Un tribunal din Turcia a condamnat vineri la închisoare pe viaţă trei ziarişti renumiţi care erau acuzaţi de legături cu tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, au relatat media turce preluate de AFP şi Reuters.

Este vorba de fraţii Ahmet şi Mehmet Altan şi de jurnalista Nazli Ilicak, care au negat toţi orice implicare în puciul eşuat din 15 iulie 2016.

Alţi trei coacuzaţi au fost de asemenea condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru tentativă de abolire a constituţiei şi răsturnare a guvernului.

Luna trecută, un tribunal turc a refuzat să îl elibereze pe Mehmet Altan, în ciuda unei decizii a Curţii Constituţionale conform căreia încarcerarea sa este o “încălcare” a drepturilor sale. În vârstă de 65 de ani, Mehmet Altan este autorul mai multor cărţi despre politică. El a fost arestat în septembrie 2016 împreună cu fratele său Ahmet, un romancier şi jurnalist în vârstă de 67 de ani care a înfiinţat ziarul de opoziţie Taraf.

Nazli Ilicak, jurnalistă şi scriitoare în vârstă de 73 de ani şi care a lucrat până în 2013 pentru marele cotidian pro-guvernamental Sabah, este în detenţie de la sfârşitul lunii iulie 2016.

Acuzaţi între altele că au transmis “mesaje subliminale” în ajunul puciului, Altan şi Ilicak şi-a susţinut permanent nevinovăţia, respingând acuzaţiile formulate împotriva lor drept “absurde”.

Tentativa de lovitură de stat a fost imputată de Ankara predicatorului Fethullah Gülen, instalat în SUA şi care respinge orice implicare.

De atunci, guvernul a lansat o campanie de represiune fără precedent care, în afară de presupuşii susţinători ai lui Gülen, a afectat şi opozanţi politici ai preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi mass-media.

Peste 50.000 de persoane au fost arestate şi peste 140.000 au fost demise sau suspendate din posturi. Turcia ocupă locul 155 din 180 în clasamentul libertăţii presei stabilit de Reporteri fără Frontiere, scrie Agerpres.

 

3 COMMENTS

 1. Turcia a devenit un teren lipsit de cea mai elementara farama de democratie. A fost si va ramane din pacate tara cu foarte mari discrepante, in orice, in ciuda traditiei lui Ataturk deschizatorul, si a unei dezvoltari economice fulminante, astazi fiindu-i calcate in picioare toate invataturile, de catre un sultan vremelnic la putere.

 2. Erdogan nu este intreg la cap- este un dictator de cea mai joasa speta . Armata turca isi va lua revansa mai devreme sau mai tarziu

 3. Eh, da, dar aliatul nostru strategic nu pare asa de interesat de asta. Cum nici ca arabia saudita e dictatura monarhica islamica.
  Etc etc…
  Asa ca o sa mai bage nevinovati la inchisoare, tot fara procese. E cam ca aici.
  N-o sa piarda sua pe Turcia dintr-un considerent moral si democratic:)
  Concluzia: aia n-o sa iasa din inchisori, Erdogan o sa iasa bine merci la pensie ca un presedinte erou, kovesi o sa iasa la pensie de unde vrea fix “ea”, si ceea ce e cel mai sigur: noi vom plati din ce in ce mai mult petrolul.

Leave a Reply