Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a precizat vineri într-un comunicat de presă că noua formulă de calcul a salariului acordat în timpul concediului medical afectează mii de salariaţi din educaţie, precum şi pe bolnavii de cancer, veniturile acestora diminuându-se cu aproximativ 20%.

Potrivit reprezentanţilor companiei de consultanţă EY România, indemnizaţia aferentă concediului medical pre şi post natal de 126 de zile ar putea scădea prin majorarea contribuţiilor sociale, de la 10,5% în decembrie la 25% în ianuarie.

Mamele, bolnavii de cancer şi cei care sunt în concedii medicale din diferite motive vor primi banii care li se cuvin, un proiect de act normativ urmând a fi prezentat săptămâna viitoare, a anunţat, vineri, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

‘Proiectul de act normativ de săptămâna viitoare prevede următorul lucru: cei care sunt în concediu medical sau cei care vor intra în astfel de concedii din motive obiective, dacă vor fi diferenţe atunci se va plafona obligaţia de plată la nivelul anului trecut. De la 1 ianuarie până la apariţia actului normativ de săptămâna viitoare, pentru ca oamenii să-şi primească ceea ce poate au avut ca minus în acea perioadă, se vor rectifica astfel încât să-şi primească acei bani înapoi’, a spus Eugen Teodorovici, la Digi24.

El a precizat că nimeni nu pierde faţă de ce a avut anul trecut.

‘Nimeni nu pierde faţă de ce a avut anul trecut ca şi obligaţii de plată pentru concediile medicale. Şi mamele şi bolnavii de cancer şi cei care sunt în concedii medicale din alte motive nu vor primi mai puţini bani’, a precizat ministrul Finanţelor.

Contribuţiile sociale au trecut de la angajatori la angajaţi începând cu 1 ianuarie 2018, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, adoptată în noiembrie 2017 iar nivelul contribuţiilor a scăzut cu două puncte procentuale, astfel că, din totalul de 39,25% contribuţii plătite la un salariu brut, se vor plăti 37,25%.

Din totalul de 22,75% contribuţii datorate de către angajator, 20 de puncte se transferă către salariat.

Calculele de la Finanţe arată că, în total, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului, iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale.

În cazul veniturilor din activităţi independente, contribuţiile se plătesc dacă veniturile depăşesc 12 salarii minime brute pe economie, scrie Agerpres.

 

12 COMMENTS

 1. pai e etapa taierilor salariale in regim de crestere economica domnule Radu Tudor. Boc taia salarii in timp de criza economica. Astia distrug tot in timp de pace si crestere generalizata.

  Deci Dragnea e mult mai rau ca regimul Basescu – Boc.

 2. La cata bataie de joc exista,au mai adaugat o palma. Sunt pe aceeasi mana cu basistii,deh,guvernul Drragnea e de stanga si cu dreapta face facaturi! Doar cu dreapta faci cruce si cu stanga atentionezi sau avertizezi ce va urma! Nu stiu cum dar la momentul de fata traim din plin epoca basesciana!

 3. Guvernul PSD taie ? N-are cum.

  Carpeste Teodorovici cat poate dar toate chestiile astea costa bani si deraiaza de la bugetul pe 2018 votat si calculat in decembrie 2017. Cand o sa traga linie si o sa vada incasarile si cheltuielile in martie o sa-si doreasca sa nu se fi bagat inapoi la Finante !

  O mama cu salariu minim primeste 517 de lei acum si Olguta avea tupeul sa vorbeasca de “1800 de euro ca in Germania” ! 500 de lei !!!

 4. Asta inseamna sa fii corect si cinstit! In timp ce omul corect este nevoit sa calculeze doi lei in plus sau minus dupa formule doar de m nemuncii si m finante intelese, tiitoarele penale ale guvernelor trecute petrec in paradisuri turistice si fiscale fara rusine si jena, ocrotite de justitie si institutii de forta care isi arata muschii si dotarile doar cu cei slabi si fara ocrotire. Halal institutii haram guvern!

 5. Radu Tudor, ai avut o emisiune superba:

  1. Scris mare ROMANIA ARE CEA MAI MARE CRESTERE ECONOMICA DIN ULTIMII 10 ANI ! Cand spuneti jumatate de adevar nu e adevar. Jumatate e pe datorie, adica e foarte grav. Nu te lauda nici Moldova pentru cresterea asta. Apropo, Moldova are 4 % la suta crestere si e mult mai sanatoasa ca a noastra. O parte din cresterea noastra vine din defrisarile de padure, 1-2% din agricultura, care depinde de Dumnezeu.

  2. Condamnati niste procurori inainte de un raport. Cum era cu prezumtia de nevinovatie ? Condamnati un om dupa vocabular ? Mircea Diaconu se intreba daca procurorii au facut facultatea. A aflat cine e ministrul Educatiei, a auzit de Carmen Dan, de Serban Nicolae etc ?

  Ce zici ?

  • Apropo de serban Nicolae. El este autorul textului de lege declarat totalmente neconstitutional cu privire la răspunderea magistraților. Precara pregătire juridica si-a spus cuvântul dar în rest tupeul stimabilului este cât casa.

  • 1. S-au taiat padurile si in guvernarile basssescului, si ale iliescului, si ale constantinescului… E drept, indicatorul ala mi-e la doi metrii, daca in buzunar sunt mai putini bani; totusi, ne plangem ca proasa-n targ, si strazile se umplu de masini (banuiesc c-ati vazut ca suntem cei mai “masinizati” din Europa, e plina glia, zici c-aici creste X6 si Q7…si nu doar la calitate suntem “pe plus” – mai multe SUV-uri pe cap de locuitor decat in orice alt colt al lumii, dar si la numar suntem in fata; ne plangem ca e scump combustibilul, si luam tigarile ca ca la McDrive,din mers..); strigam ca moare lumea de foame, si n-ai loc in supermarket; zicem ca era mai bine in vremea ceausescului, si avem ultimul tip de smart-phone…
   2. Argumentul “si ailalti sunt naspa” functioneaza, dar nu aduce plus-valoare; hastagu’ e convins ca denea e unitate de elita, pesedistu’ crede cu vina statului paralel si cand capata o raceala. Asa, nu ne mai facem bine, e clar !
   Totusi, pe politicieni ii injura lumea de cand mi-aduc eu aminte; pe procurori i-au vazut (si-i mai vad multi) ca pe niste ingeri pazitori de dreptate. Ca intotdeauna, adevarul e undeva la mijloc…cu oarecari abateri, spre-o parte, sau spre alta.
   Vorbeste, pe d-alta parte, stimabiul “Alex” de precaritatea pregatirii juridice a unuia; daca punea si diploma in stiinte juridice, vorba cuiva, “ma-nclinam”. Nepunand-o, pot sa banuiesc ca vorbeste pe model “aflatu’n treaba”… Alt caz, pur romanesc : stim de toate, da’ n-avem o meserie… deci, bine !

Leave a Reply