A fost o placere sa realizez emisiunea cu marele scriitor, academicianul Nicolae Breban. Domnia sa a combatut cu pasiune dejectiile inimaginabile despre Romania si poporul roman lansate de HR Patapievici si gasca basista. Nu-l cred nici o secunda capabil pe Breban de vreun gest violent. Dar cred ca din neatentia uriasului ar putea calca vreun carcalac fara sa vrea… Si sa se aleaga astfel cu un protest al celor care protejeaza gandacii de bucatarie.

Academicianul Nicolae Breban spune, într-un comunicat, că Gabriel Liiceanu a publicat “un denunţ calomnios” la adresa sa, precizând că nu a spus nimic despre acesta la Academia Română şi întrebându-se dacă “prin asemenea diversiuni” vrea Liiceanu să îşi pregătească intrarea în Academie.

“Aflu cu surprindere că dl G. Liiceanu a publicat un denunţ calomnios, în care afirmă că, într-o şedinţă a Secţiei de Literatură şi Lingvistică a Academiei Române, eu i-aş fi menţionat numele şi aş fi afirmat că el, G. Liiceanu, <ar trebui împuşcat>”, spune Nicolae Breban, într-un comunicat remis luni seară.

Acesta întăreşte ceea ce a declarat, sâmbătă dimineaţă, pentru agenţia MEDIAFAX, respectiv faptul că la Academia Română a repetat pe scurt ceea ce a spus într-o emisiune la Antena 3.

“La emisiunea <Punctul de întâlnire> din data de 10 mai 2015, am afirmat că, dacă dl Patapievici ar fi fost în Polonia şi ar fi murdărit şi înjurat istoria şi identitatea poloneză, probabil că polonezii l-ar fi împuşcat. Insist, polonezii, nu eu. A fost o comparaţie pentru a sublinia ideea că dispreţuiesc atacurile la adresa neamului românesc şi a istoriei acestui neam. Voiam să spun că probabil polonezii ar fi reacţionat foarte ferm. Pe când în România nu a reacţionat nimeni. Eu îi dispreţuiesc pe cei care atacă istoria şi limba românească”, spune Nicolae Breban.

El spune că Gabriel Liiceanu a răstălmăcit afirmaţiile sale şi i-a lezat astfel imaginea.

“N-am spus nimic de dl Liiceanu, care nu a participat la acea şedinţă a Academiei Române. Cu toate acestea, el minte cu neruşinare, inventând, răstălmăcind grosolan afirmaţiile mele şi lezându-mi astfel imaginea publică”, mai spune Nicolae Breban.

Nicolae Breban afirmă că “antiromânismul agresiv” al lui Horia-Roman Patapievici este “cunoscut publicului larg”.

Totodată, Breban prezintă în comunicatul de presă câteva citate din textele lui Horia-Roman Patapievici, printre care: “Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără şira spinării”; “Un popor cu substanţa tarată. Oriunde te uiţi, vezi feţe patibulare… guri vulgare, trăsături rudimentare”; “Românii nu pot alcătui un popor fiindcă valorează cât o turmă”, “Româna este o limbă în care trebuie să încetăm să mai vorbim sau… să o folosim numai pentru înjurături…” (H. R. Patapievici, “Politice”, ediţia 1996, pagina 64).

“Uzând de un fals de logică şi forţând grosolan valoarea eseistului Patapievici, dl Liiceanu îl pune pe acest calomniator al limbii şi naţiunii române alături de mari scriitori europeni, crezând că în acest fel, prin asemenea enormităţi, pot fi justificate aceste scabrozităţi, precum şi altele, ale dlui Patapievici. Oare prin asemenea diversiuni şi provocări mediatice grosolane vrea cumva dl Liiceanu – autorul volumului ?Dragul meu turnător? – să-şi pregătească intrarea în Academia Română?”, se întreabă, în finalul comunicatului său, Nicolae Breban.

În fapt, Nicolae Breban sugerează că disputa dintre el, care este membru titular al Academiei Române din anul 2009, şi Gabriel Liiceanu şi Horia-Roman Patapievici, care nu fac parte din cel mai înalt for cultural din România, ar avea şi un alt substrat.

Scriitorul Gabriel Liiceanu i-a adresat, luni, preşedintelui Academiei Române, academicianul Ionel Valentin Vlad, o scrisoare deschisă, al cărei titlu este “Nu sunt de acord să fiu împuşcat”. Liiceanu îl întreba pe preşedintele Academiei dacă crede că dinlăuntrul “celui mai înalt for de spiritualitate” al României poate fi lansată o “instigaţie la crimă” precum cea a lui Nicolae Breban referitor la împuşcarea lui Liiceanu şi a lui Horia-Roman Patapievici.

Liiceanu făcea referire la faptul că academicianul Nicolae Breban, într-o şedinţă recentă a Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române, ar fi spus că Horia-Roman Patapievici şi Gabriel Liiceanu ar trebui împuşcaţi.

La rândul său, Horia-Roman Patapievici a reacţionat, într-o declaraţie acordată luni agenţiei MEDIAFAX, spunând că este consternat de faptul că în Academie cineva poate cere împuşcarea a doi oameni pe motiv de diferend cultural, precizând că aşteaptă explicaţiile preşedintelui forului, Ionel Valentin Vlad, şi ale preşedintelui Secţiei de Filologie şi Literatură, Eugen Simion.

De asemenea, academicianul Eugen Simion, preşedintele Secţiei de Filologie şi Literatură, a spus că este o minciună faptul că Nicolae Breban ar fi cerut moartea lui Horia-Roman Patapievici şi a lui Gabriel Liiceanu la o şedinţă a Secţiei de Filologie şi Literatură din Academia Română, precizând că Academia nu este implicată în niciun fel în această chestiune.

10 COMMENTS

 1. Cu scuzele de rigoare, nu vreau să se simtă nimeni jenat sau jicnit, dar , baza acestor ”binefaceri”spre distrugere sunt puse pe hîrtie sau prin înţelegere tacită cu mulţi ani în urmă. Dacă analizăm obiectiv tot ce s-a întîmplat în cei 25 de ani de la revoluţie şi dacă citim prin analiză fiecare cum s-au pus bazele de formare şi activitatea celor cărora li se spune ISIS, constata cel puţin 50% asemănare cu ceea ce trăim de 25 de ani noi românii. Ceea ce trăim de 25 de ani de zile este aproape viaţa şi traiul celor de prin Palestina cu israelul în coastă şi impunerea forţei de către marile puteri. Nu sărăţi cu blamările, în scurt timp vom simţi totul pe pielea noastră, de cîţiva ani e doar începutul.

  https://www.youtube.com/watch?v=_1curRlK5Os

 2. “DNA incearca sa obtina anularea hotararii de achitare a Marianei Rarinca! Laura Codruța Kovesi a formulat o contestatie in anulare la Curtea de Apel Bucuresti, impotriva hotararii judecatorilor Risantea Gagescu si Damian Dolache prin care Rarinca a fost achitata definitiv.

  La Sectia I Penala a acestei instante a fost depusa o contestatie in anulare de catre DNA. Motivul: Risantea Gagescu, prin hotararea de achitare dispusa, ar fi urmarit sa se razbune pe Livia Stanciu, cea cu care, in 2013, a avut o divergenta in sedinta CSM, in care judecatoarea CAB a sustinut interviul pentru promovarea la ICCJ. Concret, potrivit DNA, Risantea Gagescu nu a fost impartiala si a vrut sa se razbune pentru ca Livia Stanciu s-a opus promovarii ei la ICCJ. De altfel, reprezentantii CAB ne-au informat ca DNA a depus la dosar sedinta cu disputa dintre Gagescu si Livia Stanciu, anunță luju.ro”

  https://www.youtube.com/watch?v=fwkMxYHbYfA

 3. Nu vreau să incit la violențe așa că îmi voi măsura cuvintele:
  Din punct de vedere moral,Patapievici ar merita ce i s-a propus pentru jigniri adresate poporului român.
  Petru țuțea și Eminescu NU au adus lezare acestui popor ci au observat o realitate dură
  Dar mi se pare că aducem jignire tuturor revoluționarilor căzuți când dorim executarea oricăruia chiar dacă ar merita

  • Cine a cerut “executarea”!? A fost o paralelă intre reacţia, psibilă, a poporului polonez şi reacţia sau mai bine inerţia poporului român, de a reacţiona. Patapievici, acest căcat cu moţ, poate fi impraştiat cu o lovitură de pantof, dar te murdăreşti pe bombeu! În acest sens a formulat d-l Breban, figurativ. De altfel, cui aducea “jignire”, Macedonski, prin versurile: Dacă-aş fi ştreang v-aş spânzura,
   Dacă-aş fi spadă v-aş străpunge,
   V-aş urmări dac-aş fi glonţ,
   Şi v-aş ajunge. Apoi cine a dorit “executarea împuşcatului”!?

 4. Liiceanu( ,,Apel catre lichele” ?!), Patapievici, alte doua nume din cohorta de cozi de topor care au nenorocit Romania.

 5. De ce nu l-ati intrebat pe dl Breban, academician, de ce a fost indepartat si din rolul consultativ al ICR. Sper ca nu ma considerati basista pt ca am adresat aceasta intrebare. multumesc

 6. Breban se crede inca membru al CC al PCR. Polonezii te-ar fi impuscat intai pe tine mancatorule de cacat.

Leave a Reply