A murit Papu Veriga, o figura importanta pentru aromanii din Albania.

Societatea de Cultura Macedo-Romana a postat pe pagina de Facebook urmatorul mesaj :

După o grea suferință, astăzi, 5 septembrie 2016, a trecut la cele veșnice Părintele Dumitrache Veriga, parohul Bisericii Aromânești Sf. Sotir din Corcea, în Albania.
După absolvirea facultății de Teologie din Pitești, Papu Veriga a fost hirotonit, la 6 decembrie 1992, de către ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, personalitate bisericească deosebit de activă în renașterea spirituală a aromânilor din Albania.
Papu Veriga s-a aflat printre membrii fondatori ai Asociației Culturale „Aromânii din Albania”, înființată în 1992.
Condoleanțe familiei!
Dumnezeu să-l ierte!


Aromânii (numiți în România și macedoromâni, armâni, macedoneni latini, macedono-vlahi sau, mai popular, machedoni) sunt o ramură a latinității răsăritene, alături de dacoromâni, meglenoromâni și istroromâni. În Grecia, în mediul academic sunt considerați pe nedrept greci antici latinizați și deci parte a poporului elin. Numărul lor este greu de estimat, fiindcă există numeroase căsătorii mixte și fiindcă mulți aromâni nu mai vorbesc limba aromână, astfel că estimațiile variază de la 100.000 pana la 250.000. Ei nu trebuie confundați cu „macedonenii”, care sunt locuitorii regiunii istorice Macedonia în sensul larg (fie ei greci, slavo-macedoneni sau alții), sau cetățenii Republicii Macedonia în sensul mai îngust al cuvântului, scrie Wikipedia.

Limba maternă a aromânilor este limba aromână. După unii lingviști, limba aromână este o limbă aparte din grupul limbilor romanice, subgrupul limbilor romanice de est, alături de limbile română, meglenoromână șiistroromână. Alți lingviști o consideră ca fiind un dialect al limbii române, împreună cu dialectele dacoromân, meglenoromân și istroromân. Matilda Caragiu Marioțeanu, academician de origine aromână, crede că aromâna este un dialect al protoromânei, adică al moștenirii comune latine răsăritene și nu al limbii daco-române și de asemenea ca cele doua limbi romanice din nord și din sud, sunt limbi funcționale și trebuie tratate ca atare.

În prezent sunt recunoscuți oficial ca minoritate, în Macedonia. Ziua de 23 mai este sărbătorită ca ziua națională a aromânilor și meglenoromânilor cetățeni ai Macedoniei ; ceilalți se întâlnesc în fiecare an în ziua de 15 august la Samarina (Grecia), dar există și alte festivaluri, întâlniri și comemorări. Simbolul în care o parte din Comunitatea Aromână din România se recunoaște este « Soarele de la Vergina ».

dias-roman-est

4 COMMENTS

 1. Radu Tudor , observ două tipuri de tehnocrați : Cei care anunță măsuri de austeritate și abuz împotriva pensionarilor de orice fel
  Un alt tip de tehnocrați , e cei care constată dezastrul : Vai de mine , e rău ! Nu știu cum să vă ajut
  Ce relevanță are că mă-sa e profesoară și tatăl lui are probleme de sănătate ? Da ce-i asta ? Doctor Phil ?

 2. Recunosc , nu prea știu ce să spun despre acești părinți.Dacă au trecut prin temnițele comunismului și au scăpat au tot respectul meu .

 3. acu Veriga o sa afle daca a facut bijne ca s-a facut preot sau a fost tzeapa 🙂
  ii urez sa-i fie bine acolo unde e!

 4. Am avut placerea sa-l cunosc si sa vorbesc cu parintele Veriga la Corcea (in Albania).
  Pot spune ca a fost un mare arman, filo roman.
  A studiat in Romania, a stat ani aicea,S-a intors in Albania sa-i pastoreasca pe aromani in limba lor. A refuzat sa fie cumparat de greci si sa se declare grec,
  Drept rasplata statul Roman i-a refuzat cetatenia romana, chiar la interventia unor inalte fete bisericesti.Daca se declara grec ar fi fost cetatean grec cu pensie primita de la Atena…;..
  Cam asa stim sa ne apreciem valorile !
  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !
  Tot Dumnezeu sa dea sa aibe un urmas demn de el la biserica Vlahilor din Corcea.

Leave a Reply