În noaptea de 23/24 aprilie 2017, zece monumente funerare din Cimitirul Evreiesc de pe Şoseaua Giurgiului din Bucureşti au fost vandalizate.

Deputatul Silviu Vexler anunţă pe pagina de Facebook că în noaptea de duminică spre luni, mai multe morminte ale evreilor au fost vandalizate. El spune că nu este o conincidenţă întrucât luni, 24 aprilie, evreii din întreaga lume comemorează moartea celor şase milioane de evrei ucişi în Holocaust (Yom HaShoah).

„Ziua aleasă nu este o coincidenţă. Un act de antisemitism grav, dar mai ales un atac şi o jignire la adresa tuturor comunităţilor evreieşti şi a evreilor din România.   Alături de conducerea Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România şi a Comunităţii Evreilor Bucureşti, am luat legătura cu autorităţile statului român şi am solicitat găsirea vinovaţilor.   Voi urmări ca acest caz să fie soluţionat urgent. Aş spune că sunt dezgustat, dar este prea puţin“, anunţă Silviu Vexler pe pagina de Facebook.

Primul ministru Sorin Grindeanu a reactionat ferm :

Condamn cu toată fermitatea actul de vandalism grav produs la începutul acestei săptămâni, în cel mai mare Cimitir Evreiesc din București. Nu este o coincidență faptul că 10 monumente funerare au fost distruse exact în ziua când comunitatea evreiască din lumea întreagă comemora moartea celor 6 milioane de evrei uciși în Holocaust. Am cerut ministrului de Interne sa identifice și să sancționeze vinovații. Aceste acte de vandalism și antisemitism sunt inacceptabile.

22 COMMENTS

 1. Daca mergeti in Cimitirul Evreiesc de pe Bdul Ion Mihalache veti constata ca este devastat de natura,de zeci de ani nimeni n-a mai intervenit sa-l scoata din paragina,totul e prabusit acolo.Comunitatea Evreiasca de la cine asteapta ca acel cimitir sa fie intretinut.Asta ca o paranteza referitor la subiect,de condamnat,asta inseamna extremism,fanatism,nationalism salbatic si orice astfel de forma a nebuniei umane.

 2. Nu stiu de ce este asa de greu ca in cateva puncte considerate ca si sensibile sa se monteze camere de supraveghere. Daca sunt cativa exaltati, consider ca nu trebuie culpabilizata o natiune si stiti la ce ma refer. Toate aceste acte de vandalism si alte asemenea manifestari trebuie condamnate, combatute si aspru sanctionate.

  • Sa vezi de ziua femeii vandalisme! Despre ziua Israelului: Mazeltov!
   Merita sa aibe un stat, la cati au murit. Defapt cam toti merita sa aibe un stat. Nu sunt convins ca noi meritam sa avem unul. Israelienii dupa parerea mea merita tot: sunt un pooor tenace, isi mentin traditiile, au grija si respecta batranii, si mai ales NU UITA si PRDEPSESC pe cine se ia de ei!
   Sunt mult mai razbunatori decat orice alt popor si bine fac!
   respekt!

   • Toma deia tre sa inveti sa fii un bun crestin sa nu te razbuni ca prostavanu.E adevarat si un stat Palestinian e de dorit cum si Donald o spus.Daca nu esti convins de romanism ia-ti alta ,cetatenie e plina lumea de tiriplici ca tine.

 3. Parca ajunsesera cu inumaratu pala aproape 3mil iar s-au intors la 6?Eu cred ca se incurca emotiv.Da daca inumarau pana la 40 mil ca rusi?

Leave a Reply