Masuri absolut irationale, generate de minti intunecate de ura si de obsesia razbunarii asupra adversarilor. Cine nu e cu mine e impotriva mea – acesta e dictonul sultanului Recep Tayip Erdogan. Interdictia de a iesi din tara este o decizie de tip Ceausescu.

Cat despre anchetarea a 99 de genrali : daca toti acestia ar fi avut intradevar de-a face cu puciul militar, Erdogan era deja un azilant in Iran. Este insa limpede ca cei 99 n-au alta vina decat lipsa obedientei politice maxime fata de AKP, formatiunea islamista a nepermis de autoritarului Erdogan.

———————–

Consiliul Superior pentru Educație din Turcia le-a interzis tuturor cadrelor universitare să călătorească în străinătate până la noi ordine, a anunțat miercuri canalul public TRT, după o tentativă de puci eșuată care a declanșat epurări la scară largă în instituțiile de stat, relatează agenția Reuters.

Anunțul, care nu oferă detalii privind interdicția, survine la o zi după ordinul privind demisia a 1.577 de decani din toate universitățile din Turcia.

În cadrul unui demers separat marți, Ministerul Educației a revocat autorizațiile de funcționare pentru 21.000 de cadre didactice din instituțiile private.

Guvernul de la Ankara l-a acuzat pe Fethullah Gulen, autoexilat în SUA, că ar fi creierul tentativei de puci, în care au murit peste 300 de persoane, acuzații respinse de către cleric.

—————————

Autoritățile turce au inculpat oficial 99 de generali acuzați de implicare în tentativa de puci din 15 iulie, transmite miercuri Reuters, citând doi oficiali turci.

Alți 14 generali se află în continuare în detenție în urma încercării de lovitură de stat, au indicat aceiași oficiali.

Potrivit Anadolu, cel puțin 118 generali și amirali turci au fost arestați, fiind suspectați de implicare în tentativa de lovitură de stat, în ceea ce pare a fi o epurare importantă în cadrul armatei, după cum comenta France Presse, citata de Agerpres.

 

16 COMMENTS

 1. Domnu’ Radu Tudor, aveam o părere mai bună despre dvs.

  Regimurile militare autoritariste sunt ceva obișnuit în Turcia cam… dintotdeauna. Nu văd cum se poate schimba ceva, că o fi Erdogan sau altul.

  Una e când vizitezi metropola cu 17 secole de istorie, Istanbul, cu oameni mai deschiși la minte, și alta e să vezi restul Turciei, cu multe zone de conflict, unde nu știu cum poți menține ordinea fără armată.

   • E simplu: tratați subiectul de parcă Turcia ar fi avut vreodată o tradiție democratică. Chiar și Atatürk a modernizat statul tot pe cale autoritaristă.
    Să ne surprindă că Erdogan e un tip discreționar?

  • Ei , na , chiar 17 secole are ‘Stambulu’ ? Mai sa fie , iar îmi joacă frate memorie ! O fi de la bere ?
   I-a poftiți mai bine dvs. si-ntrebati-l pe spahiu sef despre locație , ca el tocmai a dat o mare petrecere anul asta , sarbatorind marea cucerire ( sau marea trădare , daca judecăm după alte surse)

   • tinand cont ca cetatea constantinopole,cucerita de mehmed al-2-lea si transformata in istanbul,a fost fondata in 330 d.h. de imparatul constantin cel mare,da cam are 17 secole.si daca mai punem si cele cateva secole ale coloniei grecesti bizant(aflata in acelasi loc) are peste 20 de secole.

 2. Din cauza derapajelor foarte mari ale Turciei, vom asista CU SIGURANTA la o reorientare a Armatei SUA care acum a fost pusa efectiv, tehnic, in stare de inoperabilitate. Cu un Erdogan labil si filo-fundamentalist, Statele Unite isi vor muta cu siguranta bazele devenite acum vulnerabile. Cred ca ar fi un foarte mare pas pt Romania sa profite de aceasta reorientare care va surveni rapid, a Pentagonului.
  Asta desigur, daca Iohannis nu e plecat la Miami ca sa fie tare-n tenis

 3. ce sitorie plina de Victorasi care-si baga piciorul in ghips in diverse locatii avem si noi… doar zic, asa…

 4. Ce văd eu la momentul de faţă: o împărţire în două pe verticală a turcilor cu atacuri destul de violente în partea zonei Istambul(astul şi N-E ţării. Culmea, se întind spre Grecia binişor folosindu-se de jihadiştii controlaţi şi coordonaţi la sânge. Deocamdată nu văd nicio colaborare cu Iran în perspectivă, comun au cu sirienii educaţi să ucidă(colaboratorii care îl susţin/se susţin reciproc).

 5. Domnule Radu Tudor cum vedeti viitorul kurdistanului, kurziilor, au vreo sana sa-si obtina independenta…lucrurile devin din ce in ce mai interesante in regiune..plus ca de-a lungul timpului au luptat pentru independenta si au demonstrat ca sunt sunt popor curajos si laic ,sunt singurul popor din regiune respectat de israel,chiar Nethanyahu a zis-o.. plus ca nu au niciun fel de atasament fata de islam chiar daca sunt musulmani,plus ca in razboiul cu isis i-au aparat pe crestinii din irak si siria..i..ar de-a lungul anilor 20-40 au avut mici state pe teritoriile din irak,iran sau turcia…
  Multumesc cu respect.

   • Va multumesc pentru raspuns,din nefericere asa e,oricum in regiune va trebuii sa apara un nou pol de stabilitate,o noua zona tampon, cred ca aveti dreptate pentru moment sunt prinsi serios in menghina ,kurzii din irak,nu cred sa reuseasca prea curand sa se uneasca cu cei turcia si iran cu toate ca in nordul Irakului exista un stat kurd cvasi-autonom…cine stie poate in viitor vor putea…
    Va multumesc mult

 6. Kurzii pot fi cartea pe care o poate juca SUA ,asa cum spune un autor ,sunt o populatie aparte ,cu vechi radacini in regiune avand o cultura ,religie , traditii ,speciale .Postez doua linkuri unde vom gasii informatii importante despre acest popor viteaz.

  1-http://www.descopera.ro/cultura/12717263-kurzii-despre-destinul-unui-popor-fara-tara
  2-https://cersipamantromanesc.wordpress.com/tag/kurzii/

  • da da kurzii sunt fara stat si americanii au armata-n turcia, si vor sa ramana cu ea securizata undeva in zona. La noi. daca Iohannis se trezeste din concedii si face lobby.

 7. Nu-l mai sultăniți atata. E un dictator paranoic și megaloman. Si-a teleportat țara în evul mediu în cateva ore. Hai să fim serioși avea cărțile făcute, puciul îi aparține.

Leave a Reply