Fostul premier rus Evgheni Primakov a decedat vineri, la Moscova, la vârsta de 85 de ani, informează agențiile de presă ruse.

Director al serviciilor de informații externe, în perioada 1991-1996, Evgheni Primakov a devenit șef al diplomației ruse în anul 1996, iar în perioada septembrie 1998 — mai 1999 a ocupat funcția de premier.

Primakov a fost de la inceputurile sale un ofiter acoperit al KGB, specializat in studii orientale. A fost considerat unul din produsele de elita ale serviciilor sovietice, ajuns la fel ca si Putin la virful administratiei.

El era depozitarul multor secrete despre mult discutata prezenta sovietica in Romania in Decembrie 1989 pentru stimularea caderii lui Nicolae Ceausescu.

Primakov a fost in Romania dupa 1990 de 2 ori : prima data ca sef al SVR (spionajul rusesc) atunci cand s-a intalnit cu Virgil Magureanu, fost director SRI si cu generalul Vasile Ionel, consilier prezidential in acea vreme, decedat si el saptamina trecuta. A doua vizita a fost in 1996 cand Primakov a plecat nervos de la Bucuresti, cu coada intre picioare, in urma esecului unor discutii ce priveau aranjamente politice intre Romania si Federatia Rusa.

Primakov n-a fost niciodata vreun prieten al Romaniei, ca multi oficiali civili si militari ai Moscovei. De la Stalin incoace….

Foto : Primakov, primul din drepta, alaturi de elevii sai favoriti – Serghei Lavrov, azi ministru de externe si Igor Ivanov, fost ministru de externe

Leave a Reply