Potrivit unor surse autorizate din sistemul de securitate națională, a murit generalul DIE/SIE Mihai Caraman, la vârsta de 95 de ani.

Generalul Mihai Caraman a fost chemat din rezervă în Ianuarie 1990, de puterea instalată atunci, în frunte cu Ion Iliescu. El fusese trecut în rezervă în 1979, după epurarea masivă făcută în spionajul românesc în urma defectării generalului Mihai Pacepa, care era adjunct al șefului CIE/DIE. Caraman era atunci general cu o stea și conducea una din diviziile spionajului românesc.

Ceaușescu a numit atunci în fruntea DIE pe Romus Dima, un personaj cu origini muncitorești, un loial PCR, fără nici o experiență în munca de informații.

La 18 ianuarie 1990, se înființa Centrul de Informații Externe (CIE), pe scheletul Direcției de Informații Externe (DIE) a Departamentului Securității Statului (DSS), ce fusese desființată, iar direcțiile centrale preluate de MApN, la conducerea căruia fusese numit generalul Nicolae Militaru, suspectat a fi agent GRU.

În decembrie 1990, se înființa Serviciul de Informații Externe (SIE).

Generalul Mihai Caraman a condus SIE între 1990 și 1992, fiind numit în funcție de Ion Iliescu.

El a fost schimbat în funcție cu generalul Ioan Talpeș, consilier prezidențial. La trecerea în rezervă, Ion Iliescu l-a avansat pe Mihai Caraman la gradul de general colonel (3 stele).

Schimbarea generalului Caraman s-a produs și urma primelor semnale de deschidere ale României către NATO, prin vizitele Secretarului General al NATO Manfred Worner în Iulie 1991 și Februarie 1992.

Mircea Geoană – Secretar general adjunct al NATO – ADRIAN NĂSTASE

După schimbarea lui Caraman – care în calitate de ofițer de spionaj al Securității în anii ’60 organizase o rețea puternică de sustragere a unor informații și documente din Cartierul General al NATO – Ion Iliescu a fost primit pentru prima oară la Cartierul General al NATO, în februarie 1993.

La vizita din februarie 1992, Secretarul General al NATO Manfred Worner a inaugurat Centrul Euroatlanic, în prezența liderilor puterii și ai opoziției.

Rețeaua Securității de penetrare a Cartierului General al NATO, condusă de Mihai Caraman, a făcut obiectul unor relatări ample, cărți, documentare. Presa franceză în special a dedicat spații ample rețele de spionaj comunist, menționând că Mihai Caraman a fost decorat și de KGB.

Foarte probabil, România comunistă din anii ’60 a împărtășit cu sovieticii secretele furate de Caraman și rețeaua sa de ofițeri de securitate de la Paris, unde se afla atunci Cartierul General al NATO.

Le Réseau Caraman - Treize Roumains Ont Fait Trembler L'otan | Rakuten

În perioada decembrie 1989 – ianuarie 1990, prin decrete succesive semnate de Ion Iliescu, au fost reactivați mai mulți generali cu studii la Moscova sau afinități sovietice.

Aceștia au ocupat diverse funcții în sistemul de apărare și siguranță națională în primul mandat al lui Ion Iliescu (1990/1996).

În al 2 lea mandat (2000/2004), aceste personaje nu mai erau în funcții, o parte din ele decedaseră deja (generalii Militaru, Ionel, Logofătu și alții).

Lista completă se află pe lista publicată în Monitorul Oficial în 27 decembrie 1989.

 

Leave a Reply