Generalul Vasile Ionel a murit azi la virsta de 88 ani. Ionel a fost primul sef al Marelui Stat Major numit in functie dupa rasturnarea lui Nicolae Ceausescu, in ultimele zile zile din Decembrie 1989.

Vasile Ionel a indeplinit mai multe functii in ierarhia Ministerului Apararii, iar in anii’80 a fost tras pe linie moarta, in conducera santierului Dunare-Marea Neagra, la ordinul lui Nicolae Ceausescu pe baza unui dosar intocmit de Directia IV a de Contrainformatii Militare a Securitatii, potrivit caruia Ionel era agent sovietic.

Generalii Ionel si Militaru au facut obiectiv dosarelor CORBII, instrumentate agentilor militari sovietici din Romania. Unul din ofiterii care a lucrat la acest dosar, colonelul Gheorghe Trosca a fost ucis in Decembrie 1989 in calitate de adjunct al sefului USLA.

Ionel a fost primul militar numit in functie de noua putere provizorie constituita in jurul lui Ion Iliescu. Ca sef al Marelui Stat Major, generalul Ionel a rechemat in activitate, din rezerva, o serie de generali cu studii la Moscova in anii’50.

In 1991 Vasile Ionel a fost numit consilier prezidential al lui Ion Iliescu. Dupa 1996 nu a mai ocupat nici o functie publica.

11 COMMENTS

 1. Încă nu știu dacă ar fi fost implicat în mineriade și incidentul care a aprins Timișoara.Dacă nu și-a trădat țara,Dumnezeu să-l odihnească
  Domnul Ponta vrea să coordoneze activitatea guvernului României chiar dacă e în Trcia,ce să vezi al spital că n-a fost încă externat.
  Domnul Ponta caută motive de scandal.Putem să-l felicităm pe Iohannis pentru buna lui voință de a tace,încercând să ignore criza politică.
  Nu-mi convine fix personajul Oprea ca interimar dar e mai bine așa.Ponta a declarat că nu prelungește mandatul lui Oprea.Asta trece oarecum și peste majoritatea parlamentară care l-a salvat.Atâta loialitate din partea lui Ponta?
  Deci dac lui Oprea nu i se prelungește mandatul de interimat,România va ajunge de râsul curcilor,să fie condusă de un guvern care nici nu e în țară,nu poate umbla fizic și este sub influența unor substanțe controlate.Ia medicamente contra durerii,medicamente puternice care pot produce efectul echivalent a îmbătării.
  Ponta își bate joc de 50% aproape populația României care l-a votat.Iohannis a fost ales cu 50%+1 de voturi dar Ponta a fost votat de 50% dintre votanți de care acum își bate din nou,joc

 2. Doar tras pe linie moarta desi avea dosar de agent sovietic? Probabil dosarul se baza pe suspiciuni nerezonabile, ca altfel nu inteleg de ce, in loc sa-l bage la beci, dictatorul l-a trimis sa conduca ditamai santierul Dunarea-Marea Neagra.

   • …Si asta dovedeste inca o data ca Iliescu a fost un foarte apropiat al Moscovei. Oare de ce nu-l intreaba nimeni despre revolutie, mineriade si celelalte mojicii comise ?

   • Una-i una si alta alta. De ce sa rupi relatiile cu alt stat pt. ca s-a descoperit un spion, dar tu, stat ce ti l-ai prins, ca doar e cetatean de-al tau, nu? -il pedepsesti exemplar, ca sa nu mai indrazneasca si altii, cat or fi ei de momiti de altii sa fie racolati cu fel de fel de avantaje. Aici e raul, in legislatia si atitudinea fata de tradarea de tara: ar trebui sa fie considerata o mare crima, pedepsita ca atare.

 3. din marile realizari ale lui ponta impotriva romanilor:

  “TUPEU INCREDIBIL… Anchetã fãrã precedent, cu acuzatii sexuale, extrem de grave la adresa colonelului Nelu Popovici, adjunctul Brigãzii Mobile din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Bacãu. Procurorii Parchetului de pe lângã Tribunalul Militar Iasi au început urmãrirea penalã împotriva colonelului vasluian, care a încercat sã violeze o politistã de frontierã, în curtea Mitropoliei din Iasi, chiar de Sãrbãtoarea Sfintei Paracheva, anul trecut. Nelu Popovici este acelasi jandarm care a condus misiunea de represiune a revoltei tãranilor din Pungesti, împotriva companiei Chevron, care a “nãvãlit” peste ei tot de Sfânta Parascheva, în 2013. Tot el a dat ordin sã fie dãrâmatã troita ridicatã la Pungesti de cãlugãrii mânãstirii “Sf. Petru”. Colonelul Nelu Popovici a fost ani buni seful Statului Major al Inspectoratului de Jandarmi din Vaslui, apoi prim adjunct al colonelului Paul Smântânã, seful jandarmilor vasluieni. Cunoscut ca mare consumator de alcool, colonelul Popovici a terorizat sãtenii din Pungesti, activistii si luptãtorii din Miscarea de Rezistentã Pungesti si acum a ajuns ca, la betie, sã încerce sã violeze o tânãrã politistã de frontierã, fluturându-si penisul în fata a mii de credinciosi veniti sã se roage la moastele Sfintei Parascheva.”

 4. Off-topic: Raspuns pentru unul care isi zice nea @paris:

  “paris Jun 20, 2015 at 00:25

  La noi masa monetara ramane, teoretic,mereu aceeasi,aportul de valuta din exterior mentine sau mareste cursul leului,marire care ridica si valoarea reala a salarizarii si care,intr-o economie concurentiala normala ar trebui sa duca la scaderea preturilor.Practic insa,cand vine mai multa valuta,scoate Isarescu lei in plus pe piata si o cumpara iar cand este mai putina,vinde valuta si cumpara leii ca sa mentina cursul si sa impiedice jocurile speculative.Dar de unde sa stii tu, panarama blogului ce esti.”

  Nea @paris: Asa dupa cum ar fi trebuit sa stii la cultura ta economico-financiara de exceptie, cantitatea de moneda aflata in circulatie nu este constanta nici teoretic si nici fizic.

  Cantitatea de moneda aflata in circulatie este influentata de operatiunile pe piata deschisa (open-market) ale bancii centrale pe vanzarea si cumpararea de titluri ale pietei monetare, cat si prin modificarea ratei de baza (rata dobanzii percepute pentru creditele bancii centrale) sau a ratei de rescont (percepute pentru scontarea titlurilor prezentate de banci).

  Economia Romaniei este controlata de Guvern, nu de BNR! In sistemele parlamentare, prim-ministrul intocmeste un buget iar Parlamentul il aproba.

  De controlul salariilor si preturilor nu se ocupa BNR-ul, ci se ocupa guvernul si acesta o face pentru a controla inflatia. Salariile sunt in raport direct cu productivitatea.

  P.S. E o reala satisfactie sa intru in discutii cu somitati de teapa ta! Pa.

 5. D-le Tudor este foarte bine sa ne aducem aminte de toti. Gen. V. Ionel urmand facultatea in URSS este posibil sa fi fost racolat de seviciile sovietice, din cate-mi amintesc nu s-a confirmat.
  Cine stie peste ani cei care urmeaza diferite scoli peste ocean vor fi banuiti de a fi colaboratori cu seviciile amerficane. Din pacate asa se scrie istoria.
  Dumnezeu sa-l odihneasca.

 6. R.I.P.

  Indiferent de ce a fost acuzat, nedemonstrandu-se, neadeverindu-se, a murit un roman cu care a ocupat functii inalte; a murit un OM!
  Mi se pare monstruos ca aceasta societate sa nu aduca un pios omagiu, netinand “dusmanii”politice atunci cand dispare “un nume” din viata Romaniei.
  In afara de cateva ziare care au scos in evidenta ca V.I. a facut facultatea in URSS si ca ar fi fost spion sovietic, nici o stire despre fapte bune… Oare chiar asa sa fi fost?
  Nici macar o televiziune la ceremonia de inmormantare… Mi se pare ca noi, romanii, nu mai avem nici un fel de respect pentru oameni (si deie Domnu’, doar sa mi se para!).

Leave a Reply