ce utilizează o proteză personalizată, construită special după anatomia pacientului, care însă trebuie să permită sângelui să ajungă în arterele care se desprind din aortă, pentru care este nevoie de realizarea unor fenestrații foarte precise. Fiind o procedură minim invazivă, cu multiple avantaje, pacientul nu a mai stat pe gânduri și a acceptat tratamentul indicat. Intervenția FEVAR a fost realizată de echipa condusă de Prof. Dr. Victor Costache. Introducerea stentului-graft s-a realizat prin abord arterial transfemural percutanat, adică printr-o mică incizie în artera femurală. Ulterior, stentul a fost ghidat până la locul anevrismului, unde a fost extins, cu scopul refacerii peretelui aortic. În plus, proteza a fost fixată cu stenturi introduse la originea arterelor emergente din aortă, pentru a asigura totodată și fluxul de sânge în acestea.

Intervenția complexă a decurs fără probleme, iar operația s-a încheiat cu succes. Daniel a fost transferat la terapie intensivă, apoi pe Secția de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalul Clinic SANADOR. Pacientul s-a recuperat foarte repede și s-a externat după doar câteva zile de la intervenție. P

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu afecțiuni cardiovasculare au acces la diferite tipuri de intervenții, atât prin operație clasică, pe cord deschis, cât și prin abord minim invaziv, prin minitoracotomie, chirurgie endoscopică sau prin proceduri endovasculare. Intervențiile de chirurgie cardiovasculară se desfășoară în primul bloc operator complet digitalizat din România, iar tratamentul intervențional este realizat în Laboratorul de Cateterism al Spitalului Clinic SANADOR, dotat cu două angiografe performante Philips Azurion 7, de ultimă generație.

Leave a Reply