22 august 2018. 50 de ani de la invazia sovieticilor si a trupelor Tratatului de la Varsovia asupra Cehoslovaciei.
Spre meritul ei, Romania s-a opus acestei invazii militare a Moscovei. A fost varful politic al lui Ceausescu, atunci, in august 1968. Apoi, si-a batut joc pe scara ampla de propriul popor prin masuri demente, prin cea mai insuportabila dictatura comunista din Europa de Est.
Romania a dat atunci o lovitura puternica Moscovei, care cobzarise si miscarile din primavara aceluiasi an din Franta. URSS incerca o destabilizare in forta a Occidentului si practica o invazie militara a unor tari independente. Exact asta face si azi Rusia lui Putin, ce facea Uniunea Sovietica a lui Brejnev.
Momentul de aur al Romaniei, august 1968, avea sa fie pierdut incepand cu 1971, prin vizitele din China si Coreea de Nord ale cuplului Ceausescu. De atunci, cei doi au incercat zi de zi sa implementeze acel proiect dement al comunismului asiatic in Romania.
Oare conducatorii de azi ai tarii sunt constienti de amplitudinea amenintarilor la adresa valorilor vietii civilizate, de tip occidental? De faptul ca retorica populista, anti-europeana, asa zis nationalista (dar mai degreaba socialist-ceausista) impinge Romania spre apele tulburi in care Moscova a pescuit atat de bine secole de-a randul? Fiti cu bagare de seama la mesajele politicienilor care ne conduc, sa stiti cine face jocuri sulfuroase.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Prim%C4%83vara_de_la_Praga

 

9 COMMENTS

 1. Acum 50 de ani Ceausescu a urcat pe valul simpatiei interne si externe. Daca reusea sa ramana pana la capat cu picioarele pe pamant, astazi probabil ca l-am fi venerat ca pe un mare parinte al neamului. In pofida tuturor relelor suferite de bunicii si parintii celor care-si striga astazi frustrarile in piata mare, perioada Ceausescu ramane un reper al Romaniei moderne.
  DomnuleTudor, “Momentul de aur al Romaniei” a fost pierdut si greutatile s-au facut efectiv simtite incepand cu anul 1977, agravandu-se cu trecerea anilor.

 2. S-a vazut foarte bine ca principalul motiv pentru care Ceausescu s-a impotrivit invaziei a fost de frica sa nu-l dea si pe el jos rusii.

   • Probabil ca nu e total adevarat, Ceausescu credea in idealurile comuniste ca doar a murit cu internationala socialista pe buze.

    Dar totusi faptul ca a tinut de putere pana in ultimul moment si a refuzat sa plece cu toate ca stia ca oamenii o duc din ce in ce mai rau, ma face sa cred ca interesul lui suprem a fost sa se mentina la putere cu orice pret.

    Si cum situatia interna o putea tine singur sub control, teama principala era sa nu-l dea jos cineva din afara. La procesul (fake) din Decembrie 89 a spus de nenumarate ori ca agenturile straine sunt de vina pentru debarcarea sa.
    Vorba romanului: de ce ti-e frica de-aia nu scapi…

 3. Actualmente însă PSD și ALDE nu s-ar opune niciunei invazii sovietice. Ba dimpotrivă, ar deschide ușile țării larg.

 4. Din pacate, momentul august 1968 a trecut practic nebagat in seama, desi vara lui 1968 a spalt rusinea verii lui 1940.

 5. D-l Pieleanu — a fost grozav in dialogul cu d-l europarlamentar, care s-a facut ca uita ca are si indemnizatie pt. participare in conducerea comisiei de cultura !

  In plus, am auzit din surse straine independente ca forfetara nu e 4200 ci aprox.8000, si ca nu le cere deloc chitante pt. cum cheltuie aceasta suma! (D-l europarlamentar cam nu spune adevarul.)

 6. Se opunea celor doua state dar financiar era controlata si coordonata,ca in zilele noastre, de nemturia/occident. Dupa zeci de ani,chiar 100 retraim mizeriile impuse prin scaunarii romani care se vor eterni! Nu e vorba de un partid politic,e vorba de toata sleatha inclisiv numitii politic in functii, pentru care a crescut birocratia ingrozitor!
  E razboiul romano-roman cu implicarea coordonata a strainezilor si biciclistul/turistul ratacit relaxat nr 1 al tarii,e unul din cei mai buni executanti ai impunerilor strainataturilor!

Leave a Reply