Sir Mark Walport, membru în Grupul de consiliere ştiinţifică pentru urgenţe (Sage) al Guvernului britanic, a declarat că, într-o formă sau alta, coronavirusul responsabil de Covid-19 va fi prezent pentru totdeauna, astfel că va fi necesar ca oamenii să se vaccineze la intervale regulate, potrivit BBC citat de news.ro

Comentariile lui au venit după ce conducerea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a spus că speră ca pandemia să se încheie în decurs de doi ani, la fel cum a fost cazul gripei spaniole.

Mark Walport a spus că populaţiile mai dense şi călătoriile fac ca acest coronavirus să se răspândească mai uşor. În plus, populaţia lumii este acum mult mai numeroasă decât în 1918.

Pentru a controla pandemia, va fi necesară vaccinarea globală, însă Covid-19 nu va fi o boală precum pojarul, care poate fi eradicată prin vaccinare, a explicat el. 

Acesta este un virus care va fi cu noi pentru totdeauna, într-o formă sau alta, şi, aproape sigur, vor fi necesare vaccinări repetate. Aşadar, puţin asemănător cu gripa, va trebui ca oamenii să se vaccineze la intervale regulate”, a declarat Walport pentru BBC Radio 4.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a spus că gripa spaniolă din 1918 a fost învinsă în doi ani şi că tehnologiile avansate vor putea permite lumii să oprească acest coronavirus într-un timp mai scurt.

Gripa din 1918 a ucis cel puţin 50 de milioane de oameni.

Până în prezent, din cauza coronavirusului au murit peste 809.000 de oameni în întreaga lume. Aproximativ 23,5 milioane de contaminări au fost înregistrate în lume, de la descoperirea lui în Wuhan (China) la finalul anului trecut. Peste 15,1 milioane de oameni au fost declaraţi vindecaţi. Specialiştii consideră că numărul celor infectaţi este mai mare, de fapt, având în vedere cazurile fără simptome şi că în multe ţări testările nu au fost făcute la scară largă.

Walport a avertizat că este posibil ca noul coronavirus „să scape de sub control” din nou şi consideră că măsuri punctuale ar putea fi folosite acum în locul unei carantine extinse.

Cazurile de contaminare cu noul coronavirus au crescut în ultimele săptămâni în mai multe părţi ale lumii.

Cât priveşte Marea Britanie, Walport a spus: „Ştim acum că 80% din populaţie este încă predispusă la coronavirus. Există această cumpănă teribilă între încercarea de a minimaliza riscul infectării şi protejarea oamenilor în timp ce societatea să meargă”.

Leave a Reply