Friday, January 3, 2025
3.8 C
Bucharest

Adio gaz rusesc. Vine vara in noiembrie

O vreme asemănătoare celei de vară urmează să aducă temperaturi de până la 30 de grade Celsius în acest weekend în anumite regiuni din Franţa, unde condiţiile meteorologice blânde au persistat timp de mai multe săptămâni, informează DPA.

În sud-vestul Franţei, temperaturile ar putea urca până la valori de 27-30 de grade Celsius în acest weekend, a anunţat joi biroul naţional de meteorologie (Meteo France). Regiunile aflate de-a lungul graniţei cu Spania ar putea înregistra chiar valori de peste pragul de 30 de grade Celsius.

Datorită aerului cald din Insulele Canare şi Peninsula Iberică, temperaturile din Franţa vor fi cu 4-5 grade Celsius peste media naţională înregistrată în această perioadă a anului. Recorduri de temperatură au fost doborâte deja în mai multe localităţi franceze în ultimele zile.

Aşa cum a subliniat şi Meteo France în prognoza sa de joi, valul de vreme caldă se produce pe fundalul tot mai vizibil al schimbărilor climatice. Valurile de căldură au devenit nu doar mai frecvente şi mai intense, ci se produc, de asemenea, atât mai devreme cât şi mai târziu în raport cu perioada estivală, aşa cum urmează să se întâmple în acest weekend, scrie Agerpres.


O echipă de oameni de ştiinţă avertizează că Terra se confruntă deja cu ”Codul Roşu”, conform unui studiu publicat cu câteva zile înainte de deschiderea conferinţei ONU privind schimbările climatice COP27, care va avea loc la Sharm el Sheikh în Egipt, informează DPA.

”Umanitatea se confruntă fără echivoc cu o urgenţă climatică”, a scris un grup de cercetători conduşi de William Ripple şi Christopher Wolf de la Universitatea de Stat din Oregon. ”Amploarea suferinţei umane nespuse, deja imensă, creşte rapid odată cu escaladarea numărului de dezastre climatice”.

Ripple, asemenea altor mii de oameni de ştiinţă, a avertizat în mod repetat în ultimii ani cu privire la o astfel de ”urgenţă climatică” ce se profilează ameninţător şi a făcut apel la acţiuni pentru contracararea schimbărilor climatice.

Un număr de 16 din 35 de variabile pe care echipa ştiinţifică le monitorizează şi le măsoară pentru a realiza evaluarea climatică au atins în prezent extreme record, potrivit studiului publicat în revista BioScience.

Acele variabile includ efectivele de animale de pe Terra alături de consumul de gaz, petrol şi cărbune, precum şi rata de topire a gheţarilor şi a calotei glaciare din Groenlanda. Populaţia lumii a ajuns acum la cel mai mare număr din istorie.

Printre factorii care au atins niveluri record, potrivit echipei ştiinţifice, se numără câţiva care ar putea încetini încălzirea globală, cum ar fi creşterea utilizării energiei solare şi eoliene.

Într-o altă secţiune a raportului, autorii avertizează asupra altor consecinţe ale crizei climatice, cum ar fi înmulţirea valurilor de caniculă, de inundaţii şi incendii de vegetaţie.

”Aşa cum am văzut în urma accentuării anuale a dezastrelor climatice, traversăm în prezent o criză climatică majoră şi o catastrofă globală cu efecte mult mai grave dacă vom continua să ne vedea de treburi ca şi până acum”, au scris oamenii de ştiinţă.

Autorii au făcut apel de urgenţă la măsuri care să încetinească schimbările climatice sau care să-i domolească efectele, inclusiv la măsuri pentru o mai bună conservare a naturii, precum şi eliminarea aproape totală a emisiilor în urma utilizării combustibililor fosili, scrie Agerpres.

Hot this week

În ciuda poluării, creşte cererea mondială de cărbune

Cererea mondială de cărbune ar urma să atingă noi...

Scăderea record a banchizei antarctice în 2023 a dus la o creştere a frecvenţei furtunilor

Scăderea record a banchizei antarctice în 2023 a dus...

Descoperire valoroasă pentru medicină şi sănătate

Oamenii de ştiinţă din Australia au descoperit o modalitate...

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială periferică

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială...

Topics

În ciuda poluării, creşte cererea mondială de cărbune

Cererea mondială de cărbune ar urma să atingă noi...

Descoperire valoroasă pentru medicină şi sănătate

Oamenii de ştiinţă din Australia au descoperit o modalitate...

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială periferică

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială...

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img