Ministrul Justitiei Florin Iordache ar fi demisionat, afirma surse politice.
Alte surse afirma ca ar fi delegat un secretar de stat pentru o perioada determinata.
Cert este ca se intampla ceva la Ministerul Justitiei.
Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat, joi, pentru News.ro, că nu a demisionat şi nici nu intenţionează să facă acest lucru, dar a delegat către secretarul de stat Constantin Sima atribuţiile sale pentru “chestiuni curente”.
Întrebat dacă a demisionat din funcţie sau intenţionează să facă acest lucru, Iordache a negat. “Nu, şi nu voi demisiona, dar pentru chestiuni curente semnează Sima (Constantin Sima, secretar de stat – n.r.)”, a spus ministrul.
In legatura cu ancheta DNA anuntata in premiera de Antena 3, Ministerul Justitiei a facut precizari :
Ministerul Justiţiei precizează că DNA a solicitat instituţiei înscrisuri legate de elaborarea şi emiterea OUG de modificare a codurilor penale. Ministerul Justiţiei susţine că ”declanşarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei Ordonanţe de urgenţă este o gravă imixtiune în activitatea autorităţii executive şi o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituţionale”.
Astfel, potrivit sursei citate, în cursul zilei de miercuri, Ministerul Justiţiei a primit solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie – de a transmite, până joi, în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea şi emiterea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului din data de 31 ianuarie 2017, prin care au fost modificate şi completate Legea nr.286/2009 privind Codul penal şi Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi cu proiectul de lege adoptat de Guvernul României, pentru graţierea unor pedepse.
Prin aceeaşi adresă, DNA a solicitat transmiterea documentelor – rezultate ca urmare a corespondenţei interinstituţionale şi interne, scrise sau prin poştă electronică, cu privire la cele două acte normative menţionate, precum şi precizarea numelui, prenumelui şi a datelor de identificare a persoanelor care au participat la redactarea, întocmirea şi/sau avizarea celor două proiecte de acte normative. Conform adresei documentele au fost solicitate în interesul urmăririi penale efectuate într-un dosar aflat pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precizează MJ.
”Faţă de acest demers Ministerul Justiţiei subliniază faptul că modificarea legislativă menţionată a fost şi este asumată de conducerea Ministerului Justiţiei în exercitarea atribuţiilor statutare şi legale. Considerăm că declanşarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei Ordonanţe de urgenţă este o gravă imixtiune în activitatea autorităţii executive şi o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituţionale”, se arată în comunicat.
Totodată, Ministerul Justiţiei precizează faptul că ”nu are în vedere reorganizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a Direcţiei de Investigare şi infirmă toate informaţiile vehiculate recent în spaţiul public pe această temă”.
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat joi, întrebat dacă a început o anchetă legată de elaborarea OUG privind modificarea codurilor penale, că există un dosar la Direcţia Naţională Anticorupţie care are o anumit legătură cu aceasta, precizând că mai multe informaţii pot fi obţinute de la DNA, scrie news.ro