Celebra soprana Angela Gheorghiu anunta pe contul ei de Instagram disparitia unuia din cei mai reputati artisti romani.

Imagine

Virginia Zeani, una din cele mai cunoscute soprane ale lumii, a murit la varsta de 97 de ani. Era nascuta la 21 octombrie 1925 la Solovastru, Mures.

La 21 octombrie 2022 a fost inclusă în OPERA America Hall of Fame.

După ce începuse să studieze literatura și filozofia la Universitatea din București, a luat lecții de canto cu Lucia Anghel, continuând apoi cu celebra soprană și pedagogă Lydia Lipkowska. La 19 ani își termină studiile formale în Italia cu tenorul Aureliano Pertile, solistul preferat al lui Arturo Toscanini.

Grație acestei baze excelente de educație muzicală și tehnicii vocale superioare, Virginia Zeani a reușit să mențină un standard de prim rang de-a lungul celor 30 de ani de carieră internațională, interpretând peste 60 de roluri diferite.

Debutul său a avut loc în 1948 cu un răsunător succes pe scena Teatrului Comunal de Operă din Bologna în rolul Violettei din opera “La Traviata” de Giuseppe Verdi, rol cu care urma să se afirme pe marile scene ale lumii, inclusiv Metropolitan Opera din New York, Teatrul Bolșoi din Moscova sau Covent Garden din Londra. Printre alte roluri din prima perioadă a carierei sale se numără și Mimi din Boema de Giacomo Puccini, Margareta din Faust de Charles Gounod și rolul titular din Manon de Jules Massenet, pe care l-a cântat alături de celebrul Beniamino Gigli. Opere de Gioacchino RossiniVincenzo Bellini și Gaetano Donizetti (Lucia di LammermoorL’Elisir d’AmoreI Puritani), arii și opere celebre în care a cântat prin toată Europa i-au stabilit o reputație de necontestat în repertoriul de Bel Canto“, scrie Wikipedia

Virginia Zeani cu Luciano Pavarotii la Teatro Liceu in 1963.

Imagine

Leave a Reply