Amânarea intervențiilor chirurgicale poate avea consecințe grave asupra stării de sănătate. Din fericire, în prezent operațiile se pot realiza și minim invaziv, laparoscopic sau robotic, cu avantaje semnificative pentru pacient. De această soluție terapeutică modernă a beneficiat și Felicia, care avea de mai bine de 20 de ani un chist pe rinichiul drept. Pacienta suferea de o afecțiune congenitală  – sindrom de joncțiune pielo-ureterală – iar formațiunea s-a dezvoltat pe această malformație. În timp, chistul a crescut în volum și a devenit o sursă permanentă de îngrijorare pentru ea.

„A acaparat încet, dar sigur, un spațiu atât de mare, încât a deplasat organul în jos cu 7 cm. Nu mă durea, dar consecințele puteau fi grave, chistul ajunsese la 13 cm în diametru. Îngrijorarea nu îmi dădea pace, cu toate că evoluția sa a fost supravegheată zilnic”, își amintește pacienta.

Felicia s-a programat pentru o consultație la Conf. Dr. Constantin Gîngu, medic primar urologie, coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă din Spitalul Clinic SANADOR.  După consultație și investigații de specialitate, Conf. Dr. Constantin Gîngu i-a recomandat o intervenție chirurgicală laparoscopică, care îi putea oferi cele mai bune rezultate terapeutice, cu o lezare minimă a țesuturilor sănătoase, fiind o procedură minim invazivă.

„A fost ca un înger păzitor pentru mine. Mi-a explicat ce urmează să facă, ce tehnologii va folosi. Povestea dânsului despre mine se derula în fața mea ca un film, dar aveam acea liniște pe care numai un profesionist redutabil ți-o poate induce”, declară Felicia despre Conf. Dr. Constantin Gîngu.

Pentru că pacienta suferea și de o tumoră ovariană, în același timp operator a fost supusă și unei histerectomii totale cu anexectomie bilaterală, pentru tratamentul afecțiunii ginecologice. Și histerectomia s-a realizat tot prin abord laparoscopic, printr-o incizie unică.

Intervenția chirurgicală minim invazivă la care a fost supusă Felicia este indicată numai atunci când nu există o suspiciune de malignitate a chisturilor renale. Procedura de îndepărtare a chistului a fost completată și de o pieloplastie, operație prin care a fost eliminat blocajul de la nivelul joncțiunii pielo-ureterale, provocat de malformația de care suferea Felicia. P

„Pentru mine, intervenția a fost un somn bun, la capătul căruia m-am ales cu o cicatrice”, povestește pacienta, care se întoarce periodic la SANADOR pentru consultații, analize și investigații medicale de specialitate. În acest fel, dacă apare o altă problemă de sănătate, diagnosticul va putea fi stabilit din timp, iar tratamentul va putea începe imediat, pentru a preveni posibile complicații.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de tratamente moderne pentru afecțiunile uro-genitale, cu abord minim invaziv ori de câte ori este indicată această soluție. Operațiile laparoscopice și chirurgia robotică în urologie oferă numeroase avantaje pacienților – recuperare rapidă, durată scurtă de spitalizare, risc redus de complicații. Cea mai bună abordare chirurgicală va fi stabilită personalizat, pentru fiecare pacient în parte, în urma unui consult medical detaliat, completat de analize și investigații specifice, pentru stabilirea diagnosticului de certitudine și evaluarea stării generale de sănătate a pacientului.

Leave a Reply