Klaus iohannis va propune un premier care să fie acceptat de PSD, astfel încât să guverneze până în decembrie. Favorit ar fi Bogdan Aurescu, ministru de Externe în guvernele Ponta şi Orban. Totuşi, Iohannis încă speră la anticipate, susţin surse politice. Preşedintele mizează pe faptul că PSD va accepta revenirea la popor de frică să nu trezească un nou val de ură în societate.

Preşedintele Klaus Iohannis va aştepta mai întâi motivarea deciziei CCR, care i-a cerut să vină cu o nouă propune de premier, apoi va face noi consultări cu partidele. Aşadar, cel puţin o săptămână şi cel mult o lună, criza politică va continua. În funcţie de argumentele Curţii, Iohannis va gândi o strategie: fie va forţa alegerile anticipate în continuare, fie va încerca să instaleze un nou Executiv, de tranziţie, care să guverneze până în decembrie, când sunt programate alegerile la termen. „Tocmai au scăzut şansele pentru anticpate sub 50%”, a spus şeful statului.

Însă scenariul nu e definitiv îngropat, susţin surse politice pentru „Adevărul”. O variantă ar fi ca preşedintele să o desemneze premier pe Raluca Turcan, politician total neagreat de PSD, astfel încât primul Guvern PNL să pice în Parlament. Apoi, Iohannis ar putea veni din nou cu Ludovic Orban, cu condiţia ca premierul demis să mimeze faptul că ar vrea să strângă o majoritate parlamentară, scrie adevarul.ro

 

Leave a Reply