Ce a descoperit o femeie după mulți ani de dureri abdominale
Durerile abdominale intense, modificările tranzitului intestinal, prezența sângelui în scaun, scăderea inexplicabilă în greutate și oboseala persistentă pot fi cauzate de o boală foarte gravă, precum cancerul de colon. Diagnosticată din timp însă, boala beneficiază de tratament cu viză curativă. Chiar și în stadiile avansate, există opțiuni de tratament care pot asigura o bună calitate a vieții.
În urmă cu patru ani, Paraschiva, acum în vârstă de 68 de ani, a început să se confrunte cu dureri abdominale severe, extinse către zona pelvină, simptome care au condus la diagnosticarea unui cancer de colon avansat, cu metastaze în multiple zone ale corpului, complicând semnificativ tratamentul. De atunci, a suferit mai multe intervenții chirurgicale, iar în prezent revine periodic pentru tratament la Centrul Oncologic SANADOR, sub supravegherea Dr. Eduard Dănăilă (foto), medic primar oncologie și șeful Secției de Oncologie Medicală. Deși vindecarea completă nu este posibilă, terapia pe care o urmează are ca scop încetinirea sau chiar stoparea evoluției bolii, permițându-i totodată să aibă o bună calitate a vieții.
După intensificarea durerilor, Paraschiva a decis să facă o colonoscopie, care a confirmat prezența unei tumori avansate la colon, însoțită de metastaze la plămâni, ficat, peritoneu și ovare. În cazul său a fost necesar un tratament complex, inclusiv o intervenție de chirurgie colorectală cu colostomie temporară, urmată, un an mai târziu, de o operație pentru refacerea continuității tractului digestiv. La doi ani de la diagnostic, Paraschiva s-a programat la Dr. Cristian Paleru, specialist în chirurgie toracică la Spitalul Clinic SANADOR, pentru excizia metastazelor pulmonare, iar după încă un an a suferit o altă intervenție pentru rezecția metastazelor hepatice.
Recent, în urma efectuării unui CT cerebral și toracic, precum și a unui examen PET-CT, Paraschiva a aflat că boala sa a progresat, cu reapariția metastazelor la ficat, plămâni, peritoneu și ovarul drept. Cu toate acestea, femeia nu a abandonat lupta cu boala, iar la Centrul Oncologic SANADOR, sub îndrumarea medicului Eduard Dănăilă, a găsit sprijinul de care avea nevoie. În prezent, urmează tratamentul oncologic recomandat, rezultatele terapeutice fiind încurajatoare. Pacienta este optimistă și se pregătește și pentru o histerectomie totală. P
La Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru medical privat din România specializat în diagnosticul și tratamentul cancerului, pacienții beneficiază de tratamente moderne, personalizate, care includ chimioterapie, radioterapie externă, brahiterapie, stereotaxie, terapie țintită și imunoterapie, în funcție de caz. Pacienții au, de asemenea, acces la investigații imagistice avansate, precum RMN 3 Tesla, PET-CT sau SPECT-CT, care ajută la identificarea precoce a metastazelor sau a recidivelor tumorale.
Atunci când există indicație și pentru tratament chirurgical, intervențiile de chirurgie oncologică sunt efectuate la Spitalul Clinic SANADOR în condiții de siguranță sporite, în unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din România. Succesul intervențiilor chirurgicale este susținut de specialiștii din Secția ATI de la Spitalul Clinic SANADOR, de categoria I, cu competențe extinse.