Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă generază în Occident stări contradictorii : unii speră că SUA vor fi mai puternice, mai impertuoase și vor reuși să pună la respect cele 2 mari dictaturi ale lumii : Rusia și China. Alții cred că Trump va negocia orice cu dictatorii, că e dispus la compromisuri majore și foarte periculoase de securitate și la conflicte economice majore cu aliații europeni, nu cu marele pericol din domeniul comercial numit China.
Site-ul Antena 3 publică un articol despre interviul dat de Steve Bannon, un ideolog apropiat de Donald Trump. Fără să aibă vreun fel de expertiză în apărare și securitate, Bannon emite câteva neadevăruri flagrante despre NATO și Europa. Voi argumenta (subliniat cu roșu) de ce Bannon nu are dreptate și sper ca acesta să-l influențeze mai puțin pe Trump în aceste domenii.
Donald Trump riscă să nu reușească să se desprindă complet de Ucraina și ar putea fi absorbit și mai adânc în războiul lui Vladimir Putin – la fel cum Richard Nixon a fost blocat în încercările sale de a se retrage din Vietnam – a avertizat fostul consilier al lui Trump, Steve Bannon, într-un interviu pentru Politico.
Gazda podcastului „War Room” se pregătește pentru o confruntare politică majoră cu privire la intervenția Statelor Unite în Ucraina. El pledează pentru încetarea ajutorului militar extrem de important acordat de America Kievului, dar se teme că fostul său șef va cădea în capcana întinsă de o alianță improbabilă a industriei americane de apărare, a europenilor și chiar a unora dintre prietenii lui Bannon, despre care susține că sunt acum rătăciți. Printre aceștia se numără Keith Kellogg, un general american în retragere care este ales de Trump pentru a fi trimis special pentru Ucraina și Rusia.
Incetarea ajutorului militar pentru Ucraina ar însemna cea mai mare catastrofă militară și de securitate după cel de-al 2 lea Război Mondial. Ar crea precedente extrem de grave : modificarea prin forță a frontierelor unui stat ONU, dispariția Ucrainei, victoria Rusiei care s-ar simți încurajată să proiecteze forța agresivă dincolo de frontiera Ucrainei, un imbold uriaș pentru China să procedeze similar în Taiwan, o presiune militară imensă asupra NATO și a celor peste 100.000 militari american din Europa. Și multe altele, pe care Bannon nu le înțelege.
„Dacă nu suntem atenți, se va transforma în Vietnamul lui Trump. Asta i s-a întâmplat lui Richard Nixon. El a ajuns să dețină războiul și acesta a fost considerat războiul lui, nu al lui Lyndon Johnson”, a declarat Bannon.
Nici o legătură cu Vietnamul. Acolo SUA erau angajate militar deplin, cu sute de mii de militari în război. SUA nu are nici un militar în războiul Rusiei de pe teritoriul Ucrainei.
Kellogg susține că orice acord de încheiere a războiului de trei ani trebuie să includă garanții solide de securitate pentru Ucraina, pentru a se asigura că Rusia nu va invada din nou. Iar Kellogg a vorbit despre menținerea ajutorului militar american pentru a exercita presiuni asupra Moscovei în vederea încheierii unui acord decent.
Generalul Kellogg are experiența unui militar de carieră și vorbește în cunoștință de cauză. Sper că Trump îl va asculta pe el în acest domeniu și nu pe Bannon, cu zero experiență să înțeleagă și să se pronunțe.
În ciuda prieteniei sale cu Kellogg, Bannon este de părere că acest tip de amânare nu va face decât să sporească riscul ca SUA să fie atrasă și mai adânc într-un război pe care îl consideră imposibil de câștigat și care nu este în interesul național al Americii. În culise, el face presiuni pentru ca Trump să declare în discursul său de inaugurare de luni că va pune capăt rapid războiului.
SUA nu este atrasă în nici un război. SUA sprijină țările democratice să se apere, mai ales Ucraina, care a fost invadată. După cum au spun congressmanii republicani competenți, SUA reușesc să epuizeze militar Rusia sprijinind Ucraina, fără să tragă un glonț și fără să moară un militar american. Ajutorul dat Ucrainei este absolut infim în raport cu ce ar presupune o confruntare directă Rusia-SUA sau Rusia-NATO.
În emisiunea sa zilnică de radio și podcast, Bannon a făcut campanie pentru acest anunț încă din prima zi. „Sunt înnebunit chiar acum să mă asigur că luni va fi ceva, un anunț. Pentru că Kellogg spune că va dura 100 de zile, iar vechile instituții de politică externă spun că va dura șase luni”, a declarat Bannon.
Bannon, ca orice persoană complet nedocumentată, are impresia că un război se termină prin declarația unei terțe părți. Războiul se termină atunci când cel care l-a declanșat, Putin, va anunța oprirea lui. Absolut toată lumea civilizată vrea pace. Dar dictatorul de la Kremlin nu vrea. Trump se poate implica, poate să pună presiune, dar nu are cum să determine el încetarea unui război rusesc.
El susține că Trump ar trebui să-i spună liderului ucrainean Volodimir Zelenski „că există un nou șerif în oraș și că vom încheia o înțelegere și o vom încheia rapid”. Zelenski ar trebui, continuă el, să țină cont de modul în care Trump l-a determinat pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu să accepte un acord de încetare a focului pentru ostatici cu Hamas.
Formularea cu șeriful arată înțelegerea de tip cowboy (văcar) pe care o are Bannon pentru chestiuni atât de complicate.
Bannon a criticat europenii și alianța transatlantică. „Dacă vă uitați la NATO, nu cred că poate aduna două divizii de luptă de europeni care să fie gata de luptă”, a ironizat el, plângându-se că NATO s-a transformat într-un protectorat american, în loc să fie o alianță.
Un fals grosolan emis de Bannon. NATO are în momentul de față 500.000 de militari gata de acțiune, foarte bine pregătiți, ce pot interveni oriunde pe teritoriul aliat. Forța de Răspuns a NATO este comandată de un general american, Chris Cavoli (SACEUR), Așadar NATO are 12 divizii gata oricând de luptă, nu că e incapabilăp să adune 2. E un fake periculos ce spune Bannon.
„Europa a scăpat cu pensionare anticipată și asigurare medicală completă pentru că nu plătește pentru propria apărare”, a protestat el.
Bannon greșește din nou. Nu cunoaște cifrele. În ultimii 10 ani, statele NATO au crescut bugetele de apărare cu peste 150 de miliarde de euro. Multe state europene se numără printre cele care și-au sporit bugetul.
Iată dovada :
Dar Bannon este la fel de categoric că nu este un fan al liderului rus.
„Putin este un tip rău. Este un tip foarte rău. Cei din KGB sunt tipi răi. Dar eu nu stau treaz noaptea îngrijorându-mă de influența Rusiei asupra Europei. În primul rând, armata lor nici măcar nu a ajuns la Kiev. În trei ani, nu au putut ajunge acolo. Nici măcar nu au cucerit Harkov. Știți de ce nu stau treaz noaptea? Pentru că europenii nu stau treji noaptea. Ei nu consideră Rusia o amenințare reală. Dacă ar fi așa, ar arunca mult mai mulți bani și trupe în joc”, a continuat el.
E bine că Bannon înțelege și el că Putin e un tip rău. E o banalitate pe care o înțelege orice copil, de 25 de ani de când dictatorul de la Kremlin e la putere. Dar dacă nu-l îngrijorează influența Rusiei asupra Europei, înseamnă că Bannon e complet nedocumentat, corigent la istorie și incapabil să înțeleagă de ce SUA au înființat NATO (cu aliați europeni) după al 2 lea Război Mondial. Din ajutorul de peste 120 de miliarde de dolari acordat de Occident către Ucraina, balanța este de 70 miliarde de dolari din partea SUA și 50 de miliarde din partea europenilor. Ceea ce contrazice flagrant afirmațiile lui Bannon.
Sper ca președintele Donald Trump să asculte vocile experimentate și raționale în privința Rusiei și a războiului ilegal și neprovocat declanșat pe teritoriul Ucraine. Mă refer la Marco Rubio, noul Secretar de Stat, la generalul Kellogg, o persoană cu experiență solidă în domeniul apărării și alții. În primul mandat, Trump a avut inițial o relație bună cu militarii de carieră, care știau carte și subiectele sensibile de securitate : generalul Kelly, HR McMaster, Jim Mattis și Mark Milley. Din păcate, până la finalul mandatului, a rupt punțile cu toate aceste personalități militare. Vom vedea ce va fi acum.