Actriţa britanică Glenda Jackson, care a câştigat două premii Oscar înainte de a se dedica scenei politice în cadrul Partidului Laburist, a murit la vârsta de 87 de ani, a anunţat joi agentul ei, relatează AFP.

“Glenda Jackson, actriţă şi politician, câştigătoare a două premii Oscar, a murit în mod paşnic, înconjurată de familie, în casa ei din Blackheath, Londra, după o scurtă boală”, a declarat Lionel Larner.

“Ea terminase recent filmările la ‘The Great Escaper’, în care a jucat alături de Michael Caine”, a adăugat el, scrie Agerpres.

Muza lui Ken Russel, ea a câştigat primul ei Oscar în 1970 pentru “Love”, o adaptare după romanul lui D.H Lawrence despre relaţia pasională dintre două surori şi iubiţii lor.

În 1973, comedia “A Touch of Class” i-a adus cea de-a doua statuetă Oscar datorită interpretării rolului unei femei divorţate prinse într-o dragoste imposibilă cu un bărbat căsătorit.

Născută pe 9 mai 1936 în Birkenhead, un mic port lângă Liverpool (nord-vestul Angliei), Glenda Jackson, fiica unui zidar şi a unei menajere, a lucrat mai întâi ca angajată într-o farmacie şi a urmat lecţii de artă dramatică pentru amatori. În pofida lipsei sprijinului familiei, ea s-a înscris la Academia Regală de Artă Dramatică din Londra şi a plecat în turneu.

În acest fel a fost descoperită de regizorul Peter Brook care a angajat-o în 1963 pentru a juca rolul Ophelia în Hamlet.

 

După 35 de ani de carieră în teatru şi cinema, ea a intrat în politică pentru a o combate pe Margaret Thatcher pe care o acuza că a distrus societatea britanică.

Aleasă în 1992 ca deputat laburist, ea şi-a păstrat circumscripţia până în 2015 şi s-a remarcat prin atenţia deosebită acordată “persoanelor nevoiaşe, a şomerilor şi a celor bolnavi”.

Numită în funcţia de ministru al Transporturilor în guvernul lui Tony Blair din 1997 până în 1999, ea a devenit un opozant înverşunat după invazia Irakului în 2003.

Leave a Reply