Nouă femei îl acuză de agresiune sexuală pe actorul american Bill Cosby. I-au intentat proces în Nevada, la trei săptămâni după ce acest stat american a eliminat termenul de prescripţie pentru procesele civile în materie de agresiune sexuală, transmite joi AFP.

În documentele depuse miercuri, cele nouă femei îl acuză pe comediant că şi-a folosit “puterea enormă, notorietatea şi prestigiul” pentru a le izola şi a le agresa, potrivit televiziunii NBC.

Aceste atacuri au avut loc între 1979 şi 1992 în locuinţe, hoteluri sau cabane din Las Vegas, Lake Tahoe şi Reno, în statul Nevada (vest), a precizat NBC.

Până la sfârşitul lunii mai, în statul Nevada, o persoană adultă victimă a unei agresiuni sexuale avea la dispoziţie doar doi ani după comiterea faptei pentru a depune o plângere. Un amendament la această lege a eliminat această restricţie la 31 mai.

Una dintre reclamante, Lise-Lotte Lublin, l-a acuzat public pe Bill Cosby că a drogat-o într-o cameră de hotel din Las Vegas în 1989. După două băuturi servite de Cosby, ea a început să se simtă ameţită. Lublin a relatat că el i-a cerut să stea între picioarele lui şi a început să-i mângâie părul, după care a leşinat.

Bill Cosby, în vârstă de 85 de ani, a fost un actor celebru în Statele Unite în anii 1980, când era supranumit “America’s Dad” (“Tatăl Americii”) datorită rolului său de tată din “The Cosby Show”, un serial de televiziune de succes difuzat între 1984 şi 1992.

În acest serial pe care actorul l-a creat, el a interpretat cu umor acest rol de cap al unei familii de culoare din clasa de mijloc, aplicând principii educaţionale inovatoare într-o perioadă în care această comunitate era încă discriminată pe ecran.

În ultimii ani, zeci de femei, multe dintre ele modele sau tinere actriţe aspirante, l-au acuzat pe actor de agresiuni sexuale. Ele l-au prezentat drept un prădător calculat, care a apelat la alcool şi somnifere pentru a-şi atinge scopurile.

Însă faptele s-au prescris în toate cazurile, cu excepţia unuia, pentru care Bill Cosby a fost condamnat penal în 2018 şi închis, înainte ca această condamnare să fie anulată în 2021 pentru un viciu de formă. În schimb, el a fost găsit responsabil, anul trecut, într-un proces civil.

Purtătorul de cuvânt al actorului, Andrew Wyatt, a respins în mod constant acuzaţiile, la rândul său acuzând aceste femei că sunt motivate de “dependenţa lor faţă de atenţia presei şi de lăcomie”, scrie Agerpres.

Leave a Reply