În revista Cultura, academi­cianul Augustin Buzura a publi­cat un editorial intitulat „Mân-dria de a fi slugă”. Este atât de important mesajul cunoscutului disident din perioada comunis­tă şi a marelui intelectual Buzu­ra, încât reuşesc cu greu să selectez un singur paragraf. Şi totuşi o fac: „Tot într-un anumit tip de slăbiciune trebuie remarcată şi pulsiunea sadică, adică plăcerea de a provoca și celuilalt sau celorlalţi durere. Cei interesaţi de viaţa politică înţeleg foarte bine această nevoie atât de manifestă. Învin­gătorul nu se mulţumeşte să aibă totul, ci are nevoie şi de suferinţa celor învinşi. La Beciul Domnesc stau nu numai hoţi şi învârtiţi, ci şi adversari, unii nevinovaţi. Alţii, terorizaţi de aceeaşi sete de sânge, îşi aşteaptă rândul la exterminare politică. Ţine aceasta de componenta sadică a învingă­torului, despre care vorbeam, sau de un calcul rece, econo­mic? Mai există vreun român bogat care să conteze în vreun top cât de cât serios? Dacă eşti bun pentru ţară, şi nu pentru dirijorii din umbră, există procurori pentru orice evadare din rând şi câte o cucoană care să te anunţe că eşti nelegitim.” Dorința de a face rău a fost într-adevăr marca definitorie a regimului Băsescu. După acest nou obsedant deceniu, apucă­turile încă au rămas. Au trecut doar șapte luni. Va învinge dorinţa noastră de a ne corec­ta, de a reveni la democraţie, respect instituţional şi echilibru decent al puterii? Istoria ultimi­lor 150 de ani spune că nu. Îmi pare rău, ştiu că e un mesaj pesimist. Dar nu putem con-trazice istoria modernă.

http://jurnalul.ro/editorial/semnalul-de-alarma-al-academicianului-augustin-buzura-693302.html

21 COMMENTS

 1. Subscriu: sa lasam pe hoti in libertate si sa nu le facem rau !
  Bravo maestre!
  Adica daca a pierdut in politica trebuie sa si raspunda penal pentru faptele sale de hotie? Nu cred ca mai e nevoie, ca e politician si trebuie lasat in pace sa fure in liniste

 2. I se pare “decent” ca hotii sa fie lasati in pace? Pai unde e democratia?
  Toti vedem la DNA din toate partidele si vedem si cei care sunt in jurul lui Basescu si pe cei care sunt in jurul lui Ponta.
  Domnule Radu Tudor, nu lasati democratia sa moara de dragul unor hoti!

   • “basescu neanchetat inseamna democratie?”
    Basescu e anchetat si a fost anchetat, dar deocamdata nu a gresit in fata legii. Asta e parerea mea dar si a altora. Nu si a ta. Dar e ok sa nu avem toti aceeasi opinie

    • Adica ,hoti sunt doar aia care vrei tu dupa cum apreciaza parerea ta,bineinteles conform careia basescu este ingerasul de la icoana.. ESTI CU CAPUL RAU DE TOT,TATAIE . “Dar e ok sa nu avem toti aceeasi opinie”.Adica,dupa mintea ta,daca este SUPEREVIDENT ziua, trebuie sa fie si unii care sa spuna ca este de fapt noapte, caci alfel nu este OK.Esti tare ma,mandria tarii ce sa mai…

 3. NU STIU CAND ATI SCRIS ACEST ARTICOL DAR DUPA IESIREA FURIBUNDA DE IERI INCEP SA MA INDOIESC DE CLARITATTEA OPINIILOR D-VOASTRA. LASATI-L PE PONTA SA RESPIRE. NU MAI ADAUGATI ATAAT VENIN CARE CURGE VALURI DINSPRE PNL=PDL SI PRESEDENTIE. NU VA ESTE CLAR CA PONTA ESTE INCOMOD?! SE VEDE CU OCHIUL LIBER. FITI IMPARTIAL SI RECUNOASTETI CE ESTE POZITIV DIN ACESTA GUVERNARE CARE A RASPUNS DEOCAMDATA LA CERINTELE POPORULUI SI A RECTIFICAT /OBLOJIT RANILE FACUTE DE IMBECILII PDL AZI PNL. NU EXISTA SCUZA PENTRU DECLARATII DE GENUL-COABITARE CU BASESCU-CHIAR NE LUAIT DRPET ORBI, SURZI-ERA EVIDENT CA TOTUL A FOST IMPUS SI CA TRADAREA A FOST IMENSA CA ACEST NIMENI WERNER SA ACCEADA, PE ULTIMA SUTA DE METRI CU LOZINCA DIASPORA, LA ACEST POST IMPORTANT. CONSILIERUL MIHALACHE ESTE ATAT DE PENIBIL SI FALS, GORGHIU LA FEL CEILALTI DIN PDL II CUNOASTEM SI MACAR FOLOSESC ACELEASI METODE. CEEA CE UIMESTE ESTE ACEASTA SCHIMBARE IN RAU A PNL, A REPREZENTANTILOR SAI CARE II FACE DIN CE IN CE MAI PUTIN CREDIBILI.

 4. obsesia de basescu, prin definitie nu e sanatoasa, chiar daca s-ar banui ca nu e un sistem care functioneaza normal. nici moral nu pica bine. sa astepti tot timpul sa fie anchetat basescu, pe langa posibila dorinta de dreptate , pare ca exista aceeasi dorinta de a i se intampla si lui ceva rau.

  • Bineinteles,obsesia de basescu= nesanatoasa,cum alfel? Pentru tine doar obsesia de Ponta este sanatoasa,caci in rest nu prea stai bine cu sanatatea la mansarda.

 5. ‘b’ de la beciul domnesc este comun cu b-ul clanurilor’b’ care au fost triate sau revaluate care dintre ele să fie păzit de caniculă şi care să stea cu suflătoarea învîrtită în bot pentru răcorirea hormonilor primitori de mită şi minciuni. Nu prea cred că stau degeaba la bulangerie sau sunt plimbaţi aiurea pentru a le strica imaginea, ceva au făcut ei la un moment dat şi acum îi înhaţă dar nu că am încredere în cei care anchetează sau dau hotărîri judecătoreşti şi ei mai aberează(ohohoooo!), cel puţin nu mai auzim doar politică şi mizerii politice. E şi altceva pe micile ecrane nu numai mizerii, scandaluri politice şi demonizarea curvelor. Nea Buzura are dreptate în mare măsură.

 6. Imi cer scuze dar raspunsul d-voastra este edificator pentru tot ceea ce am mentionat mai sus. Cuvantul suburban “prostiile” nu incadreaza cu pozitia de moderator si jurnalist. Prostiile, care le numiti, care le sustineti referitor la dl Ponta sunt aberante si rauvoitoare, indiferent de cateva greseli inevitabile in aceasta functie grea facute . In primul rand ,situatia de coabitare a fost impusa fara tagada si nu cred ca dupa referendum eram orbi si surzi sa nu fi realizat acest lucru. Invinuirea premierului este o tema falsa.In al doilea rand nu faceti in ultimul timp nicio remarca pozitiva ceea ce imi da de gandit in ceea ce priveste corectitudinea si impartiaitatea unui jurnalist. In al treilea rand, va felicit ca sunteti deschis dialogului ceea ce inseamna ca poate parerile oamenilor conteaza si pentru d-voastra.

 7. Cu parere de rau ratiunea mea nu este pierduta. Va rog frumos nu jigniti ci folositi parghiile decente de dialog.

 8. Domnule Radu as dori, daca se poate, sa-mi raspundeti la o intrebare simpla. De ce ati votat cu Basescu in 2004?. Daca va vine greu sa explicati, renunt la un raspuns din partea d-voatra.
  Cu stima un social-democrat convins.

 9. Si totusi. Imi place ca sânteti vertical si respectuos. Anonim, minciuni si mai ce? Mai aveti putin, foarte putin sa spuneti multi, multi, dar prosti! Oricum ramân la parerea ca nu ati votat cu Adrian Nastase. De ce? Nu erati de acord cu vânatoarea. Iar Basescu s-a apucat cu nadejde de vânatoare dupa ce a fost ales.
  Nu v-am intrebat daca l-ati votat pe Basescu si in 2009. A avut totusi un mesaj exceptional. Dragi alegatori in primul mandat nu am facut nimic dar va rog sa ma alegeti inca un mandat ca sa desavârsesc ce am inceput. Mesajul a fost la superlativ mai-âncales pentru intelectualii tarii. Dar mesajul din 2004 a fost mortal, desprins parcå din cerurile inaltei sale inteligente.
  Adrian Nastase are un miliard de dolari in Marea Chinei. Marea Chinei s-a pierdut pe parcurs si a ramas numai cå Adrian Nastase are un miliard de dolari.
  Oricum parerea mea, nu sânteti un om de stânga si in consecinta votati numai på dreapta indiferent cine este candidatu.
  Nu cred ca v-ati suparat prea mult.
  Acelasi social-democrat convins, acum insa anonim si mincinos!
  Nu am cocardå. Vorba lui Mircea Badea, este o bizarerie.
  Si totusi vå respect asa cum sânteti!

 10. Vad ca pupincurismul in directia Ceasescu si Iliescu aduce beneficii. Grafomanul fara pic de talent a ajuns academician. S-a speriat ca se apropie funia de par pentru ce afacut la ICR.LEPRA nenorocita.

Leave a Reply