Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) va judeca pe 25 mai recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului (AP) privind legalitatea hotărârilor adoptate de consiliile locale în vederea reglementării procedurii privind ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar, potrivit site-ului instanței supreme citat de Agerpres.

“Vă solicităm să constatați că problema de drept prezentată a primit o soluționare diferită din partea instanțelor judecătorești și, printr-o decizie obligatorie, să stabiliți modul unitar de interpretare și aplicare a dispozițiilor legale incidente”, se arată în recursul formulat de AP, potrivit site-ului instituției.

Conform sursei citate, examinarea jurisprudenței la nivel național a relevat că instanțele de judecată nu au un punct de vedere unitar în ceea ce privește legalitatea hotărârilor consiliilor locale având ca obiect reglementarea procedurii privind ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar.

Astfel, potrivit unei orientări jurisprudențiale majoritare, hotărârile consiliilor locale adoptate în vederea reglementării procedurii privind ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar, constatarea și aplicarea contravențiilor sunt lovite de nulitate, întrucât stabilesc și sancționează contravenții în domeniul circulației rutiere.

Opinia instanțelor judecătorești a fost în sensul că hotărârile consiliilor locale având ca obiect de reglementare procedura de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar au fost adoptate cu depășirea competenței ce revine consiliilor locale.

Într-o altă orientare de jurisprudență, instanțele de judecată au avut o abordare diferită, apreciind că posibilitatea reglementării procedurii ridicării vehiculelor staționate neregulamentar prin acte administrative cu caracter normativ emise de autoritățile publice locale rezultă din interpretarea unor dispoziții din Ordonanța de urgență nr. 195/2002 și ținând seama de faptul că regulamentul în cazul specific al ridicării vehiculelor staționate neregulamentar poate fi adoptat și prin alte acte normative decât prin hotărâre de guvern.

“Apreciem că hotărârile consiliilor locale adoptate în vederea reglementării procedurii privind ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar depășesc competența ce revine consiliilor locale în această materie, fiind contrare prevederilor actelor normative cu forță juridică superioară”, se susține în recursul formulat de AP.

Potrivit sursei citate, Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 republicată, cu modificările și completările ulterioare, nu cuprinde dispoziții cu privire la procedura în care se execută măsura ridicării autovehiculelor staționate neregulamentar. În aceste condiții, la nivelul autorităților administrației publice locale, au fost adoptate o serie de acte cu caracter normativ prin care s-a reglementat în detaliu procedura ridicării vehiculelor staționate neregulamentar.

“Împrejurarea că prin Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006, nu este reglementată această procedură de aplicare a măsurilor de ridicare, transport și depozitare a vehiculelor staționate neregulamentar nu poate fi interpretată extensiv drept o omisiune a legiuitorului ce ar putea fi îndreptată prin voință unilaterală a autorității deliberative locale și în niciun caz nu poate justifica demersul autorității locale de a adopta reglementări într-un domeniu rezervat prin lege în competența legislativă a Guvernului”, mai apreciază sursa citată.

5 COMMENTS

 1. Exista aberatii in ambele tabere. Dar o masina nu poate fi ridicata dpdv constitutional decat daca impiedica circulatia, nu doar daca incalca legea.

 2. Pe cuvint de onoare! Cum sa impuna fie si prin amendare a parintilor vaccinarea? Asta e bataie de joc pe fata! Personal chiar daca am facut absolut toate vaccinurile cind am fost copil acum aproape 50 de ani, intre 23 de ani si 34 de ani le-am avut iar! Ba voi sunteti chiar anormali , nu vreti sa ginditi de loc! Sunteti interesati strict de vinzarea tratamentelor fara sa tineti cont de urmari, sunteti interesati strict de umplerea buzunarelor si de afacerile altora care poate va dau si voua un procent din vinzari. Ba, cum poti obliga un parinte sa-si vaccineze copilul atita timp cit nimeni nu-si asuma riscurile ulterioare, nu sunt facute in tara si nu prezinta garantia ca sunt viabile! http://www.stiripesurse.ro/atentie-daca-nu-va-vaccinati-copiii-ati-putea-fi-amendati_952953.html
  Amintiti-va scandalul cu vaccinurile importate din franta(min.sanatatii din franta si-a dat demisia, ca sa nu fie penala ca era afacerea ei ascunsa) si parca finlanda, mizeria de vaccin contra cancerului de col uterin plus restul pentru care s-au aruncat enorm de multi bani ca erau incorecte componentele si expirate, noroc ca populatia a refuzat si a inceput ancheta. Ba dementilor, cum poti sa impui un vaccin daca nu ai umblat in locul pentru care impui un vaccin ne cercetat in romanica?
  http://adevarul.ro/sanatate/medicina/declaratie-zguduitoare-unui-expert-medicamentele-fabricate-reduce-populatia-8_5329b71e0d133766a80b8647/index.html?utm_source=antena3home&utm_medium=http%3A%2F%2Fadevarul.ro%2Fsanatate%2Fmedicina%2Fdeclaratie-zguduitoare-unui-expert-medicamentele-fabricate-reduce-populatia-8_5329b71e0d133766a80b8647%2Findex.html&utm_campaign=CrossPromo
  Ba voi nu ginditi ca absolut orice boala se vindeca naturist??? LIMITATI MAI SUNTETI!

 3. Mascarea pentru “Loteria Cunoasterii”, sau Loteria Bonurilor Fiscale asa cum este cunoscuta, au facut-o tot cu suflanta. Ca sa se inteleaga exact care era treaba, daca mai era nevoie de dovezi. Daca ar fi castigat bonuri foarte mari ca valoare, riscul era sa fie foarte putini castigatori, eventual unul singur care sa castige deci o suma foarte mare, si nu se putea asa ceva pentru ca era anti-popular. Statul nu incurajeaza asa ceva si anume, imbogatirea peste noapte, sa te faca statul milionar. Statul vrea sa dea la toti cate putin, eventual cate 10 mil/luna la toti daca se poate, indiferent de pregatire, experienta sau calificare. Moarte in sange sau agonie pe viata, ceva… Tiganie, Romanie (Sandu Ciorba). Bafta

  • Suflanta cu care s-a organizat mascarea si de la marea Loterie a Bonurilor Fiscale, este aceeasi suflanta cu care se organizeaza bisaptamanal prostirea prostilor sau colectarea taxei pe prostie la jocurile 6/49, 5/40 etc. Tot cu aceasta suflanta s-a extras si marea posibilitate de a castiga la Loteria Bonurilor Fiscale, cei care au bonuri de 6 RON aprox., cu bonurile cumparate in luna februarie, ziua a 7-a cica. Asa s-a extras cu “suflanta”. Intamplator sau nu, trebuiau sa castige cat mai multi, pentru ca politicile de stat mai ales in Romania, asta promoveaza. Sa castige cat mai multi, cate putin. Sa fie pentru toata lumea cate putin, ca sa aiba toti. Doar nu degeaba s-a ajuns in tara noastra ca din 5.2 mil de angajati cu forme legale, peste 1 mil. de angajati sa castige 10 mil/luna dreac, bani cu care va dati seama cam ce viata duc! In Romania, nu se incurajeaza performanta, competitivitatea, concurenta. Asta cu mascarea sa castige toti cate putin ca sa nu moara de foame, e un meci care duce invariabil la agonie si la promovarea valorilor exact inverse si anume, o asemenea mentalitate genereaza lipsa de performanta, incompententa si lipsa oricarei concurente, pentru ca oamenii de ce sa se mai intreaca sau sa se mai implice, daca ei oricum, vor castiga toti tot la fel, adica abia vor putea trai de pe o zi pe alta?! Problema este mult mai larga, dar e pierdere de timp sa stai sa scrii sau sa faci analize pe aici. Asa incat, va doresc mult succes in viata.

Leave a Reply