Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, și-a lansat raportul anual pentru 2022, care acoperă toate aspectele activității Alianței în ultimul an.

În timp ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei intră în al doilea an, Jens Stoltenberg a lăudat „rezistența fermă a poporului ucrainean” și „sprijinul fără precedent al aliaților NATO pentru Ucraina”. El a spus că președintele Putin „și-a dorit mai puțin NATO, dar a obținut exact opusul: mai mult NATO”, subliniind că aderarea Finlandei și a Suediei „le va face mai sigure, Alianța noastră mai puternică și va demonstra că ușa NATO rămâne deschisă”.

„Invazia lui Putin a fost un șoc, dar nu a fost o surpriză”, a spus domnul Stoltenberg, numind-o „punctul culminant al unui model de acțiune agresivă”.

El a adăugat că de la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014, NATO a implementat cea mai mare întărire a apărării noastre colective dintr-o generație. „Așa că, când tancurile rusești au intrat în Ucraina, am fost pregătiți”, a spus el.

„În câteva ore, ne-am activat planurile de apărare de la Marea Baltică până la Marea Neagră. Am pus 40.000 de militari sub comanda NATO, cu o prezență aeriană și maritimă semnificativă și am dublat numărul grupurilor de luptă NATO de la patru la opt”.

Jens Stoltenberg a adăugat că Aliații NATO au oferit Ucrainei un sprijin semnificativ, inclusiv sisteme avansate de arme și muniție.

Pentru a menține sprijinul pentru Ucraina în timp ce protejează Alianța, Aliații sunt, de asemenea, în proces de a conveni noi obiective de capacitate pentru producția de muniție decisivă pentru luptă și de a se angaja cu industria pentru a crește producția.

NATO sporește, de asemenea, protecția infrastructurii naționale critice, inclusiv a cablurilor și conductelor submarine, în special prin înființarea unei celule de coordonare a infrastructurii submarine și a unui grup operativ comun NATO-UE.

Jens Stoltenberg a subliniat că, la Summitul de la Madrid din 2022, Aliații au adoptat un nou Concept Strategic, care identifică Rusia drept cea mai importantă amenințare la adresa securității, alături de terorism, și clarifică provocările pe care China le prezintă Alianței.

Secretarul General a salutat faptul că 2022 a fost al optulea an consecutiv de creștere a cheltuielilor pentru apărare în Europa și Canada, însumând o creștere de 2,2% în termeni reali și un total de 350 de miliarde de dolari în plus față de 2014.

„Ne îndreptăm în direcția cea bună, dar nu se mișcă la fel de repede cum o cere lumea periculoasă în care trăim”, a spus el, adăugând că „este evident că trebuie să facem mai mult și trebuie să o facem mai repede”.

Stoltenberg a spus că se așteaptă ca aliatii să cadă de acord cu un nou angajament ambițios de investiții în apărare la Summit-ul de la Vilnius din iulie, cu un minim de 2% din PIB să fie investit în apărare.

Stoltenberg a avertizat China cu privire la furnizarea de arme letale Rusiei, în contextul în care preşedinţii rus şi chinez, Vladimir Putin şi Xi Jinping, au în aceste zile consultări la Moscova.

”Nu am văzut vreo dovadă conform căreia China îi livrează arme letale Rusiei, dar am văzut unele semne că a existat o cerere în acest sens din partea Rusiei şi aceasta este o chestiune care este luată în considerare la Beijing de către autorităţile chineze. China nu ar trebui să furnizeze ajutor letal Rusiei, aceasta ar însemna sprijin pentru un război ilegal”.

Leave a Reply